Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/19904
Karar No: 2013/7261

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/19904 Esas 2013/7261 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, eczane işyerinde çalıştığı süre zarfında kıdem tazminatı, ücret alacağı ve geçim indirimi alacağının ödetilmesine karar verilmesini talep etmiştir. Mahkeme, talebin bir kısmını kabul etmiş ve davalı tarafından temyiz edilmiştir. Yargıtay ise, ibranamenin iş sözleşmesinin feshi yönünden yanlış değerlendirildiğini belirtmiş ve hüküm bozulmuştur. Ayrıca, davacıya yapılan ödemelerden kıdem tazminatı miktarı düşülerek hüküm altına alınması gerektiğini belirtilmiştir. Mahkeme kararı, iş sözleşmesinin bildirimsiz ve tazminatlı olarak feshedildiği gerekçesiyle davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandığına hükmetmiştir. Kanun maddeleri: İş Kanunu madde 17, madde 24.
22. Hukuk Dairesi         2012/19904 E.  ,  2013/7261 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ücret alacağı ve geçim indirimi alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalıya ait eczane işyerinde 10.05.2006-27.11.2011 tarihleri arasında çalıştığını, işveren tarafından tazminatlarının ödeneceğinin söylendiğini, hazırlanan ibranameyi imzaladığını, sonra hesabına 3.423,53 TL ödeme yapıldığını, alacaklarının eksik ödendiğini, 2010 yılı kasım ayı ücreti ve ihbar tazminatının ödenmediğini bildirerek kıdem tazminatı, ücret ve asgari geçim indirimi alacaklarının tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacı tarafından imzalanan ibranamede tüm ücretlerini aldığına dair beyanı ve imzası bulunduğunu, ibraname ve banka dekontundan anlaşılacağı üzere 3.432,59 TL ödeme yapıldığını savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, iş sözleşmesinin tazminat ödenmesini gerektirmeyecek bir şekilde sona erdiğinin ispat külfetinin işverene ait olduğu, dosya içerisinde mevcut davacı beyanı ve ibra başlıklı belgede "davalı yanında sigortalı çalışmakta iken 27/11/2010 tarihinden itibaren işveren isteği üzerine işten ayrılmış bulunmaktayım" beyanına göre ve davalı işveren tarafından bu belgeye dayanılarak davacının tazminatlarının ödendiğinin ileri sürülmesi karşısında iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından bildirimsiz ve tazminatlı olarak feshedildiği ve işçinin kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişi tarafından yapılan incelemede işçinin banka hesabına 30.11.2011 tarihinde çıkış tazminatı açıklaması ile 3.432,59 TL yatırıldığı değerlendirilerek, bilirkişi raporuna göre alacaklar hüküm altına alınmıştır.
    Temyiz:
    Kararı davalı temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Taraflar arasında düzenlenen ibranamenin geçerliliği konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır. İş sözleşmesinin 27.11.2010 tarihinde son bulduğu ihtilafsızdır. Aynı tarihi taşıyan matbu ibraname davalı delilleri arasında dosyaya sunulmuş, işçinin tüm hak ve alacaklarının ödendiği savunulmuştur. Mahkemece söz konusu ibraname iş sözleşmesinin feshi yönünden değerlendirmeye tabi tutulmuştur, oysa ibraname içeriğinde dava konusu edilen ücret ve asgari geçim indirimi alacakları da yer almaktadır. İbraname bu yönde de değerlendirmeye tabi tutulmak üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
    2-Dava dilekçesi ile kıdem tazminatının davalıdan tahsili talep edilmiştir. İşçiye davalı tarafından 3.400,00 TL ödeme yapıldığı her iki tarafın da kabulündedir. Davacı, bunun kıdem tazminatının bir kısmı olduğunu belirtmiştir. İşveren vekili de, Bölge Çalışma Müdürlüğünün incelemesi sırasında, bu ödemenin kıdem tazminatı için yapıldığını beyan etmiştir. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, talep olmadığı halde ihbar tazminatı da hesaplanarak, işverenin işçiye ait banka hesabına çıkış tazminatı adı altında yaptığı ödemenin bir kısmı ihbar tazminatı olarak tenzil edilmiştir. Mahkemece ek rapor alınıp, talep olmayan ihbar tazminatı dikkate alınmaksızın, davacıya yapılan 3.400,00 TL tutarındaki ödeme hak edilen kıdem tazminatı miktarından düşülerek bakiyesinin hüküm altına alınması gereklidir. Yazılı şekilde hatalı bilirkişi raporuna göre hüküm kurulması bozma nedenidir.
    Sonuç:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 04.04.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi