Esas No: 2018/7094
Karar No: 2022/1487
Karar Tarihi: 10.03.2022
Danıştay 4. Daire 2018/7094 Esas 2022/1487 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 4. Daire Başkanlığı 2018/7094 E. , 2022/1487 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2018/7094
Karar No : 2022/1487
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
(… Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:.., K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı tarafından, ortağı olduğu şirketin ödenmeyen vergi borçlarından dolayı banka hesaplarına, … Tapu Müdürlüğü'ne kayıtlı bir adet gayrimenkul ile … Tapu Müdürlüğü'ne kayıtlı yedi adet gayrimenkulüne ve … plakalı aracı üzerine uygulanan haciz işleminin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... Vergi Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda; davalı idare tarafından dosyaya sunulan savunma dilekçesinde dava konusu haciz işleminin dayanağı olan … sayılı ödeme emrinin 16/12/2016 tarihinde, … sayılı ödeme emrinin ise 11/12/2016 tarihinde ilanen tebliğ edildiği, söz konusu ödeme emirlerinin davacının bilinen adresinde bulunamaması sebebiyle mahalle muhtarına 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 21. maddesine göre 21/10/2016 tarihinde tebliğ edildiğinin ve bu durumun tutanak altına alındığının bildirildiği, olayda Vergi Usul Kanunu'nun 102. ve devamı maddelerinde belirtilen usuller izlenerek tebligat yapılmaya çalışılması gerekirken 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılan tebligatta hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Bölge İdare Mahkemesince; istinaf başvurusuna konu Vergi Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve davalı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, tesis edilen işlemlerin hukuka uygun olduğu, temyiz talebinin kabulü ve temyize konu kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Cevap verilmemiştir.
TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE :
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. Temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi …. Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın Vergi Mahkemesine gönderilmesine, 10/03/2022 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
(X) KARŞI OY :
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda "derdestlik" müessesesi düzenlenmemiş ve Kanun'un 31. maddesinde, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ve bu Kanunu yürürlükten kaldıran Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun derdestlik ile ilgili maddelerine atıfta bulunulmamış olmakla birlikte, tarafları, konusu ve sebebi aynı olan bir davanın daha önce aynı veya başka bir mahkemede açıldığının ve görülmekte olduğunun saptanması hâlinde, usul hukukunun temel kavramlarından olan derdestlik müessesesinin temelinde yatan, ilk davanın aynısı olan ikinci davanın açılmasında davacının hukukî yararı bulunmadığı olgusundan hareketle, hüküm ve sonuçlar kıyasen uygulanmak suretiyle tarafları ve konusu aynı olan ikinci davanın açıldığının tespiti halinde derdestlik hususunda karar verilmesi gerekmektedir.
Bakılmakta olan davada, dava dilekçesi ve eklerinden yapılan sorgulama neticesinde ... Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında da davacı adına yapılan haciz işlemi hakkında karar verildiği, söz konusu kararın … Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesi'nin E:…, K:… ve Danıştay 4. Dairesi'nin E:2018/4341, K:2022/1486 sayılı kararı ile kesinleştiği görülmüştür. Bu durumda Vergi Dava Dairesince, işbu dava konusu haciz işlemi ile anılan davaya konu haciz işleminin aynı olup olmadığı araştırılarak davacının derdestlik nedeniyle korunmaya değer güncel hukuki bir yararı bulunup bulunmadığı hususları değerlendirilmek suretiyle yeniden bir karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin kabulü ve Vergi Dava Dairesi kararının bozulması gerektiği görüşüyle Daire kararına katılmıyorum.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.