Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/23151
Karar No: 2016/7210
Karar Tarihi: 03.05.2016

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/23151 Esas 2016/7210 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, yaz okulu için ödenen ücretin faiz ve masraflarla birlikte davalıdan tahsili istenilerek açılmıştır. Mahkeme davanın reddine karar vermiş, ancak davacı vekili temyiz etmiştir. Yargıtay tarafından yapılan incelemede, başarısız olunan dersler nedeniyle sene kaybına uğrayacak öğrenciler için yaz okulunun zorunlu hale geleceği belirtilmiştir. Bu nedenle, davacının yaz okuluna katıldığı dönemlerde davalı üniversitenin bütünleme sınav hakkı tanıyıp tanımadığı araştırılmadan eksik ve yetersiz araştırmaya dayalı olarak hüküm kurulmasının doğru olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu nedenle, davanın yeniden görülmesine ve kanun maddelerinin göz önünde bulundurularak karar verilmesine hükmedilmiştir. Kararda, HUMK.nun 428. maddesi gereğince hükmün bozulması kararlaştırılmıştır. Kanun maddeleri: yaz okulunun zorunlu hale gelmesi durumunda ödenen ücretin iadesinin gerekliliği, bütünleme sınav hakkının tanınması.
18. Hukuk Dairesi         2015/23151 E.  ,  2016/7210 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi

    Dava ve ıslah dilekçesinde, yaz okulu nedeniyle ödenen 3.600TL"nin faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı vekili, davalı Üniversitenin Hukuk Fakültesinde 2005 yılında eğitme başlayıp, 2010 yılında mezun olduğunu, davacının bazı derslerden başarısız olması nedeniyle yaz okuluna gitmek durumunda kaldığını, başarısız olunan dersler nedeniyle dersi tekrar almak zorunda kalması halinde ayrıca ücret istenemeyeceğini ileri sürerek 3.360 TL"nin dava tarihinden işleyecek avans faizi ile tahsili istemiş, mahkemece davanın reddine karar verilmiştir.
    Davalı Üniversite tarafından dosyaya sunulan Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliklerinde, her akademik yılın güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıldan ve her yarıyılın sınavlar hariç ondört haftadan oluştuğu, gerektiğinde senatonun belirleyeceği ilke ve esaslara göre Yükseköğretim Kurulu"nun onayı ile yaz öğretimi açılabileceği düzenlemesine yer verilmiş olup, bu düzenlemeden yaz okulunun üçüncü yarıyıl olarak kabul edilebileceği ancak zorunlu olmadığı, başarılı olan öğrencilerin kısa sürede mezun olabilmek, iki yarıyıl sonunda başarısız olan öğrencilerin ise okullarının uzamasına engel olmak amacıyla yaz okuluna devam edebilecekleri anlaşılmakta ise de; bütünleme sınav hakkının bulunmadığı durumlarda, başarısız olunan dersler nedeniyle sene kaybına uğrayacak öğrenciler için yaz okulunun zorunluluk haline geleceği anlaşılmıştır.
    Buna göre, ....Başkanlığının 19.06.2012 tarihli toplantısında yıllık ve yarıyıllık sınav takvimi uygulayan tüm yükseköğretim kurumlarında 2011-2012 eğitim-öğretim yılından itibaren geçerli olmak üzere bütünleme sınav hakkı tanınmasına karar verildiği de dikkate alınarak, davacının yaz okuluna katıldığı dönemler itibariyle davalı üniversitenin bütünleme sınav hakkı tanıyıp tanımadığı araştırılarak, bütünleme sınav hakkının tanınmaması nedeniyle zorunlu olarak yaz okuluna ücret ödemek zorunda kaldığının tespit edilmesi halinde yaz okulu için ödenen ücretin iadesi gerektiğinden, bu konularda bir araştırma yapılmadan eksik ve yetersiz araştırmaya dayalı olarak hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
    ...

    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 03.05.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi