Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/9074
Karar No: 2018/2364
Karar Tarihi: 12.02.2018

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/9074 Esas 2018/2364 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçinin, iş sözleşmesinin ücretlerin gerektiği gibi ödenmemesi nedeniyle haklı olarak feshedildiği ve bu nedenle kıdem tazminatına hak kazandığı, ayrıca fazla çalışma, bir kısım aylık ücret, hafta tatili, yıllık izin ve genel tatil ücreti alacaklarının olduğu gerekçesiyle asıl davasının kısmen kabulüne karar verilmiştir. Temyizde, ücret alacağının dava açıldıktan sonra ödendiği, fazla çalışma hesaplarında karşılaşılan hata ve alacakların brüt tutarlarından net tutarların belirlenirken damga, gelir vergisi, sigorta primi ve işsizlik sigortası primi kesintilerinin de gözetilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kanun maddeleri olarak, İş Kanunu'nun 17. maddesi (iş sözleşmesinin feshi), 24. maddesi (hafta tatili), 32. maddesi (yıllık izin), 49. maddesi (ücret ödeme yükümlülüğü), 63. maddesi (fazla çalışma) ve 1475 Sayılı İş Kanunu Hükümlerinin Uygulanmasına Dair Yönetmelik'in 34. maddesi (iptal edilen iş sözleşmelerinde işçi hakları) sayılmaktadır.
9. Hukuk Dairesi         2015/9074 E.  ,  2018/2364 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ


    DAVA : Davacı, asıl davada kıdem tazminatı ile hafta tatili ücreti, fazla mesai ücreti, genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti ve ücret alacaklarının ödetilmesine, davalı işveren ise karşı davada ise ihbar tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, asıl davanın kısmen kabulüne, karşı davanın ise reddine karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı- karşı davacı Şirket avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I


    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı-karşı davalı işçi vekili, davalıya ait işyerinde kablo makine operatörü olarak çalışırken ücretlerinin gerektiği gibi gösterilip, ödenmemesi üzerine iş sözleşmesini haklı olarak fesh ettiğini ileri sürerek kıdem tazminatı ile fazla çalışma, bir kısım aylık ücret, hafta tatili, yıllık izin, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının tahsilini, istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı-karşı davacı Şirket vekili, davacının haksız yere işi bıraktığını, hak kazandığı ücretlerinin ödendiğini, izinlerini ve tatillerini kullandığını, taleplerinin haksız olduğunu savunarak davanın reddini isterken, karşı dava ile ihbar tazminatının tahsilini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, iş sözleşmesinin ücretlerin gerektiği gibi ödenmemesi üzerine davacı tarafça haklı olarak fesh edildiği buna göre davacının kıdem tazminatına hak kazandığı ve karşı davanın reddi gerektiği ayrıca fazla çalışma, bir kısım aylık ücret, hafta tatili, yıllık izin ve genel tatil ücreti alacakları da olduğu gerekçesi ile asıl davanın kısmen kabulüne, karşı davanın ise reddine karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı-karşı davacı Şirket vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı-karşı davacı Şirket vekilinin aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Mahkemece davacının davalı nezdinde çalıştığı son ay için hak kazandığı 623,40 TL nin ödenmediği gerekçesi ile ücret alacağı hüküm altına alınmış ise de, davalı taraf ücret alacağının dava açıldıktan sonra 05/07/2013 tarihinde ödendiğini savunmuştur. Davacı da ıslah dilekçesinde ücret alacağının davadan sonra ödendiğini ve bu talebin konusuz kaldığını açıkça beyan etmiştir. Bu açıklamalar karşısında Mahkemece alacağa hükmedilmesi hatalıdır.
    3- Fazla çalışma alacağı hesabı ile ilgili olarak dosyaya ibraz edilen kök rapor ile ek raporda hesap hatası bulunmakta olup, bilirkişi tarafından bu durum son raporda giderilmiş ve alacak yeniden hesaplanmıştır. Ancak Mahkemece bu yönde bir gerekçe de yazılmadan hesap hatası içeren rapora itibar edilmesi isabetsizdir.
    4- Davacının hak kazandığı alacakların brüt tutarlarından net tutarlar belirlenirken denetime elverişli rapor hazırlattırılması ve ücret alacakları ile yıllık izin ücreti hesabında net tuturlar belirlenirken damga ve gelir vergisi yanında sigorta primi ile işsizlik sigortası primi kesintisi yapılması gerektiği de gözetilmelidir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 12/02/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi