Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/991
Karar No: 2018/2487

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2017/991 Esas 2018/2487 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalılar hakkındaki dava, kat malikleri kurulunca verilen karara uyulmaması nedeniyle idari para cezası verilmesini istemektedir. Mahkeme, önceki hükümlerin yerine getirilip getirilmediğinin denetlenmesi ve uzman bilirkişiden rapor alınması gerektiğini belirterek davalılara verilen idari para cezasının tek eylem için en üst sınırdan ayrı ayrı takdir edilmesini ve bunun gerekçelendirilmemesini doğru bulmamıştır. Bu nedenle davalıların temyiz itirazları kabul edilerek kararın bozulmasına karar verilmiştir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 33. maddesi, kat malikleri kurulu kararına uyulmayan durumlarda idari para cezası verilebileceğini belirtmektedir. Hakim, bu kanuna ve yönetim planına ve bunlarda bir hüküm yoksa, genel hükümlere ve hakkaniyet kaidelerine göre derhal kararını verir ve bunun, tesbit edeceği kısa bir süre içinde yerine getirilmesi lüzumunu ilgiliye tefhim veya tebliğ eder. Tesbit edilen süre içinde hakimin kararını yerine getirmeyenlerden, aynı mahkemece, para cezası alınmasına kesin olarak hükmolunur; yirmibeşinci madde hükmü mahfuzdur.
20. Hukuk Dairesi         2017/991 E.  ,  2018/2487 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davalılar vekili tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R
    Dava dilekçesinde, mahkememizce verilen .../03/2012 tarihli kararda davalıların ilamda yazılı işleri 50 gün içinde yapmalarına karar verildiğini, kararın 01/04/2013 tarihinde kesinleştiğini, işlerin yapılmadığını, 03/06/2013 tarihinde ... .... İcra Müdürlüğünün 2013/12660 Esas sayılı dosyası ile icra işlemlerine başlandığını, davalıların işleri yaptıklarını öne sürerek icra dosyasında tespit talep ettiğini, bilirkişi raporunda mahkeme kararının 8 nolu hükmü gereğince yerine getirilmesi gereken "6 nolu bağımsız bölüm ön cephe pencerelere yapılan PVC pencerelerin kaldırılmasına yerine eski sistem ahşap pencere yapılması" işinin yerine getirilmediğinin anlaşılacağını, bilirkişinin yerinde getirdiğini belirttiği 6 nolu hükmün yerine getirilmediğini, bu nedenle her birine ayrı ayrı idari para cezasının verilmesi istenilmiştir.
    Mahkemece ... .... İcra Dairesinin 2013/12660 Esas sayılı dosyası, Yargıtay bozma ilamı yapılan yargılama ve duruşmada edilen vicdani kanaate göre mahkememiz hükmünü süresinde tamamen yerine getirmeyen davalıların her birinin takdiren 2000.-TL para cezası ile ayrı ayrı cezalandırılmasına karar verilmiş, hüküm davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava Kat Mülkiyeti Kanunun 33. maddesi uyarınca idari para cezası verilmesi istemine ilişkindir.
    634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun 33. maddesi “Kat malikleri kurulunca verilen karara razı olmayan veya kat maliklerinden birinin yahut onun katından kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı surette faydalanan kimsenin, borç ve yükümlerini yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikleri, anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh hukuk mahkemesine başvurarak, hakimin müdahalesini isteyebilir. Hakim, ilgilileri dinledikten sonra, bu kanuna ve yönetim planına ve bunlarda bir hüküm yoksa, genel hükümlere ve hakkaniyet kaidelerine göre derhal kararını verir ve bunun, tesbit edeceği kısa bir süre içinde yerine getirilmesi lüzumunu ilgiliye tefhim veya tebliğ eder. Tesbit edilen süre içinde hakimin kararını yerine getirmeyenlerden, aynı mahkemece, para cezası alınmasına kesin olarak hükmolunur; yirmibeşinci madde hükmü mahfuzdur” demektedir. Bu madde hükmü gereğince davalılara idari para cezasının verilebilmesi için mahallinde uygulama yapılarak daha önce verilen hükmün gereğinin yerine getirilip getirilmediğinin mahkeme hakimince bizzat denetlenmesi gerekirse uzman bilirkişiden rapor alınması gerekmektedir. Ayrıca kabule göre de eylemin tek olmasına rağmen idari para cezasının en üst sınırdan ayrı ayrı takdir edilmesi ve bunun kararda gerekçelendirilmemesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; davalıların temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde iadesine 02/04/2018 günü oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi