Abaküs Yazılım
9. Ceza Dairesi
Esas No: 2014/561
Karar No: 2014/2023
Karar Tarihi: 24.02.2014

Göçmen kaçakçılığı - Yargıtay 9. Ceza Dairesi 2014/561 Esas 2014/2023 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, bir grup göçmenin yasadışı yollardan ülkeye sokulması ve ülkede kalmalarına imkan sağlanması suçlamasıyla sanıkların yargılanmasını ele almıştır. Sanıkların göçmenleri ülke içinde taşıdıkları ve ardından yakalandıkları belirtilirken, suçun örgüt kapsamında işlenmiştir iddiası reddedilmiştir. Mahkeme, sanıkların maddi menfaat sağlama konusunda belirtilerinin olmadığını belirtmiştir. Ayrıca, yabancıların ülke içinde yer değiştirtilmesinin suçun neticesini gerçekleştiremeyeceğini ve suça teşebbüs şartlarının somut olayda gerçekleşmediğinin altını çizmiştir. Sonuç olarak, sanıkların beraatlerine karar verilmiştir.
Kararda geçen kanun maddeleri: TCK 79/1-a, 62, 52/2, 53, 63.
9. Ceza Dairesi         2014/561 E.  ,  2014/2023 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Ceza Mahkemesi
    Suç : Göçmen kaçakçılığı
    Hüküm : TCK"nın 79/1-a, 62, 52/2, 53, 63. maddeleri uyarınca mahkumiyet


    Dosya incelenerek gereği düşünüldü:

    Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre sanıkların yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, 24.02.2014 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

    KARŞI OY:

    Sayın çoğunluk ile aramızdaki hukuki uyuşmazlık sanıkların Türkiyede çalışmak üzere ülkeye yasadışı yollardan giren on göçmeni minübüsle üç saat süreyle taşımaları şeklindeki eylemlerinin, göçmen kaçakçılığı suçunu oluşturup oluşturmadığına ilişkindir.
    Göçmen kaçakçılığı suçu seçimlik hareketli bir suç olup bu seçimlik haraketler;
    1- Bir yabancının yasal olmayan yollardan ülkeye sokulması.
    2- Yabancının yasal olmayan yollardan ülkede kalmasına imkan sağlanması.
    3- Bir Türk veya yabancının yasal olmayan yollardan ülke dışına çıkarılmasıdır.
    Bu seçimlik haraketlerden birisinin gerçekleştirilmesi suçun oluşması için yeterlidir. Ancak; seçimlik hareketin öncelikle doğrudan veya dolaylı menfaat temin etmek amacıyla işlenmesi zorunludur. Somut olayımızda göçmenlerin sanıklara maddi menfaat sağladıklarına dair bir anlatımları olmadığı gibi dosya içerisinde buna ilişkin bir bilgi belge delil vs. bulunmamaktadır.
    İkinci olarak sanıkların mahkumiyetlerine esas alınan yabancıların ülkede kalmasına imkan sağlama kavramı niteliği gereği içeriğinde sürekliliği barındırmaktadır. Ülkede kalmaya imkan sağlama mütamadi bir suç olduğundan eylemin temadi teşkil edebilecek bir süre devam etmesi gerekmektedir.
    O yüzden Türkiye"ye yasal olmayan yollardan girmiş veya yasal olarak ülkede kalması mümkün olmayan mesela ikamet süresi dolmuş bir yabancıya doğrudan veya dolaylı maddi çıkar sağlamak kaydıyla kalacak yer sağlanması, ev kiralanması, bir işte çalıştırılması, sahte pasaport veya ikamet tezkeresi temin edilmesi ülkede kalmaya imkan sağlama suçunu oluşturduğu halde; maddi menfaat karşılığında bir defa yiyecek ve içecek verilmesi bu suçu oluşturmayacaktır.
    Aynı şekilde ülkede kalmak, çalışmak için gelmiş yabancıların ülke içinde bir yerden bir yere taşınması da, taşıma hareketi suçun neticesinin gerçekleşmesine imkan vermeyeceğinden, taşınacak yabancının ülke içindeki varmak istediği yere götürülmesi sağlansa bile bu hareket ile netice gerçekleşmeyeceğinden suç oluşmayacaktır.
    Bir an için sanıkların eylemlerinin teşebbüs aşamasında kaldığı, TCK"nın 79. maddesine 22.07.2010 tarihli 6008 sayılı Kanunla eklenen "Suç, teşebbüs aşamasında kalmış olsa dahi, tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur." cümlesinden hareketle suçun oluştuğu ileri sürülebilirse de, bu fikre katılmamız şu nedenle mümkün değildir. Teşebbüsün olabilmesi için; kasten işlenen bir suç ve bu suçu işlemeye yönelik kastın varlığı, icra hareketlerinin gerçekleştirilmesi, suçun icrasına elverişli hareketlerle başlanması, failin elinde olmayan sebeplerle icra haraketlerini tamamlayamaması veya icra hareketlerini tamamlamış olmasına rağmen neticenin gerçekleşmemesi şartlarının bir arada bulunması gerekmektedir. Suçun icrası sırasında gerçekleştirilen hareketlerin suçun kanuni tanımındaki unsurları gerçekleştirmeye elverişli olması halinde suça teşebbüsten bahsedilebileceğinden ve somut olaya göre sanıkların ülke içinde üç saat süreyle nakli ülkede kalmaya imkan sağlanması için elverişli bir icra hareketi sayılamayacağından suça teşebbüsten de bahsedilemeyecektir.
    Sonuç itibariyle, sanıkların Türkiyede çalışmak üzere ülkeye yasadışı yollardan giren on göçmeni Van ilinden alıp üç saat süreyle taşıdıktan sonra Bitlis, Muş karayolunda yol kontrolü sırasında Güroymak ilçesinde yakalanmaları şeklinde gerçekleşen eylemlerinin, atılı suçu inkar edip maddi menfaat temin etmediklerine dair savunmalarına, göçmenlerin sanıklara para verdiklerine dair bir beyanlarının olmamasına, suçun bir örgüt kapsamında işlendiğine, dolayısıyla dolaylı yoldan maddi menfaat temin edildiğinin tespit edilememesine, ayrıca ülkede kalmak çalışmak için gelmiş yabancıların ülke içinde bir yerden bir yere nakledilmesi suçun neticesini gerçekleştiremeyeceğinden, taşıma eylemi ülkede kalma neticesini gerçekleştirmeye elverişli olmadığından ve suça teşebbüsün şartları somut olayda gerçekleşmediğinden unsurları oluşmayan suçtan sanıkların beraatlerine karar verilmesi düşüncesiyle, Sayın çoğunluğun hükmün onanmasına ilişkin görüşlerine katılmıyoruz. 24.02.2014



    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi