Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/6056
Karar No: 2015/2465
Karar Tarihi: 11.05.2015

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2014/6056 Esas 2015/2465 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, bir eser sözleşmesinden kaynaklıdır ve iş bedelinin tahsili amacıyla yapılan icra takibine vâki itirazın iptal edilmesi, takibin devamı ve icra inkâr tazminatının davalıdan tahsil edilmesi istenmektedir. Mahkeme, davacının iş bedelini yasal delillerle kanıtlayamadığı gerekçesiyle davayı reddetmiştir. Ancak, Türk Borçlar Kanunu'nun 13, 470 ve 481. maddeleri uyarınca, iş bedelinin yazılı olarak belirlenmesi esas değildir ve iş bedelinin kanıtlanması yükümlülüğü davacı yükleniciye aittir. Taraflar arasındaki sözleşme kabul edildiğinden mahkeme, mahallinde keşif yapılarak iş bedelinin belirlenmesi gerektiğini ve davalı tarafın ödemelerinin mahsubu yapıldıktan sonra takipte gösterilen bedeli aşmaması halinde itirazın iptaline karar verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Karar bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- Türk Borçlar Kanunu'nun 13. maddesi: Belirtilen şekil şartlarına riayet etmek kaydıyla, sözleşme serbest şekilde kurulur.
- Türk Borçlar Kanunu'nun 470. maddesi: İşin özel bir sözleşmeye dayanarak yapılması karşılığında bir para ödenmesi eser sözleşmesinde genellikle karşılıklı borçların biridir.
- Türk Borçlar Kanunu'nun 481. maddesi: Eserin teslimi için yapılan sözleşmelerde iş bedeli önceden belirlenmemişse, bedel yapıldığı yer ve zamandaki eserin değerine ve
15. Hukuk Dairesi         2014/6056 E.  ,  2015/2465 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Akşehir 2. Asliye Hukuk Hakimliği
    Tarihi :02.07.2014
    Numarası :2014/176-283

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan bakiye iş bedelinin tahsili amacıyla girişilen icra takibine vâki itirazın iptâli, takibin devamı ve icra inkâr tazminatının davalıdan tahsili istemlerine ilişkin olup; mahkemece davanın reddine dair verilen karar davacı yüklenici vekilince temyiz edilmiştir.
    Davacı vekili dava dilekçesinde, taraflar arasında sözlü olarak akdedilen sözleşme kapsamında davalıya yapılan işlere istinaden 6.825,00 TL bedelli 1 adet fatura keşide ettiğini, davalı tarafın fatura bedelinin bir kısmını ödediği halde bakiye 1.800,00 TL"yi ödemediğini, girişilen icra takibine de itiraz ettiğini ifade ederek itirazın iptali, takibin devamı ve icra inkâr tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiş; davalı asıl ise, cevap dilekçesinde; davacının kendisine iş yaptığını, ancak, yapılan işin anlaştıkları bedel üzerinden ödemesini yaptığını savunarak davanın reddini dilemiştir. Mahkemece, davacının iş bedelinin ne kadar olduğunu yasal delillerle kanıtlayamadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Eser sözleşmesi ilişkisinin kurulması, uyuşmazlık tarihi itibariyle yürürlükte bulunan 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu"nun 13. maddesi uyarınca şekle tabi değildir. Sözleşmenin yazılı olarak yapılması, eser sözleşmesinden kaynaklanan hukukî ilişkilerde ancak kanıt kolaylığı sağlayan bir unsurdur. Diğer taraftan, Türk Borçlar Kanunu"nun 470. maddesi uyarınca, yapılan işe karşılık bir bedelin ödenmesi eser sözleşmesinde karşılıklı edimlerden biri olmakla birlikte, sözleşmede, bedelin ne kadar olduğunun kararlaştırılmış olması, sözleşmenin geçerliliği bakımından zorunlu değildir. Kaldı ki, Kanun"un 481. maddesinde, iş bedelinin önceden kararlaştırılmamış olması halinde, bedelin, yapıldığı yer ve zamandaki eserin değerine ve yüklenicinin giderine göre hesaplanacağı ifade edilmiştir.
    Bu durumda; mahkemece, iş bedelinin ne kadar olduğunu kanıtlama yükümlülüğünün davacı yükleniciye ait olduğu ve davacı yüklenicinin de dosyadaki delillerle iş bedelini kanıtlayamadığı gibi davalıya yemin teklif etme hakkını da kullanmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş olmasında isabet bulunmamaktadır.
    Taraflar arasındaki sözleşme ilişkisi iki tarafın kabulünde olduğundan, mahkemece; mahallinde keşif yapılarak 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu"nun 481. maddesi uyarınca işin yapıldığı yıl mahalli piyasa rayiçlerine göre iş bedelinin belirlenmesi; davacı taraf, iş bedelinin 6.825,00 TL olup, 1.800,00 TL haricinde kalan kısmının ödendiğini ifade ettiğinden, 5.025,00 TL ödeme yapıldığının davacının kabulünde bulunduğu ve itirazın iptâli davalarında, davanın niteliği gereği takip konusu edilen bedelin ıslahla artırılmasının mümkün olmadığı da gözetilerek kanıtlanan ödemelerin mahsubundan sonra, takipte gösterilen bedeli aşmamak kaydıyla kalan bedel olması halinde bu bedel yönünden itirazın iptâli ve takibin devamına, belirlenen bedelin ödeme miktarını aşmaması halinde davanın reddine karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme ile davanın reddine karar verilmiş olması yerinde değildir.
    Kararın bu nedenle bozulması gerekir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı yüklenici vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün davacı yüklenici yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere 11.05.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi