Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/5966
Karar No: 2015/2460
Karar Tarihi: 11.05.2015

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2014/5966 Esas 2015/2460 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı yüklenici şirketin, eser sözleşmesinden kaynaklanan hukuki ilişkide teslim edimini gerçekleştirmemesi nedeniyle iş bedeli olarak ödenen meblağın tahsili amacıyla girişilen icra takibine vaki itirazın iptâli, takibin devamı ve icra inkâr tazminatının davalıdan tahsili istendi. Mahkemece davanın reddine karar verilmiştir fakat bu karar temyiz edilmiştir. Davacı iş sahibi şirket tarafından, yükleniciye gönderilen ihtarnamede, eserin teslimi konusunda 5 günlük süre verilmiş, ancak eserin teslim edilmediği anlaşılmıştır. Yargılama sırasında alınan bilirkişi raporunda da, yüklenicinin malzemenin iş sahibi tarafından karşılanacağını savunmasının aksinin kanıtlanmadığı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle yüklenici, iş sahibi tarafından teslim konusunda temerrüde düşürülmüştür ve sözleşme feshedilerek iş bedelinin iadesi talep edilmiştir. Mahkemece, ispat külfetinin hatalı değerlendirilerek sonuca varılması doğru değildir. Kanun maddeleri olarak, eser sözleşmelerinde malzemenin yüklenici tarafından karşılanacağına dair kanuni bir karine getirilmiştir. Aynı Kanun'un 356/III. maddesinde ise, mütaahhitin imal olunacak şeyin icrası için gerekli olan vasıtaları ve alet
15. Hukuk Dairesi         2014/5966 E.  ,  2015/2460 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Bucak 2. Asliye Hukuk Hakimliği (Tic.Mahl.Sıf.)
    Tarihi :26.06.2014
    Numarası :2013/10-2014/250

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan hukuki ilişkide yüklenicinin teslim edimini gerçekleştirmemesi nedeniyle iş bedeli olarak ödenen meblağın yükleniciden tahsili amacıyla girişilen icra takibine vaki itirazın iptâli, takibin devamı ve icra inkâr tazminatının davalıdan tahsili istemlerine ilişkin olup; mahkemece davanın reddine dair verilen karar davacı iş sahibi şirket vekilince temyiz edilmiştir.
    Taraflar arasında akdi ilişkinin kurulduğu ihtilafsızdır. İhtilaf, iş bedelinin miktarı noktasındadır. İhtilafın temelinde, davacının iş bedeli olarak 15.000,00 TL kararlaştırıldığı ve bu bedelin de yükleniciye ödendiği iddiasına karşılık; yüklenicinin kendilerinin sözleşmeye göre 3.000,00 TL işçilik alacağı ödeneceği, malzeme bedellerinin ise, iş sahibi tarafından karşılanacağı, iş sahibi tarafından ödenen bedelin de malzemeleri teminde yeterli olmadığından teslimin gerçekleşmediği savunması bulunmaktadır.
    Eser sözleşmesinden kaynaklanan hukuki ilişkilerde, yüklenicinin iş bedelini hak kazanabilmesi için uyuşmazlık ve sözleşme tarihi itibariyle olaya uygulanması gereken 818 sayılı Borçlar Kanunu"nun 364. maddesi uyarınca, eseri tamamlayıp iş sahibine teslim etmesi zorunludur. Aynı Kanun"un 356/III. maddesinde de “Hilafına âdet veya mukavele olmadıkça, mütaahhit, imâl olunacak şeyin icrası için lazım olan vasıtaları ve alet ve edevatı kendi masrafıyla tedarik etmeğe mecburdur.” düzenlemesine yer verilmiştir. Bu düzenleme ile eser sözleşmelerinde malzemenin yüklenici tarafından karşılanacağına dair kanuni bir karine getirilmiş olduğu görülmektedir.
    Davacı iş sahibi şirket tarafından, davalı yüklenici şirkete gönderilen Antalya 4. Noterliği"nin 16.10.2012 Tarih ve 25363 yevmiye sayılı ihtarnamesinde, iş sahibi yükleniciye eserin teslimi konusunda 5 günlük süre vermiş, buna rağmen eser teslim edilmemiştir. Kaldı ki, yargılama sırasında alınan bilirkişi raporlarında ortaya çıkan görüşlerde de, eserin teslime hazır olmadığı ve dosya kapsamında bulunan belgelere göre, malzemenin iş sahibi tarafından karşılanacağını savunan yüklenicinin, yukarıda izah edilen kanuni karinenin aksini kanıtlayamadığı anlaşılmaktadır. Bu durumda; yüklenici, iş sahibi tarafından teslim konusunda da temerrüde düşürülmüş olmakla, iş sahibi, sözleşmeyi feshederek, iş bedelinin iadesini talep etmekte haklıdır. Mahkemece, ispat külfetinin hatalı değerlendirilerek sonuca varılması doğru değildir.
    Diğer taraftan; davalı yüklenicinin, akdî ilişkinin kurulmasından cevabi ihtarnamenin verildiği 24.10.2012 tarihine kadar geçen süreçte kendilerine gönderilen malzeme bedelinin yeterli olmadığı, bu nedenle işin tesliminin zora girdiği yönünde bir ihtarname göndererek iş sahibini temerrüde düşürmediğinin gözetilmemiş olması doğru olmadığı gibi yüklenicinin, davacı iş sahibi adına aldığını ileri sürdüğü malzemelere ilişkin herhangi bir fatura ya da benzeri belgeyi de dosyaya sunmamış olduğu gözetilmeden karar verilmiş olması da doğru değildir.
    Açıklanan ilkeler doğrultusunda; mahkemece, davanın kabulü yerine reddine karar verilmiş olması doğru olmayıp; kararın bu nedenlerle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı iş sahibi şirket vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün davacı iş sahibi şirket yararına BOZULMASINA,, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 11.05.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi