![Abaküs Yazılım](/6.png)
Esas No: 2018/1440
Karar No: 2022/890
Karar Tarihi: 08.03.2022
Danıştay 13. Daire 2018/1440 Esas 2022/890 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 13. Daire Başkanlığı 2018/1440 E. , 2022/890 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2018/1440
Karar No:2022/890
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ...Kurulu
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVACI) : ...Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş.
(Eski Unvan: ...Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş.)
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU : ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesi'nin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirkete ait ...'' logosuyla yayın yapan televizyon kanalında 08-09/02/2016 tarihlerinde yayınlanan ''Kısmetse Olur'' adlı yarışma programında 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 8. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendinin tekraren ihlâl edildiğinden bahisle davacı şirkete 281.946,00-TL idari para cezası verilmesine ilişkin ...tarih ve ...sayılı toplantıda alınan 70 numaralı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (Üst Kurul) kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ...İdare Mahkemesi'nce verilen ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararda; 08-09/02/2016 tarihlerinde yayınlanan ''Kısmetse Olur'' adlı yarışma programında, bir grup damat adayı ile bir grup gelin adayının bulunduğu, programın adayların hem kendi aralarında hem de karşı cinsle olan sürekli mücadelesi ve çekişmesi üzerine kurgulandığı, yarışmacıların programın yapıldığı evde daha fazla kalabilmek, para ödülünü ve diğer ödülleri alabilmek için kıyasıya mücadele ettiği, olumsuz rol modeli oluşturan söz, davranış ve tutumlara başvurduğu, rekabette birbirlerinin onurunu hedef alan aşağılayıcı ve küçük düşürücü itham ve beyanlarda bulunulduğu ve agresif davranışlar sergilendiği, programda münakaşalara sebep olabilecek görüntülerin özellikle adaylar günün değerlendirmesini yapmak için toplandıklarında tekrar verilerek tartışmaya başlandığı, bu esnada olumsuz söz ve davranışların yoğun biçimde yer aldığı, adayların evlilik yolunda oldukları adaylarla sürekli basit sebeplerle münakaşa ederek kendi aralarında suni problemler oluşturdukları, adayların birbirlerine karşı sarf ettikleri kelimelerin ve sergiledikleri tavrın kişi onur ve haysiyeti ile özel yaşamın gizliliği ilkesi ile bağdaşmadığı, ayrıca adayların kendilerine karşı söz konusu ifadelerin kullanılmasına rıza göstermiş olmalarının da yayın hizmetlerinde 6112 sayılı Kanun'da yer alan ilke ve kuralların ihlâli halinde davalı idareye verilmiş olan yetkilerin kullanılmasına engel teşkil etmediği, bu durumda, anılan yayında 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendinin ihlâl edildiğinin sabit olduğu anlaşıldığından, davacı şirket hakkında 281.946,00-TL idari para cezası verilmesine ilişkin davaya konu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesi'nce; davaya konu programa ait deşifre metnin bir bütün olarak değerlendirilmesi sonucunda, programın evlenmek amacıyla kadın ve erkeklerin stüdyoda bir arada olduğu yarışma formatında olduğu, bahse konu programda evlenme hedefiyle yeni tanışan kadın ve erkeklerin evde daha fazla kalabilmek ve para ödülü ile diğer ödülleri alabilmek için hem kendi aralarında hem de karşı cinsle olan mücadelesine ve çekişmesine yer verildiği, ancak anılan programın reytingleri yükseltmeye yönelik, gerçeklikten uzak, mizansen bir kurgu içerdiği, yarışmaya katılan adayların yarışmanın formatını bilerek programa katılmış oldukları dikkate alındığında, özel hayatın gizliliğinin ihlâl edildiğinden söz edilemeyeceği gibi, diyaloglarda geçen ifade ve tavırların kişi onur ve haysiyetini küçük düşürücü, aşağılayıcı nitelikte olmadığı, bu durumda, söz konusu programda 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendinde yer alan yayın ilkesinin ihlâl edilmediği, anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle, davacının istinaf başvurusunun kabulü ile İdare Mahkemesi'nce verilen kararın kaldırılmasına ve dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, dava konusu programın yapıldığı evde daha fazla kalabilmek, para ve diğer ödülleri alabilmek için mücadele eden yarışmacıların olumsuz rol model oluşturan söz, davranış ve tutumlara başvurduğu, rekabette birbirlerinin onurunu hedef alan aşağılayıcı ve küçük düşürücü itham ve beyanlarda ve fiziksel müdahalelerde bulundukları, sergilenen olumsuz davranış biçimlerinin program sunucusu tarafından teşvik edildiği, programda olayı çarpıcı bir şekilde sunmak için müzik kullanıldığı, aynı çatı altında kalan damat adaylarının aynı kadınla ilgilenmeleri ya da bir kadının aynı çatı altında yaşayan üç erkeğe birden ilgi göstermesinin evliliğin temelini zayıflatacağı, bu durumda toplum nezdinde evliliğin anlamsızlaşması tehlikesinin söz konusu olacağı, programdaki yarışmacıların gençlere olumsuz rol model oluşturduğu, dava konusu programın Türk aile yapısı ve evlilik kurumu açısından pek çok zararlı ve olumsuz içeriğe sahip olduğu, söz konusu programın formatının toplumun millî ve manevi değerlerine aykırılık teşkil ettiği, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge idare mahkemesi kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararına yönelik istinaf başvurusunun kabulü ile Mahkeme kararının kaldırılması ve dava konusu işlemin iptali yolundaki ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesi'nin ...tarih ve E:..., K:...sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, anılan Bölge İdare Mahkemesi kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın davalı idareye iadesine,
5. 2577 sayılı Kanun'un 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesi'ne gönderilmesini teminen dosyanın .... İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine, 08/03/2022 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.