Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/2854
Karar No: 2016/7307
Karar Tarihi: 05.05.2016

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2016/2854 Esas 2016/7307 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, davalının ortak alanda yaptığı imalatlara karşı el atmanın önlenmesi ve kalınması istemiyle dava açmıştır. Mahkeme, projeye aykırı olan imalatları ortak alanda bulunduğu gerekçesiyle kısmen kabul etmiştir. Ancak Yargıtay, tespit edilen imalatların eski haline getirilmesi gerektiği yasal bir zorunluluk olduğunu belirterek mahkeme kararını bozmuştur. Kararda, Kat Mülkiyet Kanunu'nun 19/2. maddesi uyarınca, ortak yerlerde inşaat, onarım ve tesisler yapmanın kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça mümkün olmadığı belirtilmiştir. Kanunun açık hükmüne uyulmadığı için davanın kısmen kabulü doğru görülmemiştir.
18. Hukuk Dairesi         2016/2854 E.  ,  2016/7307 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVACILAR : ... vd.Vek.Av....

    Dava dilekçesinde, el atmanın önlenmesi ve kal istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz istemlerinin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı vekili dava dilekçesinde, müvekkillerinin anataşınmazdaki 24, davalının ise 25 numaralı bağımsız bölüm maliki olduklarını, davalının bağımsız bölümünde imar mevzuatına, site yönetim planına, proje ile bina ruhsatına aykırı olarak ortak alanlarda imalatlarda bulunduğunu bildirerek, 25 numaralı bağımsız bölümdeki tasdikli projeye aykırı olarak yapılan imalatların kal"ine karar veilmesini istemiştir.
    Mahkemece; alınan bilirkişi raporuna göre, tespit edilen projeye aykırı imalatlardan, 25 numaralı bağımsız bölümde bina arka cephesinde bulunan bahçeye yapılan demir giriş kapısının, 26 numaralı bağımsız bölüm ile arasındaki 50 cm bahçe duvarı ve üzerindeki 50 cm lik demir korkuluğun, istinat duvarı üzerine yapılan kayrak taşı ile kaplanmış teras hüviyetindeki döşeme imalatının, bodrum katta bina önüne yapılan seramik kaplı teras imalatının ortak alanda bulunduğu ve bunların projeye aykırı olduğu, emsal aşımına yol açtığı tespit edildiği gerekçesi ile davanın kabulüne; projeye aykırı imalatlardan, bodrum kat arka cephesindeki sığınak olan alanın üst kat izdüşümü hizasında olacak şekilde oda ilavesi ve bunun üstüne teras alanı ile pergule imalatının müteahhit tarafından yapıldığı bu halde ilk inşası sırasında da var olduğu yıkımın gerekmediği, ortak alana inmek için kullanılan merdiven ile ortak alana örülen taş duvar imalatının sitenin eğimli bir arazi üzerinde kurulu olması nedeniyle taş düşme riskine karşı ve sitede ulaşımın sağlanması için gerekli olduğunun tespit edildiği, zemin kattaki pencerenin büyütüldüğü bu pencerenin davacı cephesinde dahi olmadığı, davacı zararına bir durum yaratmadığı, salt projeye aykırılık oluşturduğu görülmekle bu imalatların yıkımı talebi yönünden ise talebin reddine karar verilmiştir.
    ...

    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasal gerektirici nedenlere ve özellikle kanıtların takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    Ancak;

    Kat Mülkiyet Kanununun 19/2. maddesine göre; kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Yasanın açık hükmü karşısında halen davalı malik tarafından kullanılmakta olan ve bilirkişi tarafından projeye aykırı imalat olarak tespit edilip mahkemece de aykırılığı kabul edilen tüm imalatların eski haline getirilmesine karar verilmesi gerekirken yerinde olmayan gerekçe ile davanın kısmen kabulü doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edenlerden davacı tarafa iadesine, 05.05.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi