Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/5100
Karar No: 2019/16169

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2019/5100 Esas 2019/16169 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi'nde görülen alacak davasında mahkeme kararının tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde istinaf yolu açık olmak üzere karar verildiği, fakat kanun yolu hatalı gösterildiği ve merci hiç gösterilmediği için hükümdeki kanun yolu, merci ve süresinin gösterilmesi gerektiği belirtilmiştir. Davacı vekili, bu karara istinaf yoluna başvurmuş fakat istinaf başvurusu süre yönünden reddedilmiştir. Kararın temyiz edilebilmesi için temyiz harç ve giderlerinin tam olarak yatırılması gerektiği belirtilmiştir. Mahkemece verilen karar temyiz kanun yoluna tabi olmakla birlikte, istinaf yoluna başvuru harcının yatırıldığı ve maktu temyiz karar harcının yatırılmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, davacı tarafından temyiz yoluna başvurma harcının ve maktu temyiz karar harcının kanunda öngörülen süre içerisinde tamamlanması gerektiği belirtilmiştir. Kanun maddeleri ise şöyledir: 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 7/3. maddesi, Anayasa'nın 40. maddesi, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297. maddesi \"ç\" bendi, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi ve 1086 Sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 434. maddesi.
22. Hukuk Dairesi         2019/5100 E.  ,  2019/16169 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Karar tarihinde yürürlükte olan 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 7/3. maddesine göre, Bölge Adliye Mahkemesinin temyiz edilebilen kararlarına karşı, tebliğ tarihinden başlayarak iki hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilir.
    Anayasa"nın 40. maddesinin ikinci fıkrası ve 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 297. maddesinin "ç." bendi uyarınca, hükümde, kanun yolları, merci ve süresinin gösterilmesi bir zorunluluktur. Yargı kararlarına karşı başvurulacak kanun yolu ile süresinin hükümde açıkça ve doğru olarak gösterilmemiş olması bu hakkın etkin bir şekilde kullanılmasını doğrudan engelleyecek ve hak arama hürriyetinin ihlal edilmesine sebep olacaktır.
    Somut olayda; Mahkemece kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere karar verildiği anlaşılmıştır. Karar istinaf değil, temyiz yoluna tabi olmakla Mahkemece kanun yolu hatalı gösterilmiş, merci ise hiç gösterilmemiştir.
    13.03.2019 tarihinde tebliğ edilen karara karşı davacı vekilince 19.04.2019 tarihli dilekçe ile istinaf yoluna başvurulmuş ve Mahkemece 02.05.2019 tarihli ek karar ile istinaf başvurusunun süre yönünden reddine karar verilmiştir. Kanun yolu ve merci doğru gösterilmemiş olmakla birlikte istinaf dilekçesinin üzerinde 25.03.2019 tarihli bir havale kaydı olduğu da dikkate alındığında Mahkemece talebin süreden reddine karar verilmesi isabetli olmamıştır.
    Anılan sebeplerle, davacının temyiz isteminin reddine dair ek karar tesisi hatalı olup, Mahkemece verilen 02.05.2019 TARİHLİ EK KARARIN BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA karar verildi.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Yargıtay tarafından temyiz incelemesi yapılabilmesi için, temyiz harç ve giderlerinin temyiz eden tarafından mutlaka tam olarak yatırılması gerekir.
    Temyiz giderleri, dava dosyasının Yargıtay"a gönderilmesi ve temyiz incelemesinden sonra Yargıtay tarafından dosyanın mahkemeye iadesi için gereken giderler ile temyiz incelemesi sırasında Yargıtay"da ve temyiz incelemesi sonrası yerel mahkemede yapılması gereken tebligatlar için gerekli giderleri kapsar.
    Temyiz harçları ise (Mahkemece alınması gereken temyiz harçları) başvurma harcı ile karar ve ilam harcından oluşmaktadır.
    Başvurma harcı harçlar yasasında düzenlenmiş, her yıl miktarı değişen maktu bir harç olup temyiz eden tarafından yatırılması zorunludur.
    Mahkemece verilen karar istinaf kanun yoluna değil temyiz kanun yoluna tabi olmakla; asıl kararı temyiz eden davacı vekilince temyiz yoluna başvurma harcının yatırılması gerekirken istinaf yoluna başvuru harcı adı altında 121,30 TL yatırıldığı, maktu temyiz karar harcının ise yatırılmadığı ve temyiz yoluna başvurma harcı ile maktu temyiz karar harcının yatırıldığına dair dosya içerisinde harç tahsil makbuzu bulunmadığının anlaşılmasına göre; davacı tarafa temyiz yoluna başvurma harcının ve maktu temyiz karar harcının (sayman mutemedi alındısında harç isimleri doğru yazılmak ve sehven yatırılan harçlar talep halinde iade edilmek üzere ) kanunda öngörülen yedi günlük kesin süre içinde tamamlanması, aksi halde temyiz başvurusundan vazgeçilmiş sayılacağı konusunda 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan 1086 Sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 434. maddesi uyarınca muhtıra çıkartılarak kanuni süre beklendikten sonra tekrar Dairemize gönderilmesi için dosyanın Mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 12.09.2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi