Abaküs Yazılım
17. Ceza Dairesi
Esas No: 2019/7674
Karar No: 2019/11843
Karar Tarihi: 03.10.2019

Hırsızlık - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2019/7674 Esas 2019/11843 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Ceza Mahkemesinde görülen bir davada, suça sürüklenen çocuklar arasında hırsızlık suçundan bir hüküm kurulmuştur. İlk çocuk hakkındaki hüküm CMK'nun 231/11 maddesi gereği bozulmuş ancak diğer çocuk hakkındaki hüküm onanmıştır. Ancak, suçu işlediği tarihte 15-18 yaş aralığında olan çocuk hakkında sosyal inceleme raporu alınmaması nedeniyle hüküm bozulmuştur. Kanun maddeleri: 5237 sayılı TCK'nun 141/1, 142/1-a ve 5395 sayılı Yasa'nın 35. maddesi.
17. Ceza Dairesi         2019/7674 E.  ,  2019/11843 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık
    HÜKÜM : Mahkumiyet


    Yerel mahkemece suça sürüklenen çocuklar ... ile ... hakkında hırsızlık suçundan kurulan hükümler temyiz edilmekle, başvuruların süresi ve kararların niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    I-Suça sürüklenen çocuk ... hakkında hırsızlık suçu yönünden verilen hükme yönelik temyiz incelemesinde;
    Suça sürüklenen çocuk ... ile suçu birlikte işleyen ... hakkında kurulan 04.12.2014 tarihli hükmün eylemin 5237 sayılı TCK"nun 142/1-a maddesi kapsamında değil aynı Yasa"nın 141/1. maddesi kapsamında tanımlanan suçu oluşturacağından bahisle 31.05.2018 tarihli ilam ile bozulmasından sonra, hakkında verilen karar ile hükmün açıklanmasının geri bırakılması konusu yapılan ..."nun ikinci suçu sebebiyle hükmün açıklanması ile her iki suça sürüklenen çocuk hakkında aynı dosya üzerinden hüküm kurulması sırasında CMK"nun 231/11. maddesi çerçevesinde hüküm açıklanırken suçlarının nitelendirmesine dair dairemizce yapılan TCK"nun 141/1. maddesi kapsamında kalması gerektiği kararı dikkate alınarak, her ne kadar sirayet niteliğinde değilse de Anayasa"nın 141/4. hükmü gereği davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılmasının yargının görevi olması, AİHS 6. madde çerçevesinde kabul edilen yargılamanın makul sürede sonuçlandırılması ve Ceza Genel Kurulu"nun 2018/543 karar sayılı kararındaki ilke ve kabulleri çerçevesinde yapılan değerlendirme sonucu tebliğnamede suça sürüklenen çocuk ... hakkında kurulan hükmün CMK"nun 231/11 maddesi gereği bozulması yönündeki düşünceye iştirak edilmemiştir.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre, katılan vekili, suça sürüklenen çocuk ... ve müdafiinin temyiz nedenleri yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, usul ve kanuna uygun bulunan hükmün tebliğnameye aykırı olarak oy çokluğu ile ONANMASINA,
    II-Suça sürüklenen çocuk ... hakkında hırsızlık suçu yönünden verilen hükme yönelik temyiz incelemesinde;
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, suça sürüklenen çocuk ... yönünden uyulan bozma ilamına, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun suça sürüklenen çocuk ... tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz nedenleri de yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    Ayrıntıları Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 20/11/2018 tarih, 2016/6-986 Esas ve 2018/554 Karar sayılı kararında belirtildiği üzere; suçu işlediği tarihte 15-18 yaş aralığında bulunan suça sürüklenen çocuk ... hakkında 5395 sayılı Yasa"nın 35. maddesi gereğince sosyal inceleme raporu alınması gerektiği, alınmaması halinde ise gerekçesinin gösterilmesi gerektiği halde, sosyal inceleme raporu alınmaması ve alınmama gerekçesinin de yazılmaması,
    Bozmayı gerektirmiş, suça sürüklenen çocuk ... müdafii ve katılan vekilinin temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, 03/10/2019 tarihinde oy birliği ile karar verildi.
    MUHALEFET ŞERHİ
    CMK"nun 231/11. maddesinde yer alan "Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemesi veya denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere aykırı davranması halinde, mahkeme hükmü açıklar." Ancak mahkeme, kendisine yüklenen yükümlülükleri yerine getirmeyen sanığın durumunu değerlendirerek; cezanın yarısına kadar belirleyeceği bir kısmının infaz edilmemesine ya da koşullarının varlığı halinde hükümdeki hapis cezasının ertelenmesine veya seçenek yaptırımlara çevrilmesine karar vererek yeni bir mahkumiyet hükmü kurabilir" şeklindeki düzenleme karşısında, mahkemece kendisine herhangi bir yükümlülük yüklenmeyen ve denetim süresi içinde kasıtlı suç işleyen sanık hakkında, açıklanması geri bırakılan hükmün aynen açıklanması dışında, mahkemeye bir imkan tanınmadığı gözetilmeden ve olayda uygulanma yeri bulunmayan CMK"nun 306. maddesine farklı anlam yüklemek suretiyle usule aykırı olarak hükmün açıklanması sırasında sirayet müessesi uygulanmak suretiyle hükmün değişiklik yapılarak açıklanması suretiyle CMK"nun 231/11. maddesine aykırı hareket edilmesi usul ve ve yasaya aykırı olduğundan suça sürüklenen çocuk ... hakkında hırsızlık suçu yönünden kurulan hükmün bozulması gerektiği düşüncesiyle çoğunluk görüşüne katılmıyoruz.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi