Esas No: 2019/5427
Karar No: 2022/887
Karar Tarihi: 08.03.2022
Danıştay 7. Daire 2019/5427 Esas 2022/887 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 7. Daire Başkanlığı 2019/5427 E. , 2022/887 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2019/5427
Karar No : 2022/887
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ...Bakanlığı adına ...Gümrük Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVACI) : Tasfiye Halinde ...Dış Ticaret Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU : .... Vergi Mahkemesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına tescilli ...tarih ve ...sayılı serbest dolaşıma giriş beyannamesi kapsamında ithal edilen, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli III sayılı listenin (A) cetvelinde 2203.00 gümrük tarife istatistik pozisyonunda yer alan "malttan üretilen biralar" isimli eşya için, özel tüketim vergisinin alkol derecesi de dikkate alınarak hesaplanması gerekirken sadece litre baz alınmak suretiyle hesaplandığından bahisle ek olarak tahakkuk ettirilen özel tüketim vergisi ile bu verginin matraha ilave edilmesi suretiyle hesaplanan katma değer vergisine vaki itirazın reddine dair işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Bozma kararına uymak suretiyle, olayda, dava konusu eşyanın 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun III sayılı listesinin (A) cetvelinde yer aldığı, söz konusu Kanun'un 11. maddesine göre bu eşyanın vergilendirilmesinde, litre yanında alkol derecesinin de hesaplamaya dahil edilmesi gerektiğinin açıkça belirtildiği, fakat maddenin devamında bu unsurları değiştirme konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verildiği, Bakanlar Kurulunca 2005 yılından 2009 yılına kadar Kanun hükmü doğrultusunda uygulama yapılarak litre yanında alkol derecesinin de hesaplamaya dahil olması gerektiği yönünde kararlar verildiği, 2009 yılında ise bu uygulamadan vazgeçilerek eşyanın vergilendirilmesinde sadece litrenin dikkate alınması gerektiğinin karara bağlandığı, dolayısıyla davacı tarafından litre baz alınmak suretiyle yapılan hesaplamaya göre beyan edilen verginin beyannamenin tescil edildiği tarihte yürürlükte olan mevzuata aykırı olmadığı, bu nedenle vergi hesaplamasına alkol derecesini de katmak suretiyle işlem tesis edilmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı adına tescilli serbest dolaşıma giriş beyannamesi kapsamında ithal edilen, 4760 sayılı Kanun'a ekli III sayılı listenin (A) cetvelinde 2203.00 gümrük tarife istatistik pozisyonunda yer alan "malttan üretilen biralar" isimli eşya için, özel tüketim vergisi hesabının litre dışında alkol derecesi de dikkate alınarak yapılması gerekirken bu unsur gözardı edilerek sadece litre baz alınmak suretiyle vergi kaybına sebebiyet verildiğinden tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür. Anılan Kanun'un 50. maddesinin 4. fıkrasında, "Danıştayın bozma kararına uyulduğu takdirde, bu kararın temyiz incelemesi, bozma kararına uygunlukla sınırlı olarak yapılır." hükmü bulunmaktadır.
Bu durumda, mahkeme kararlarının Danıştay tarafından bozulması halinde, mahkemelerce bozmaya ilişkin kararlar üzerine yeniden verilen kararlara karşı yapılan temyiz başvuruları, bozma kararındaki esaslara uyulup uyulmadığı yönünden incelenebilecektir.
Temyiz istemine konu yapılan kararın Dairemizin 15/03/2016 tarih ve E:2013/3528, K:2016/2390 sayılı kararındaki esaslar doğrultusunda verildiği anlaşıldığından, temyiz konusu karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. .... Vergi Mahkemesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararının ONANMASINA,
3. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 08/03/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.