Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/11467
Karar No: 2019/5520
Karar Tarihi: 19.09.2019

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/11467 Esas 2019/5520 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sulh Hukuk Mahkemesinde görülen bir dava, mirasın Hazine'ye kalması durumunda veraset belgesi isteği üzerine açıldı. Mahkeme, davanın reddine karar verdi ancak davacı vekili temyiz etti. Kararın incelenmesi sonucunda, mahkemenin yeterli araştırma yapmadan karar verdiği belirtilerek hüküm bozuldu. Türk Medeni Kanunu'nun 575. ve 30. maddeleri uyarınca, doğum ve ölüm kayıtları nüfus sicilinde ispat edilebileceği gibi, gerçek durumun her türlü delille kanıtlanabileceği belirtildi. Ayrıca, resen araştırma prensibi gereği mahkemenin, mirasçı olduğu kabul edilen kişiye ihtarlı tebligat yapılarak, ilgili delil ve kayıtların ibraz edilmesi ve nüfus tescili kayıtlarının resen araştırılması gerektiği belirtildi. Kararda bahsi geçen kanun maddeleri; Türk Medeni Kanunu'nun 575. ve 30. maddeleridir.
14. Hukuk Dairesi         2016/11467 E.  ,  2019/5520 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından 31/10/2014 gününde verilen dilekçe ile mirasçılık belgesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 24/05/2016 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dava, mirasçılık belgesi verilmesi isteğine ilişkindir.
    Davacı vekili, muris ..."in 23/12/2013 tarihinde vefat ettiğini, ..."in yapılan araştırmalarda mirasçılarının bulunmadığını, Türk Medeni Kanununun 501. maddesine göre mirasçısının Hazine olduğuna dair veraset belgesinin verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, davanın reddine karar vermiştir.
    Hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 575. maddesi hükmüne göre miras ölümle açıldığı gibi aynı Kanunun 30. maddesi hükmüne göre de doğum ve ölüm, nüfus sicilindeki kayıtlarla ispat olunabileceği, nüfus kütüklerinde kayıt bulunmaması veya bulunan kaydın doğru olmadığının anlaşılması halinde, gerçek durumun her türlü delille kanıtlanması mümkün olduğu düzenlenmiştir. Hukukumuzda çekişmeli yargıya tabi davalarda taraflarca hazırlama ilkesi geçerli olup, hakim tarafların talepleri ile bağlıdır. Hakim, talepte bulunan tarafların iddia ettiği olaylar ve ileri sürdüğü deliller ile yetinerek karar vermek zorundadır. Çekişmesiz yargıya tabi davalarda ise re’sen araştırma prensibi egemendir. Hasımsız açılan ve çekişmesiz yargıya tabi olan davalarda verilen kararlar kesin hüküm teşkil etmediği gibi bu kararlar açılacak bir iptal davası sonucunda değiştirilebilir veya ortadan kaldırılabilir.
    Somut olayda, mahkemece ...’nın mirasbırakan ...’in mirasçısı olduğu kabul edilerek davanın reddine karar verilmiş ise de ...’nın nüfus kaydındaki anne ve baba adının mirasbırakan ...’in nüfus kaydındaki kendi ismi ve eşinin ismi ile uyumlu olması irs ilişkisini kanıtlamaya yeterli değildir. Resen araştırma ilkesi gereğince, mirasçı olduğu kabul edilen ...’ya ihtarlı tebligat yapılarak ...’nın mirasbırakan ...’in mirasçısı olduğunu iddia etmesi halinde buna ilişkin tüm delil ve kayıtlarının verilecek süre içerisinde dosyaya ibraz etmesinin istenmesine, bundan ayrı hem mirasbırakan ...’in hem de ...’nın nüfus tesciline ilişkin dayanak tüm kayıtların mahkemece resen araştırılması, ...’nın ve ...’in Türk vatandaşlığına alınmasına ilişkin kararın dayanak belgelerinin ilgili Kurumdan istenmesi ve sonucuna göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile karar verilmiş olması doğru görülmemiş ve hükmün bu nedenlerle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, 19/09/2019 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi