Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/19531
Karar No: 2013/6890

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/19531 Esas 2013/6890 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti, yıllık izin ücreti, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesini istemiştir. Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Karara yapılan temyizde dava dosyası incelendi ve hatalar tespit edildi. Davacı iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız şekilde feshedildiğini belirtmektedir ancak dosyada toplanan deliller ve tanık beyanları birlikte değerlendirildiğinde iş sözleşmesinin davacı tarafından sona erdirildiği anlaşılmaktadır. Davacının ihbar ve kıdem tazminatı talep hakkı doğmamıştır. Davacının çalışma süresi ve alacakları konusunda tanık beyanları arasında çelişki oluşmuştur. Bu durumda gerçek durum belirlenmeden davacının alacaklarına hükmedilmesi hatalıdır. Davacının yıllık izin ücretine ilişkin isteğinin kabulü de yeterli araştırma ve inceleme yapılmadan hatalıdır. Kabule göre davacının emekli olduğu tarihe kadar geçmiş olan sürenin kıdem tazminatına esas hizmet süresine dahil edilmeyeceği gözetilmeden davacının tüm hizmet süresine göre
22. Hukuk Dairesi         2012/19531 E.  ,  2013/6890 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti, yıllık izin ücreti, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkilinin 18.08.2002 tarihinde davalı apartmanda kapıcı olarak çalışmaya başladığını, 2006 yılı Mart ayında emekli olarak geçmişe dönük ikramiyesini aldığını ve işi bırakmadan çalışmaya devam ettiğini, 07.01.2011 tarihinde haksız olarak işten çıkartıldığını, en son net 646,00 TL ücret aldığını, davalı apartmanda 07:00-20:00 saatleri arasında çalıştığını, hafta sonu tatili kullanmadığını, yıllık izinlerini kullanmadığını belirterek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai alacağı, ulusal bayram ve genel tatil alacağı, hafta tatili alacağı ve yıllık izin alacağının davalıdan tahsili talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının 08.01.2011 tarihinde apartman sakinleri ile vedalaşarak işten ayrıldığını, davacının üst üste üç gün görevlerini yerine getirmemesi sebebiyle tutanak tutulduğunu, en son ücretinin 646,00 TL olduğunu, davacının Pazar günleri 08:00-09:00 saatleri arasında sabah servisi yaptığını ve her ay 50,00 TL fazladan ödendiğini, davacının resmi ve dini bayramlarda çalışmadığını, kendisine bayram harçlığı adı altında ödeme yapıldığını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, tanık beyanları ve dosyadaki belgelere göre davacının iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından sebep belirtilmeksizin haklı fesih durumu olmaksızın feshedildiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı taraflar temyiz etmiştir.
    1-Davacı iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız şekilde feshedildiğini belirtmiş ve dava konusu taleplerde bulunmuştur. Dosyada toplanan deliller ve tanık beyanları birlikte değerlendirildiğinde iş sözleşmesinin davacı tarafından sona erdirildiği anlaşılmakta olup, davacı dava dilekçesinde haklı bir sebep iddiasında da bulunmamıştır. Hal böyle olunca davacının ihbar ve kıdem tazminatı talep hakkı doğmadığı halde dosya içeriğine uygun düşmeyen gerekçe ile davacının ihbar ve kıdem tazminatı talebinin kabulü hatalıdır.
    2-Davacı davalı apartmanda hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığını beyan etmiştir. Davalı taraf ise davacının sözkonusunu günlerde çalışmasının olmadığını belirtmiştir. Davacı tanıkları davacının hafta tatili,ulusal bayram ve genel tatil tatillerde çalıştığını beyan etmiş, davalı tanıkları ise davacının belirtilen günlerde çalışmasının bulunmadığını beyan etmişlerdir. Bu durum karşısında tanık beyanları arasında çelişki buluduğu anlaşılmaktadır. Mahkemece tanık beyanları arasındaki çelişki giderilip, hafta tatili günlerinde çalışmasının bir günlük çalışma süresinin 2/3"den az olmasının anlaşılması halinde sadece yaptığı işin aldığı zaman fazla mesai olarak değerlendirilmeli, bu şekilde gerçek durum belirlenmeden davacının çalışması hakkında görgüye dayalı bilgileri bulunmayan tanıkların beyanlarına itibar edilerek söz konusu hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarına hükmedilmesi hatalıdır.
    3-Davacının yıllık izin ücretine ilişkin isteği yazılı gerekçe ile kabul edilmiş ise de bu yönde araştırma ve inceleme yeterli değildir. Davalının delil dilekçesinde sair delillerede dayandığı görülmektedir. Davanın açıldığı tarihte yürürlükte bulunan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun hükümlerine göre davalıya yemin teklif etme hakkı hatırlatılmalı, davalının beyanına göre bir değerlendirme yapılması gerekirken yemin teklifi hatırlatılmadan izin talebinin kabulü hatalıdır.
    4-Kabule görede davacının 2006 yılı Mart ayında emekli olarak kıdem tazminatını aldığını dosya kapsamı ve kendi beyanıyla sabittir. Bu durumda davacının emekli olduğu tarihe kadar geçmiş olan sürenin kıdem tazminatı yönünden tasfiye edilmiş olduğu, bu sürenin kıdem tazminatına esas hizmet süresine dahil edilmeyeceği gözetilmeden davacının tüm hizmet süresine göre kıdem tazminatının hesaplanması ve ödenen miktarın mahsubu doğru değildir.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek olması halinde ilgiliye iadesine, 01.04.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi