Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/15552
Karar No: 2013/7955

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/15552 Esas 2013/7955 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı bankada yatırım danışmanı olarak çalışmış ve yapılan iki işlemde usulsüzlük olduğu gerekçesiyle davalı tarafından icra takibi başlatılmıştır. Davacı, icra baskısı altında ödemek zorunda kaldığı parayı geri talep etmiştir. Mahkeme, davacının %50 kusurlu olduğunu kabul ederek talebin kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak, mahkemece yapılacak kusur tespiti için gerekli araştırmaların eksik olduğu gerekçesiyle karar bozulmuştur. Kararda, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanması devam edilen Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438. maddesi de açıklanmıştır.
22. Hukuk Dairesi         2012/15552 E.  ,  2013/7955 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    ...

    DAVA : Davacı, ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde duruşmalı olarak davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş ise de; 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 438. maddesi gereğince duruşma isteğinin miktardan reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:


    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, davacının davalı işyerinde yatırım danışmanı olarak çalıştığını, çalıştığı süre zarfında davalı bankanın uğradığını iddia ettiği zararlara karşılık kendisi hakkında icra takibi başlatıldığını ve icra baskısı nedeni ile icra dosyalarına toplam 40.200,00 TL para yatırdığını, ancak yapılan işlemlerde herhangi bir kusurunun bulunmadığını belirterek fazlaya ilişkin hakkı saklı kalmak kaydı ile 10.000,00 TL"nin davalı bankadan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davalı bankanın Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan soruşturma neticesinde davacının disiplin suçu sayılan işlemlerde bulunduğunun sabit olduğunu, davacının davalı bankanın güvenini kötüye kullandığını belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    Davalı bankada yatırım danışmanı olarak görev yapan davacının yapmış olduğu iki işlemde usulsüzlük bulunduğu ve bunun sonucunda davalı bankanın zarara uğradığı ileri sürülerek yapılan icra takibi sırasında davacının talep edilen miktarı yatırdığı dosya içeriğinden anlaşılmaktadır.
    Davacı bu dava ile her iki işlemde kusursuz olduğunu ileri sürerek icra baskısı altında ödemek zorunda kaldığı paranın istirdatını istemiştir. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının %50 kusurlu olduğu kabul edilerek bu kusura isabet eden miktar yönünden davacının davasının kabulüne karar verilmiştir.
    Öncelikle davacının %50 kusurlu olduğuna ilişkin tespitin soyut gerekçelere dayandığı anlaşılmaktadır. Davacı birinci işlemde müşterinin ve şube müdürünün talimatı doğrultusunda işlem yaptığını belirtmiş ve bu konuda CD kayıtlarını dosyaya sunmuştur. CD kayıtlarının çözümünde şube müdürü ve müşterinin sözlü talimatı olduğu anlaşılmakta ise de davalı bankanın bu tür işlemleri müşterinin sözlü talimatı ile yapılıp yapılmayacağı
    konusunda bir düzenlemesinin bulunup bulunmadığı araştırılmamıştır. Bu husus araştırılarak kusur tespiti yoluna gidilmelidir. İkinci işleme yönelik olarak davacı tarafın usulüne uygun davranışına ilişkin iddiasını ispatlayıcı herhangi bir delil sunulmadığı halde bu olayda da davacının %50 kusurlu kabul edilmesinin sebebi anlaşılamamaktadır.
    Belirtilen nedenlerle mahkemece yapılacak iş yukarıda belirlenen hususlar yönünden araştırma yapıldıktan sonra yeniden konusunda uzman bilirkişi heyetinden rapor aldırılarak sonucuna göre hüküm kurulması gerekir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olup bu husus bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 15.04.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi