Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/20318
Karar No: 2013/7494

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/20318 Esas 2013/7494 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2012/20318 E.  ,  2013/7494 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, yıllık izin, fazla mesai, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalılar Sağlık Bakanlığı Dr Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği ve ... Turizm Temizlik Güvenlik Gıda Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti. Avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkilinin 01.01.1993-23.02.2004 tarihleri arasında diğer davalı şirketler nezdinde sigortalı olarak Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hizmetli olarak çalıştığını, son olarak davalı ... Tur. İnş. Tem. Güv. Gıda Paz. San. ve Tic. Ltd. bünyesinde çalışırken iş sözleşmesinin haklı sebep olmaksızın feshedildiğini, en son aylık net 350,00 TL aldığını, davalılar arasında asıl işveren-alt işveren ilişkisinin bulunduğunu, hastanede 08:00-18:00 saatleri arasında çalıştığını belirterek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai alacağı, ulusal bayram ve genel tatil alacağı ve yıllık izin alacağının davalıdan tahsili talep etmiştir.
    Davalı Sağlık Bakanlığı vekili, husumet yönünden davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı ... Tur. İnş. Tem. Güv. Gıda Paz. San. ve Tic. Ltd. şirketi vekili, davacının müvekkili şirkette çalışmadığını, davacının çalışmalarının müvekkili şirketin ihaleyi almadan önce olduğunu, bu sebeple davanın husumet yönünden reddine karar verilmesini talep ettiklerini, müvekkili şirketin işe 01.01.2004 tarihinde başladığını, davacının 01.01.1993-05.01.2004 tarihleri arasında hastanede çalıştığını, davacının müvekkili şirketin işi üstlendiği tarihte onun işçisi olarak çalışmadığının sabit olduğunu, her davalının kendi işverenliği döneminden sorumlu olduğunu, ihale makamının devlet kurumu olduğunu bu sebeple fazla çalışmaya izin verilmeyeceğini belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Çağ Müşavirlik İnş. San. Tic. Ltd. şirketi vekili, davacının davalı kurum personeli olarak çalıştığını, taşeron firmalar değişse bile davalı kurumda çalışmaya devam ettiğini, gerçek işverenin davalı kurum olduğunu, müvekkili şirketin alt işverenliğinden sözedilemeyeceğini, müvekili şirketin işten çıkarma işe alma yetkisi bulunmadığını, davacının müvekkili şirkette 05.02.2003-05.01.2004 tarihleri arasında çalıştığını, ihalenin sona ermesi sebebiyle işten ayrıldığını, davacının fazla mesaisinin bulunmadığını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacının 01.08.1993-23.02.2004 tarihleri arasında toplam on yıl, altı ay, yirmiiki gün süre ile davalı Sağlık Bakanlığı ile aralarında asıl işveren-alt işveren ilişkisi bulunan diğer davalı taşeron şirketlerde asgari ücret ile çalıştığı, iş sözleşmesinin son taşeron ... Tur. İnş. Tem. Güv. Gıda Paz. San. ve Tic. Ltd. şirketi tarafından haklı bir sebep olmaksızın feshedildiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Karar davalı Sağlık Bakanlığı ve ... Tur. İnş. Tem. Güv. Gıda Paz. San. ve Tic. Ltd. Şirketi tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacının, davalı işyerindeki çalışmasının kesintili olup olmadığı ve alt işverenler arasında işyeri devri olgusu bulunup bulunmadığı taraflar arasında ihtilaflıdır.
    İşyerinin tamamının veya bir bölümünün hukuki bir işleme dayalı olarak başka birine devri işyeri devri olarak tanımlanabilir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 6. maddesinde, işyerini bir bütün olarak veya bir bölümünün hukuki bir işleme dayalı olarak başkasına devri halinde mevcut iş sözleşmelerinin devralana geçeceği düzenlenmiştir. Bu anlatıma göre, alt işverence asıl işverenden alınan iş kapsamında faaliyetini yürüttüğü işyerinin tamamen başka bir işverene devri 4857 sayılı Kanun’un 6. maddesi kapsamında işyeri devri niteliğindedir.
    Alt işverenlerin değişmesi en yaygın biçimde, süresi sona eren alt işverenin işyerinden ayrılması ve işçilerin yeni alt işverene nezdinde çalışmaya devam etmeleri şeklinde gerçekleşmektedir. Bu eylemli durumun işyeri devri niteliğinde olup olmadığının tespiti ile hukuki sonuçlarının belirlenmesi önemlidir. Alt işverenlerin değişiminde olması gereken, süresi sona eren alt işverenin işyerinden ayrılması anında işçilerini de beraberinde başka işyerlerine götürmesi veya iş sözleşmelerinin sona erdirilmesidir. Bunun tersine alt işveren işçilerinin alt işverenin işyerinden ayrılmasına rağmen yeni alt işveren yanında aynı şekilde çalışmayı sürdürmeleri alt işverenler arasında 4857 sayılı Kanun’un 6. maddesi anlamında bir işyeri devrinin kabulünü gerektirir. Devralan işverenin devam eden iş sözleşmelerini devraldığı 4857 sayılı Kanun’un 6. maddesinde açıklanmıştır.
    Keza yukarıda açıklandığı üzere alt işverenin ihale bitiminde asıl işveren yanında çalışan işçilerini alarak gitmesi kuraldır. Eğer alt işveren ihale bitimi yeni bir işyeri göstermiyor ise ihale bitimi iş sözleşmesi işveren tarafından feshedilmiş kabul edilir. Ancak işçi ile alt işverenin ihale bitimi fesih konusunda iradeleri birleşmemiş ise ve yeni ihaleyi alan alt işveren işçisi olarak aralıksız olarak işçi çalışmaya devam etmiş ise burada alt işverenler arasında işyeri devrinden söz edilecektir. Bu durumda da iş sözleşmesinin feshinden söz edilemez.
    Somut uyuşmazlıkta davacı davalı alt işveren Çağ Müşavirlik İnş. San. Tic. Ltd. Şirketinden ayrıldıktan sonra diğer davalı alt işveren ... Tur. İnş. Tem. Güv. Gıda Paz. San. ve Tic. Ltd. Şirketinde çalıştığını ve bu şirket tarafından iş sözleşmesinin haksız olarak sona erdirildiğini savunmuştur. Davacı şahitleri davacının davalı Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneden yeni ihaleyi alan şirket olan davalı ... Tur. İnş. Tem. Güv. Gıda Paz. San. ve Tic. Ltd. Şirketinde çalışmaya devam ettiğini ve bu şirket tarafından davacının iş sözleşmesinin feshedildiğini belirtmişlerdir. Davalı ... Tur. İnş. Tem. Güv. Gıda Paz. San. ve Tic. Ltd. Şirketinin şahitleri ise davacının ihale sonrası şirketlerinde çalışmadığını belirtmiştir. Dosya içindeki davacıya ait sigorta hizmet cetveli incelendiğinde davacının en son davalı Çağ Müşavirlik İnş. San. Tic. Ltd. Şirketinden 05.01.2004 tarihinde işten çıkışının bulunduğu, bu tarihten sonra sigortalı çalışmasının bulunmadığı anlaşılmaktadır. Mahkemece davacının iş sözleşmesinin son alt işveren ... Tur. İnş. Tem. Güv. Gıda Paz. San. ve Tic. Ltd. Şirketi tarafından haklı bir sebep olmaksızın feshedildiği kabul ederek hüküm kurulmuştur.
    Davalı ... Tur. İnş. Tem. Güv. Gıda Paz. San. ve Tic. Ltd. Şirketinin davacının şirketlerinde çalışmadığı savunması üzerinde durulmadan, Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları ve yeni ihale sözleşmesi ile ilgili belgeler getirilmeden, davacının aralıksız çalışmasına devam edip etmediği belirlenmeden, özellikle feshin kim tarafından ve hangi tarihte gerçekleştirildiği somut olarak araştırılmadan eksik inceleme ile karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan sebeple BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek olması halinde ilgiliye iadesine, 08.04.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi