Esas No: 2021/3430
Karar No: 2022/797
Karar Tarihi: 08.03.2022
Danıştay 5. Daire 2021/3430 Esas 2022/797 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 5. Daire Başkanlığı 2021/3430 E. , 2022/797 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/3430
Karar No : 2022/797
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı / …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ... Deniz İkmal Komutanlığı emrinde İstisnai Memur olarak görev yapmakta iken 19/07/2018 tarihinden itibaren görevinden çekilmiş sayılan davacı tarafından, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 35/D-1. maddesi uyarınca rütbe ve unvanlarının geri alınmasına dair … tarih ve … sayılı davalı idare işleminin iptali istenilmektedir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararında; dosyada mevcut belgelerin ilgili mevzuat hükümleri ve yargı içtihatlarıyla birlikte incelenerek değerlendirilmesi neticesinde; davacının kendisinin terör örgütleri veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğuna ilişkin bir bilgi ve belgenin bulunmadığı, eşi ve babasının Bank Asya'daki hesaplarının 25/12/2013 tarihi öncesinde açıldığı, eşinin 14/01/2014 tarihinde TL hesabı açtığı görülmekte ise de, bunun daha önce açılan altın hesabındaki parayı çekebilmesi için açılan bir hesap olduğu, nitekim aynı tarihte altın hesabından TL hesabına aktarılan paranın Vakıfbank'a transfer edildiği, dolayısıyla davacının eşi ve babasının hesaplarında FETÖ/PDY lideri tarafından Bank Asya'ya para yatırılması yönündeki talimatın verildiği 25/12/2013 tarihinden bankanın TMSF'ye devir edildiği 29/05/2015 tarihine kadar bir hareketin bulunmadığı, aksine mevcut hesabın bu dönem içinde başka bankaya aktarıldığı, nitekim aynı olayla ilgili olarak davacının eşi hakkında açılan adli soruşturma neticesinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği anlaşıldığından; FETÖ/PDY ve/veya diğer terör örgütleri ile ilişkisi bulunduğu yönünde değerlendirmeye dayanak teşkil edecek nitelikte delil bulunmayan davacı hakkında tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararında; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesi uyarınca istinaf başvurusunun reddine Danıştaya temyiz yolu açık olmak üzere karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacının Milli Güvenliğe karşı faaliyette bulunan terör örgütüyle irtibat/iltisakının bulunduğu sonucuna varılarak rütbesinin geri alınmasına ilişkin tesis edilen işlemin her yönüyle hukuka uygun olduğu belirtilerek temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : FETÖ/PDY terör örgütüyle herhangi bir seviyede, herhangi bir ilişkisi bulunduğuna dair en ufak bir delil bulunmadan tesis edilen dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğunun Mahkeme kararı ile tespit edildiği ileri sürülerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ … 'İN DÜŞÜNCESİ : 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 46. maddesinde tahdidi olarak sayılan uyuşmazlıklardan olmadığı anlaşılan dava konusu uyuşmazlık hakkında temyiz incelemesi yapılmasına olanak bulunmadığından, Bölge İdare Mahkemesince verilen istinaf başvurusunun reddine dair kararın temyiz isteminin incelenmeksizin reddedilmesi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İLGİLİ MEVZUAT:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 6545 sayılı Kanun'un 20. maddesiyle değiştirilen "Temyiz" başlıklı 46. maddesinde, "Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin aşağıda sayılan davalar hakkında verdikleri kararlar, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi Danıştayda, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde temyiz edilebilir." hükmüne yer verilmiş, devamında Bölge İdare Mahkemelerinin temyiz edilebilecek nihai kararları sayma suretiyle belirtilmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Ankara Deniz İkmal Komutanlığı emrinde İstisnai Memur olarak görev yapan davacı tarafından, olağanüstü hal kapsamında 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 35/D-1. maddesi ile rütbesi ve unvanlarının geri alınmasına dair … tarih ve … sayılı davalı idare işleminin iptali istemiyle açılan davada verilen kararın, 2577 sayılı Kanun'un 46. maddesinde sayılan temyiz edilebilecek kararlar arasında yer almadığı ve istinaf incelemesinden geçmek suretiyle kesinleştiği açıktır.
Bu durumda, istinaf incelemesi sonucunda kesinleşen kararın temyizen incelenmesine kanunen imkan bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
… Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararı hakkındaki TEMYİZ İSTEMİNİN İNCELENMEKSİZİN REDDİNE,
Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … İdare Mahkemesine gönderilmesine, 08/03/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.