Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/20024
Karar No: 2013/8191

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/20024 Esas 2013/8191 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu mahkeme kararı, bir iş sözleşmesinin haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiği gerekçesiyle kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve genel tatil alacağı taleplerinin kabul edilmesine, ancak bordrolarda yer alan fazla mesai ücretinin gerçeği yansıtmadığı iddiasının doğru olmadığı gerekçesiyle fazla mesai talebinin reddedilmesine karar vermiştir. Ancak, davacının 2008, 2009, 2010 ve 2011 yıllarına ait bordroları imzalamadığı ve mahkemenin fazla mesai talebini tanık beyanıyla ispatlayamayacağı gerekçesiyle reddetmesi, dosyadaki bilgilerin eksik incelendiğini göstermektedir. Bu nedenle, karar bozulmuştur.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/II-h maddesi, işverenin çalışanını haklı neden olmadan işten çıkaramayacağını ve çıkarma hakkını kullanmadan önce işçiye yazılı bildirim yapması gerektiğini belirtmektedir.
22. Hukuk Dairesi         2012/20024 E.  ,  2013/8191 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, yıllık izin ücreti ile hafta tatili ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili müvekkilinin 06.10.2007 tarihinden itibaren davalı işyerinde şoför olarak çalıştığını, 07;15"te çalışanları işyerine servis ettikten sonra müşteri ürünlerini alıp adreslerine götürdüğünü ve montajını yaptığını, işyerinde çalışan işçilerden birinin açtığı davada mahkemenin fazla çalışma ücretine karar vermesi sonucunda, bordrolarda daha önce prim olarak yer alan sütunun fazla çalışma olarak değiştirildiğini ve ayda onsekiz saat fazla çalışma ödeniyor gösterildiğini ancak herhangi bir fazla çalışma ödemesinin söz konusu olmadığını beyanla 6.000,00 TL fazla çalışma ücretinin en yüksek banka mevduat faizi ile tahsiline karar verilmesini talep etmiş, birleştirilen Adana 2. İş Mahkemesinin 2011/417 esas, 1071 karar sayılı dosyasında davacı vekili müvekkilinin davalı işyerinde 06.10.2007 tarihinden itibaren çalışmakta iken ödenmeyen fazla çalışma ücretlerinin ödenmesi yönünde açtığı dava sebebiyle gerekçe bildirilmeksizin 19.04.2011 tarihinde iş sözleşmesinin feshedildiğini bu sebeple 3.500,00 TL kıdem tazminatı, 2.000,00 TL ihbar tazminatı, 1.000,00 TL kötüniyet tazminatı, 100,00 TL sözleşmenin feshinde izin ücreti ve 400,00 TL hafta ve genel tatil ücretinin faizi ile tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının tüm ücretlerinin ve fazla çalışmasının söz konusu olduğu aylarda fazla çalışma ücretlerinin bordrolarda tahakkuk ettirilerek kendisine ödendiğini, Adana mağazasında yoğun teslim ve montaj işinin söz konusu olmadığını, müvekkilinin davacıya tahsis ettiği aracın sürekli davacıda olduğunu, davacının 08;30’da işyerine geldiğini, montaj işi olmadığı durumlarda işyerinde çalışmasının söz konusu olmadığını, montaj işine gittiğinde de montaj bittiğinde çoğu zaman mesai bitmemesine rağmen işyerine gelmediğini, birleşen dosyada davalı vekili, davacının iş sözleşmesinin 4857 sayılı İş Kanunu"nun 25/II-h madde gereğince feshedildiğini, davacının tüm çalışmalarının ödendiğini ve bordrolarda gösterildiğini, davacının son zamanlarda bordroları imzalamamakta ısrar edip görevlerini yerine getirmediğini, işyeri düzenini bozan davranışların verimi düşürmesi sebebiyle sözleşmenin feshedildiğini, davacının açtığı fazla mesai davasından haberdar olmadan önce feshin yapıldığını, davacının tüm çalışmalarının bordrolarda gösterilip karşılığının bankaya yattığını davacının ihtiraz kayıt koymadan ücretini aldığını davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacının iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından 19.04.2011 tarihinde haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiğinden bahisle kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve genel tatil alacağı talebinin kabulüne, davacının fazla mesai ücret alacaklarının bordrolarda tahakkuk ettirildiği ve davacıya ödendiği, davacının bordrolarda herhangi bir ihtirazi kaydının söz konusu olmadığı, bordrolarda tahakkuk ettirilen fazla çalışma ücretinin üzerinde fazla çalışma yaptığını davacının tanık beyanı ile kanıtlayamayacağı, davacı yıllık izinlerini kullandığı iş güvencesi kapsamındaki işçilerin iş sözleşmesi kötü niyetle feshedilse dahi kötü niyet tazminatı isteme hakkının söz konusu olmadığı, hafta iznini kullandığı gerekçesiyle fazla mesai, yıllık izin, hafta tatili ve kötüniyet tazminatı taleplerinin reddine karar verilmiştir.
    Karar, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacının, davalı işyerinde servis şoförü ve montaj elemanı olarak çalıştığı anlaşılmaktadır. Davacının ibraz ettiği işyeri çalışma çizelgelerinden ve dinlenen tanık beyanlarından davacının fazla mesai yaptığı anlaşılmaktadır. Mahkemece, bordrolarda tahakkuk ettirilen fazla mesai ücretinden fazla çalıştığını davacının tanık beyanıyla ispatlayamayacağı gerekçesiyle fazla mesai talebinin reddine karar verilmişse de davacı 2008, 2009 yılına ait olan bordroları imzalamamış, 2010 ve 2011 yılına ait bordroları imzalamaması sebebiyle tutanak tutulmuş ve iş sözleşmesi de bu sebeple feshedilmiştir. Bordrolarda gösterilen fazla mesai saatlerinin gerçeği yansıtmadığı dosya kapsamından anlaşılmaktadır. Mahkemece eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme ile fazla mesai talebinin reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 18.04.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi