Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/17760
Karar No: 2013/7014

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/17760 Esas 2013/7014 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, davalı işverene ait işyerinde 2007-2011 yılları arasında çalışmış ve fazla çalışma ücretleri ödenmediği için iş sözleşmesinin haksız feshedildiğini ileri sürerek kıdem, ihbar tazminatları ve diğer alacakların tahsilini istemiştir. Mahkeme, fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesi sebebiyle iş sözleşmesinin haklı sebep ile feshedildiğini kabul ederek davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak davalı taraf, kararı temyiz etmiştir. Yargıtay ise, işçinin fesih hakkını kullanmasının haklı olduğunu ancak davalı tarafın ihbar tazminatına hak kazanamayacağını belirterek, ihbar tazminatı isteminin reddine karar vermiştir. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 24. maddesinin (II) numaralı bendinin (e) alt bendinde ise ücretlerin ödenmemesi halinde işçinin haklı sebeple iş sözleşmesini feshedebileceği kabul edilmektedir. Bu düzenlemede sözü edilen ücret, geniş anlamda ücret olarak değerlendirilmeli ve iş sözleşmesini haklı sebep ile fesheden tarafın ihbar tazminatına hak kazanamayacağı dikkate alınmalıdır. Yargıtay, temyiz olunan kararı bu sebe
22. Hukuk Dairesi         2012/17760 E.  ,  2013/7014 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, izin ücreti, genel tatil ücreti ve fazla çalışma ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, davalıya ait işyerinde 27.09.2007-22.06.2011 tarihleri arasında çalıştığını, fazla çalışma ücretlerinin ödenmesini ve ücretine zam yapılmasını talep etmesi üzerine iş sözleşmesinin işverence haksız feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini istemiştir.
    Davalı vekili, davacının 23.06.2011 tarihinden itibaren işe gelmemesi sebebi ile iş sözleşmesinin devamsızlık haklı sebebine dayalı feshedildiğini, işyerinde nadiren gerçekleşen fazla çalışma ücretlerinin ödendiğini savunarak, davanın reddini talep etmiştir .
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının fazla çalışma ücret alacaklarının ödenmemesi sebebi ile iş sözleşmesini fesihte haklı olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı davalı taraf temyiz etmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-İhbar önelleri ve ihbar tazminatı yönlerinden taraflar arasında uyuşmazlık sözkonusudur.
    İş sözleşmesi taraflara sürekli olarak borç yükleyen bir özel hukuk sözleşmesi olsa da, taraflardan herhangi birinin iş sözleşmesini bozmak için karşı tarafa yönelttiği irade açıklamasıyla ilişkiyi sona erdirmesi mümkündür.
    İhbar tazminatı, belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı bir neden olmaksızın ve usulüne uygun bildirim öneli tanımadan fesheden tarafın, karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminattır.
    İhbar tazminatı, iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olması sebebiyle, iş sözleşmesini fesheden tarafın feshi haklı bir sebebe dayansa dahi, ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz.
    Somut olayda, tanık anlatımları ile işyerinde fazla çalıma yapan davacının bu çalışma karşılığı ücret alacaklarını talep ettiği ve işverenin fazla çalışma ücret alacaklarını ödemeyi kabul etmemesi üzerinde işe devam etmeyerek iş sözleşmesini sonlandırdığı anlaşılmaktadır.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 24. maddesinin (II) numaralı bendinin (e) alt bendinde ücretlerinin ödenmemesi halinde işçinin haklı sebeple iş sözleşmesini feshedebileceği kabul edilmiştir. Bu düzenlemede sözü edilen ücret, geniş anlamda ücret olarak değerlendirilmelidir. İkramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacakların ödenmemesi durumunda da işçinin haklı fesih imkânı bulunmaktadır. Bu durumda, davacı işçinin iş sözleşmesini haklı sebebe dayalı feshettiği kabul edilerek kıdem tazminatına hükmedilmesi doğru ise de iş sözlemesini haklı sebeple fesheden tarafın ihbar tazminatına hak kazanmayacağının dikkate alınmaması hatalıdır . Saptanan bu durum karşısında ve yukarıda açıklanan maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulduğunda, ihbar tazminatı istemi yönünden davanın reddi gerekirken kabulüne karar verilmesi isabetsiz olup bu husus bozmayı gerektirmiştir
    Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 02.04.2013 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi