Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/21980
Karar No: 2013/7728

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/21980 Esas 2013/7728 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işyerinde çalışan davacı, zorla iş sözleşmesini sona erdiren belgeyi imzalattırıldığını iddia ederek ihbar tazminatı, fazla mesai alacağı ve iş arama süresi izni alacağının davalıdan tahsili talep etmiştir. Mahkeme, isteği kısmen kabul etmiş, davalı bu kararı temyiz etmiştir. Fazla çalışma yapmasına rağmen davacının ücretinin ödenmediğini iddia ettiği, davalı taraf ise ücret bordrolarına göre ödendiğini belirtti. Bilirkişi raporu, davacının Şubat 2008-Mart 2009 döneminde fazla mesainin tahakkuk ettiğini, ancak öncesine ilişkin ücret bordroları olmadığından yapılan ödemelerin fazla mesai karşılığı olup olmadığının tespit edilemediğini ortaya koymuştur. Davacıya belirtilen dönemlerde yapılan ödemelerin fazla mesai alacağını kapsayıp kapsamadığının belirlenmesi için ücret bordroları getirtilmeli ve davacı isticvap edilerek, ödemelerin fazla mesai alacağını kapsayıp kapsamadığıyla ilgili bilgi alınmalıdır. Kararda, işçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğinde olduğu vurgulanmıştır. Kan
22. Hukuk Dairesi         2012/21980 E.  ,  2013/7728 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti ile iş arama süresi izni alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkilinin 20.09.2003-08.03.2009 tarihleri arasında davalı işyerinde çalıştığını, şirket yöneticisi tarafından kendisine zorla iş sözleşmesini sona erdiren belgeyi imzalattıklarını, kıdem tazminatı dışında alacaklarının ödenmediğini belirterek ihbar tazminatı, fazla mesai alacağı ve iş arama süresi izni alacağının davalıdan tahsili talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının kendi el yazısı ile yazdığı dilekçeye göre işyerinden kendi isteği ile ayrıldığını, davacının müvekkili şirketi ibra ettiğini, kendisi işten ayrıldığından ihbar tazminatı talep edemeyeceğini, davacının ücret bordrolarına göre fazla mesailerinin ödendiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacının istifanın gerçek bir istifa olmayıp işverenin baskısı ile alındığını, işçinin işten kendisinin ayrılmayıp işveren tarafından işçinin talep edebileceği haklarını bertaraf etmek amacı ile alındığı, davacının işveren tarafından işten çıkarıldığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Karar davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Taraflar arasında uyuşmazlık konusu davacının fazla mesai yapıp yapmadığı ve fazla mesai ücretlerinin ödenip ödenmediği noktasındadır.
    Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp ispatlanmadıkça imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği kabul edilmelidir.
    Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle ispatlanamaması durumunda şahit beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada gözönüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
    İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından gerçekte daha fazla çalışma yaptığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazi kaydının bulunması halinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille yapılabilir.
    Bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda, işçinin bordroda belirtilenden daha fazla çalışmayı yazılı belge ile kanıtlaması gerekir. İşçiye bordro imzalatılmadığı halde, fazla çalışma ücreti tahakkuklarını da içeren her ay değişik miktarlarda ücret ödemelerinin banka kanalıyla yapılması durumunda, ihtirazi kayıt ileri sürülmemesi, ödenenin üzerinde fazla çalışma yapıldığının yazılı delille ispatlanması gerektiği sonucunu doğurmaktadır.
    Davacı davalı işyerinde fazla mesai yapmasına rağmen ücretinin ödenmediğini ileri sürmüştür. Davalı taraf ise davacının ücret bordrolarına göre fazla mesai ücretlerinin ödendiğini belirtmiştir. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının Şubat 2008-Mart 2009 döneminde ücret bordrolarında fazla mesainin tahakkuk ettiğini, bu dönemden öncesine ilişkin olarak davacıya ait hesap ekstresinde her ay farklı tutarlarda ödeme olduğunu ancak bu dönemlere ilişkin ücret bordrolarının bulunmadığından yapılan ödemelerin fazla mesai karşılığı olup olmadığının tespit edilemediğini, ücret bordrolarının bulunmadığı dönemlere ilişkin fazla mesai alacağının ödenmesi gerektiğini belirtmiştir. Dosyadaki davacıya ait hesap ekstresinin incelenmesinde davacıya her ay farklı tutarlarda ödeme yapıldığı anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca davacıya belirtilen dönemlerde yapılan ödemelerin fazla mesai alacağını kapsayıp kapsamadığının açıklığa kavuşturulması için bu dönemlere ilişkin varsa ücret bordroları getirtilmeli ayrıca davacı isticvap edilerek sözkonusu dönemlerde yapılan farklı tutarlardaki ödemelerin fazla mesai alacağını kapsayıp kapsamadığı sorulmalı ve sonuca göre fazla mesai alacağı bakımından yeniden değerlendirme yapılması gereklidir. Bu sebeplerle mahkemece eksik inceleme ile karar verilmiş olması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan sebeple BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek olması halinde ilgiliye iadesine, 15.04.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi