Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/30091
Karar No: 2013/7000

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/30091 Esas 2013/7000 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, sendika üyesi olması nedeniyle işyerinde geçerli olan toplu iş sözleşmesinin kendisi için uygulanmasını talep etmiş ve hafta tatili, fazla çalışma ücreti, gece çalışma ücreti, yıllık izin ücreti, yol parası, ikramiye, ücret alacağı ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarını istemiştir. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Davalı taraf temyiz etmiş ve Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, davacının sendikaya üye olduğu tarihten itibaren toplu iş sözleşmesinden yararlanabileceğini ancak davacının 24.06.2005 tarihinde imzalanan toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanamayacağını belirtmiştir. Bunun nedeni ise davacının sendikaya üye olmadığı tarihte imzalanan toplu iş sözleşmesinden etkilenmemesidir. Bu kararla birlikte, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'nun 9. maddesiyle toplu iş sözleşmesinden yalnızca sendika üyesi olanların yararlanabileceği kuralı teyit edilmiştir. Ayrıca, yürürlükte olan toplu iş sözleşmesinden dayanışma aidatı
22. Hukuk Dairesi         2012/30091 E.  ,  2013/7000 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    DAVA : Davacı, hafta tatili, fazla çalışma ücreti, gece çalışma ücreti, yıllık izin ücreti, yol parası, ikramiye, ücret alacağı ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, sendika üyesi olması nedeni ile davalı işyerinde çalışma süresi boyunca geçerli olan toplu iş sözleşmelerinden yararlandırılması gerektiğini, işyerinde fazla çalışma yapmasına, hafta tatili ile ulusal bayram genel tatil günleri çalışma karşılığı ücret alacaklarının toplu iş sözleşmelerinde öngörülen zamlı ücretler üzerinden ödenmediğini, ayırca ikramiye alacağı, yol ve yemek yardımı gibi toplu iş sözleşmesinde tanınan haklarının verilmediğini, yıllık izinlerinin kullandırılmadığını ileri sürerek, bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini istemiştir.
    Davalı vekili, Oleyis Sendikasına üye olduğunun bildirildiği tarihinden itibaren, işyerinde geçerli olan toplu iş sözleşmeleri hükümlerinin davacı için uygulandığını, davacının hak kazandığı tüm işçilik alacaklarının eksiksiz ödendiğini savunarak, davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Krarı davalı taraf temyiz etmiştir.
    Dava, işyerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesinden yararlanma isteğine ilişkindir.
    2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu"nun 9. maddesinde, toplu iş sözleşmesinin tarafı olan işçi sendikasına üye olanların toplu iş sözleşmesinden yararlanabileceği kurala bağlanmıştır. Anılan hükme göre, imza tarihinde üye olanlar toplu iş sözleşmesinin yürürlüğe girdiği tarihten, imza tarihinden sona üye olanlar ise üyeliklerin taraf sendikası tarafından bildirildiği tarihten itibaren toplu iş sözleşmesinden yararlanırlar.
    Yürürlükte olan bir toplu iş sözleşmesinden dayanışma aidatı ödenmesi koşuluyla yararlanma da kanunda ifadesini bulmuştur. Dayanışma aidatı ödeme suretiyle yararlanma talep tarihinden itibaren geçerlidir.
    Somut olayda, davacının 01.01.2005 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere 24.06.2005 tarihinde imzalanan ve 01.01.2007 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere 21.06.2007 tarihinde imzalanan iki ayrı toplu iş sözleşmesinden yaralanacağı kabul edilerek işçilik alacakları belirlenmiştir.
    Davacının işyerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmelerinin tarafı olan sendikaya 11.09.2006 tarihinde üye olduğu görülmektedir. Davacının üyelik tarihini takip eden ay olan 01.10.2006 tarihinden itibaren toplu iş sözleşmelerinden yararlanacağı kabul edilmiş ise de, 01.01.2005 tarihinden itibaren yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesinin imzalandığı 24.06.2005 tarihinde davacının sendikaya üye olmadığı görülmektedir. Bu durumda, davacı 01.01.2005 tarihinden itibaren yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesinden ancak sendika üyelik kaydının işverene bildirildiği tarihten itibaren yararlanabilecektir. Davacının üyelik kaydı işveren 20.07.2007 tarihinde bildirilmiştir. Saptanan bu durum karşısında ve yukarıda açıklanan maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulduğunda, davacının 24.06.2005 tarihinde imzalanan toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanamayacağının dikkate alınmaması isabetsizdir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 02.04.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi