Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/2883
Karar No: 2018/2661

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2017/2883 Esas 2018/2661 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı borçlu, biriken ve ödenmeyen aidat ve ortak giderleri nedeniyle dava açılan taşınmazın malikidir. İcra takibi yapılmış ve borçlu asıl alacağı kabul etmiştir. Ancak işlemiş olan faiz miktarına, oranına ve takip sonrasında işletilen faiz oranlarına itiraz etmiştir. Davalı, faize yapılan haksız ve kötüniyetli itiraz sebebiyle takibin kısmen durduğunu iddia etmektedir. Davacı, borcun %10 gecikme faiziyle birlikte davalıdan tahsiline ve davalının icra inkar tazminatına mahkum edilmesine karar verilmesini talep etmektedir. Yapılan bilirkişi incelemesi sonucunda, takip tarihine kadar davalının 9,020 TL işlemiş faiz (gecikme tazminatı) borcu olduğu belirlenmiştir. Mahkeme, aylık %10 gecikme faizi talebinin yasal düzenleme gereği yerinde olmadığını, aylık %5 oranında gecikme tazminatı ödenmesi gerektiğini ve fazlaya ilişkin faiz isteminin reddedilmesi gerektiğini belirtmiştir. Kararda, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20/II. maddesindeki düzenlemenin önemi vurgulanarak, gecikme tazminatının başlangıç tarihinin belirlenmesi gerektiği ifade edilmiştir. Ayrıca, takip konusu olan asıl alacağın tahsil edildiği ve eldeki davada sadece işlemiş fa
20. Hukuk Dairesi         2017/2883 E.  ,  2018/2661 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davalı borçlunun ... sitesi C blokta bulunan 11 numaralı dairenin maliki olduğunu, maliki bulunduğu taşınmazın 28/03/2013 tarihi itibariyle biriken ve ödenmeyen aidat ve ortak giderlerinin tahsili için davalı aleyhine icra takibi yapıldığını, davalının takip dosyasındaki asıl alacağı kabul ettiğini ancak işlemiş olan faiz miktarına, oranına ve takip sonrasında işletilen faiz oranlarına itiraz ettiğini, asıl alacağın kabul edilip, faize yapılan haksız ve kötüniyetli itiraz sebebiyle takibin kısmen durduğunu beyan ederek, borcun %10 gecikme faizle birlikte davalıdan tahsiline, davalının icra inkar tazminatına mahkum edilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece; yapılan bilirkişi incelemesi neticesinde takip tarihine kadar davalının 9.020,00-TL işlemiş faiz (gecikme tazminatı) borcu olduğu, davacının dava dilekçesindeki aylık %10 gecikme faizi talebinin Kat Mülkiyeti Kanununun 20/II. maddesindeki yasal düzenleme gereği yerinde olmadığı, aylık %5 oranında gecikme tazminatı ödenmesi, fazlaya ilişkin faiz isteminin reddi gerektiği ve icra takibindeki talebin de bu doğrultuda olduğu, faiz miktarının likit bir alacak olmadığı ve yargılamayı gerektirdiği gerekçesiyle, davanın kısmen kabulüne, ... 8. İcra Müdürlüğünün 2013/3889 Esas sayılı dosyasına ilişkin itirazın iptaline, takibin aynı koşullarla devamına, fazlaya ilişkin faiz isteminin reddine, talep yargılamayı gerektirdiğinden icra inkar tazminatı talebinin reddine karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlar ile yasal gerektirici nedenlere göre dava; ortak gider alacağı nedeni ile başlatılan icra takibine yapılan itirazın iptali istemine ilişkin olup;
    1-Kat Mülkiyeti Kanununun 20. maddesinin ikinci fıkrası hükmüne göre, ortak giderden payına düşeni ödemeyen bağımsız bölüm malikinin ödemede geciktiği günler için ödemekle yükümlü bulunduğu gecikme tazminatının başlangıç gününün açıkça saptanmış olması gerekir. Dava konusu ortak giderin dayanağını oluşturan düzenleme; işletme projesi ise işletme projesinin davalıya tebliğ edildiği tarih, kat malikleri kurulu kararı ise bu kurula davalı katılmışsa karar tarihi, kararın alındığı toplantıya katılmamışsa bu kararın kendisine tebliğ edildiği ya da başka bir biçimde borcunu öğrendiği tarih, bu da yoksa hakkında açılan icra takibi nedeniyle ödeme emrinin tebliğ edildiği tarih esas alınmalıdır. Davalının, kat malikleri kurul toplantılarına katılmadığına yönelik beyanı da dikkate alınarak davalının aidat borcunu öğrendiği günün açıkça belirlenmesi, icra takibinden önce öğrenmediği saptandığında gecikme tazminatının ödeme emrinin tebliğinden itibaren başlatılması gerekirken, bu konuda yeterli inceleme ve araştırma yapılmadan, ana taşınmaza ait karar defteri dosyaya celbedilip talep edilen ortak gider alacakları dönemsel olarak tespit edilmeksizin hüküm kurulması,
    2-Kabule göre de; takip konusu olan asıl alacak tahsil edilmiş ve eldeki dava işlemiş faiz miktarına, oranına ve takip sonrasında işletilen faiz oranlarına yapılan itirazın iptaline münhasır olmakla; gerekçeli kararın "hüküm" fıkrasının 1 nolu bendinde, "takibin aynı koşullarla devamına" şeklindeki ibare ile, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 297. maddesi hükmüne aykırı ve infazda tereddüt uyandıracak şekilde, tahsil edilmiş asıl alacağı da içerecek ifadelerle hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde iadesine 05/04/2018 günü oy birliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi