22. Hukuk Dairesi 2013/5140 E. , 2013/7589 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, 03.03.2013 tarihinde yapılacak olağanüstü şube genel kurulu hakkında öncelikle ihtiyati tedbir kararı verilerek usul ve kanuna açıkça aykırı şekilde alınan olağanüstü genel kurul kararının iptaline karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, başkanlığını yürüttüğü ... Kırıkkale Şubesi Başkanlığı bir kısım yönetim kurulu üyelerince, hukuka ve kanuna aykırı olarak kendisi ve diğer yönetim kurulu üyelerinden habersiz şekilde ve şube yönetim kurulu kararı olmaksızın olağanüstü şube genel kurul kararı alındığını, bu kararın hem korsan olduğunu hem de yönetim kurulu karar defteri dışında resmi olmayan bir deftere işlendiğini, yönetim kurulu karar defterinde bu kararın yer almadığını, ayrıca kararın gerekçesiz de olduğunu, kararın konusunun yer almadığını, söz konusu kararın açıkça mevzuata aykırı olup "yok" hükmünde olduğunu iddia ederek 03.03.2013 tarihinde yapılacak olağanüstü şube genel kurulu hakkında öncelikle ihtiyati tedbir kararı verilerek usul ve kanuna açıkça aykırı şekilde alınan olağanüstü genel kurul kararının iptaline karar verilmesini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, Kırıkkale Şubesinin üç yıl kadar önce olağan seçimini yaptığını, yaklaşık bir yıl sonra da yine olağan seçiminin yapılacağını ve 5-6 ay sonra delege seçimlerinin başlayacağını, haklı bir gerekçe olmadığından davanın kabul edilerek seçim yapılmamasına karar verilmesini istemişlerdir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu"nun ve ... Ana Tüzüğünün ilgili maddesi bir arada değerlendirildiğinde, olağanüstü genel kurul talebinde bulunan üyelerin Yönetim Kurulunun yedi asil üyesinden beş tanesini oluşturması, bir dahaki olağan genel kurula bir seneden fazla bir zaman kalması dikkate alınarak olağanüstü genel kurul talebinin kanun ve tüzüğe aykırılık teşkil etmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davacı temyiz etmiştir.
Gerekçe:
Dava, kamu görevlileri sendikalarından olan ... sendikasının Kırıkkale Şubesinin yönetim kurulu üyelerinden bir kısmının aldıkları olağanüstü genel kurul kararının hukuka aykırı olup olmadığı ve reddi gerekip gerekmediği ile ihtiyati tedbirle durdurulmasına ilişkindir.
Öncelikle davalı sendika 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu kapsamında yer alan bir sendika olup somut olayda 6356 sayılı Kanun"un doğrudan uygulanması mümkün değildir.
4688 sayılı Kanun"un 10. maddesinin 4. fıkrasında, “Olağanüstü genel kurul, yönetim kurulu veya denetleme kurulunun gerekli gördüğü durumlarda ya da genel kurul üye veya delegelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine en geç altmış gün içinde toplanır…” denilmiştir.
Aynı Kanun"un 13. maddesinin son fıkrası yollamasıyla somut olayda uygulama kabiliyeti bulunan 6356 sayılı Kanun"un 81. maddesinin 2. fıkrası gereğince yine 6356 sayılı Kanun"un 9. maddesinin 7. fıkrasına göre, genel kurul dışında kalan organlar için; tüzükte daha yüksek bir yeter sayı öngörülmemişse, toplantı yeter sayısı kurul üye sayısının salt çoğunluğu, karar yeter sayısı toplantıya katılanların salt çoğunluğu olarak belirlenmiştir.
Diğer taraftan sendika tüzüğünün “Genel Kurulun Toplanma ve Çalışma Şekli” başlıklı 15. maddesinde; “Sendika genel kurulu, dört (4) yılda bir olağan toplanır. Ayrıca, Genel Kurul üye tam sayısının salt çoğunlukla karar verilmiş olmak şartıyla, Genel Yönetim Kurulu kararıyla veya gerekçeli olmak ve oybirliğiyle alınmış olmak kaydıyla Genel Denetleme Kurulunun kararıyla, veyahut aynı gerekçeye dayalı olmak kaydıyla Genel Kurul delegelerinin 1/5’inin yazılı isteği üzerine en geç altmış (60) gün içinde olağanüstü olarak toplanır.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Yine tüzüğün “Şube Genel Kurulu” başlıklı 36. maddesinde “Şubenin en yüksek organı olup, dört (4) yılda bir Şube Yönetim Kurulunun kararı ve Genel Yönetim Kurulunun onayı ile; Genel Merkez Genel Kurulu tarihinden en az iki ay önce yapılır.
Şube Yönetim Kurulunun veya Denetleme Kurulunun oy çokluğu ile delegelerin 1/5’inin gerekçeli isteği üzerine veya Genel Yönetim Kurulunun kararı ile olağanüstü genel kurul yapılabilir. Genel Kurul toplantısı ve gündemi, en az on beş (15) gün önceden, o mahalde yayınlanan bir gazetede veya şubenin kurumsal internet sitesinde, yoksa mahalli imkânlarla ilan olunur. Gündemde seçim olması halinde, toplantı seçim kuruluna da bildirilir. Olağanüstü Genel Kurul toplantılarında, sadece gündemde belirtilen maddeler görüşülür.” hükmü yer almıştır.
Dosya içeriğine göre, davalı sendikanın Kırıkkale Şubesi Yönetim Kurulunun çoğunluğu oluşturan bir kısım üyelerince yeni bir karar defteri notere tasdik ettirilerek herhangi bir gerekçe belirtilmeksizin olağan genel kurula bir yıldan biraz fazla bir süre kalmışken olağanüstü genel kurul kararı alındığı görülmektedir.
Genel kurul sendikaların iradesini yansıtan nihai karar organıdır. Genel kurullar bakımından asıl olan ise olağan genel kuruldur. Olağan genel kurul, kanunda ve daha kısa bir süre belirlenmesi koşuluyla tüzükte öngörülen sürelerde düzenli olarak yapılmak zorunda olunan ve yapılması için herhangi bir sebebin ortaya çıkması gerekli olmayan genel kuruldur. Olağanüstü genel kurul ise ancak genel kurulun olağanüstü toplanmasını gerektirir nitelikte objektif ve ciddi sebeplerin bulunması halinde söz konusu olan istisnai nitelikteki genel kuruldur. Somut olayda şube yönetim kurulunun olağanüstü genel kurula gitme kararı gerekçesiz olup olağan genel kurul için bir yıldan biraz fazla bir süre kalmışken olağanüstü genel kurul yapılmasını gerektirir nitelikte objektif ve ciddi sebep ya da sebeplerin mevcut olmadığı anlaşılmaktadır. Şu halde mahkemece davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 09.04.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.