Abaküs Yazılım
1. Daire
Esas No: 2012/125
Karar No: 2012/520
Karar Tarihi: 29.03.2012

Danıştay 1. Daire 2012/125 Esas 2012/520 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İlgili bir vatandaşın İçişleri Bakanlığına yaptığı başvuru reddedildiği için şikayette bulunduğu belediye başkanları ve diğer kamu görevlileri hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından ön inceleme yapılması istendi. Ancak İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, araştırma sonucunda şikayetçiye bilgi verilmesinin istenildiğini belirterek, soruşturma izni verilmemesi kararı aldı. Bu karara şikayetçi itiraz etti. Danıştay Birinci Dairesi, ilgili kanun maddelerine uygun bir şekilde hukuki sonuç doğuran bir karar tesis edilmesi gerektiği sonucuna vardı ve dosyanın İçişleri Bakanlığına gönderilerek karara karşı itiraz edildiği takdirde Dairelerine gönderilmesi kararını verdi. Kanun maddeleri hakkında bilgi verilmedi.

T.C.
D A N I Ş T A Y
BİRİNCİ DAİRE
Esas No : 2012/125
Karar No : 2012/520

K A R A R

... Bölge İdare Mahkemesinin ... tarih ve E: ..., K: ... sayılı görevsizlik kararı ile gönderilen dosya, ... İli, ... Belediye Başkanı ..., Belediye Başkan Yardımcısı ..., Belediye Zabıta Müdür Vekili .. hakkında bazı iddialar yönünden ön inceleme yapılmasına gerek bulunmadığına, bazı iddialar yönünden de dosyanın işlemden kaldırılmasına ilişkin ... Vali Yardımcısının ... tarih ve ... sayılı kararına, şikayetçi ... vasisi ... tarafından yapılan itiraz, Tetkik Hakimi ...'nın açıklamaları dinlenildikten sonra 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun uyarınca incelendi;

Gereği Görüşülüp Düşünüldü :
4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin (h) bendinde; Büyükşehir belediye başkanları, il ve ilçe belediye başkanları; büyükşehir, il ve ilçe belediye meclisi üyeleri ile il genel meclisi üyeleri hakkında soruşturma izni verme yetkisinin İçişleri Bakanına ait olduğu, 4 üncü maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında; bu Kanuna göre memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında yapılacak ihbar ve şikayetlerin soyut ve genel nitelikte olmaması gerektiği, ihbar veya şikayetlerde kişi veya olay belirtilmesinin zorunlu olduğu, bu hükme aykırı bulunan ihbar ve şikayetlerin, Cumhuriyet başsavcıları ve izin vermeye yetkili merciler tarafından işleme konulmayacağı ve durumun ihbar veya şikayette bulunana bildirileceği, aynı Kanunun 5 inci maddesinde izin vermeye yetkili merciin, bu Kanun kapsamına giren bir suç işlendiğini bizzat veya yukarıdaki maddede yazılı şekilde öğrendiğinde bir ön inceleme başlatacağı, 7 inci maddesinin ikinci fıkrasında; yetkili mercinin, memur veya diğer kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verilmesi veya verilmemesi konusunda karar vermek zorunda olduğu hükme bağlanmıştır.
Yukarıdaki hükümler uyarınca, soruşturma izni verme ya da vermeme, işleme koymama ve ön inceleme başlatma yetkileri, kanunda belirtilen makamlara bizzat kullanılmak üzere verilmiş münhasır yetkiler olup, memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında yapılacak ihbar ve şikayetler üzerine izin vermeye yetkili merci tarafından soruşturma izni verilmesi, soruşturma izni verilmemesi veya şikayetin işleme konulmaması yolunda bir karar verilmesi zorunludur.
Dosyanın incelenmesinden, şikayetçinin İçişleri Bakanlığına verdiği 12.9.2011 tarihli dilekçede, sahibi olduğu akaryakıt istasyonuna ikinci sınıf gayri sıhhi müessese iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi için yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali yolundaki ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E: ..., K: ... sayılı kararının Danıştay Sekizinci Dairesinin 17.6.2011 tarih ve E: 2008/4770, K: 2011/3188 sayılı kararıyla onandığı halde ... Belediye Başkanlığınca bu kararın uygulanmadığı, öte yandan, şikayetçinin sahip olduğu akaryakıt istasyonuyla aynı durumda olan diğer akaryakıt istasyonunun faaliyetine izin verildiği gerekçesi ile şikayette bulunması üzerine ... Belediye Başkanı ..., Belediye Başkan Yardımcısı ... ve Belediye Zabıta Müdür Vekili ... hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından ... Valiliğine araştırma yaptırıldığı, araştırma sonucunda ilgililer hakkında ön inceleme yaptırılmaması yönünde oluşan kanaatin Valiliğin ... tarih ve ... sayılı yazısı ile İçişleri Bakanlığına bildirildiği, yukarıda yer alan mevzuat hükümleri doğrultusunda izin vermeye yetkili merci olan İçişleri Bakanınca ilgililer hakkında soruşturma izni verilmesi, soruşturma izni verilmemesi veya şikayetin işleme konulmaması yolunda bir karar verilmesi gerekirken, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ... Valiliğine gönderdiği ... tarih ve ... sayılı yazı ile yapılan araştırma doğrultusunda şikayetçiye bilgi verilmesinin istenildiği, bu doğrultuda Vali Yardımcısının ... tarih ve ... sayılı kararıyla bazı iddialar yönünden ön inceleme yapılmasına gerek bulunmadığına, bazı iddialar yönünden de dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verildiği, söz konusu kararın şikayetçiye bildirilmesi üzerine şikayetçi tarafından bu karara itiraz edildiği görülmüştür.
Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunda öngörülen usul izlenerek iddialarla ilgili olarak ilgililer hakkında ön inceleme yaptırılması, ön inceleme üzerine izin vermeye yetkili merci olan İçişleri Bakanınca soruşturma izni verilmesi, soruşturma izni verilmemesi veya şikayetin işleme konulmaması şeklinde hukuki sonuç doğuran bir kararın tesis edilmesi, verilecek kararın türüne göre on günlük itiraz süresini ve itiraza bakmakla görevli yeri de belirten gerekli bildirimler yapıldıktan sonra karara karşı itirazda bulunulması durumunda yazılı bildirimlere ilişkin günlü ve imzalı bildirim alındıları ile itiraz dilekçelerinin de eklenerek Dairemize gönderilmesi için dosyanın İçişleri Bakanlığına iletilmek üzere karar ekli olarak ... Valiliğine iadesine, kararın bir örneğinin itiraz edene gönderilmesine 29.3.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi