Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/9261
Karar No: 2021/2035
Karar Tarihi: 23.02.2021

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2020/9261 Esas 2021/2035 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, sigorta başlangıç tarihinin 06.01.1990 olduğunu ve 1 gün süre ile çalıştığını iddia etmiştir. İlk Derece Mahkemesi, davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak, davalı Kurum vekili istinaf yoluna başvurmuş ve Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesi, istinaf başvurusunun esastan reddine karar vermiştir. Daha sonra davalı Kurum vekili tarafından temyiz isteğiyle dosya Yargıtay'a gönderilmiştir. Temyiz isteminde, sigortalılık başlangıç tarihinin belirlenmesine ilişkin dava açılması halinde, aynı Kanunun 79/10 maddesi kapsamında bir günlük çalışmanın belirlenmesi gerektiği belirtilmiştir. Kanıtlama yöntem ve ilkeleri benimsenmeli ve hizmet tespiti davalarındaki kanıtlama yöntem ve ilkeleri uygulanmalıdır. Çalışmanın varlığı, hizmet tespiti davaları yönünden kabul edilen yöntem ve ilkelere uygun biçimde saptanmalıdır. Mahkemece, eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı şekilde karar verilmesi, usul ve yasaya aykırıdır. Sonuç olarak, ... Kanunun 108. maddesi gereğince sigortalılık başlangıç tarihinin belirlenmesine ilişkin açılan her dava, sigortalılığın saptanması istemini de içerdiğinden, aynı Kanunun 79/10 maddesi kapsamında bir günlük çalışmanın belirlenmesi davasıdır. Yargılamada, gerekli kanıtların toplanması gerektiği ve kanıtların birlikte değerlendirildikten sonra mevcut talep yönünden karar verilmesi gerektiği belirtilmektedir. Mahkeme kararı Kanunun belirttiği yöntemlere uygun olarak verilmelidir. Kararda belirtilen kanun maddeleri: 506 sayılı Kanunun 108. maddesi, Kanunun 79/10 maddesi, HMK’nın 373/
10. Hukuk Dairesi         2020/9261 E.  ,  2021/2035 K.

    "İçtihat Metni"

    Bölge Adliye
    Mahkemesi : ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesi
    İlk Derece
    Mahkemesi : ... Anadolu 20. İş Mahkemesi

    Dava, davacının 06.01.1990 tarihinde 1 gün süre ile çalıştığının ve sigorta başlangıç tarihinin tespiti istemine ilişkindir.
    İlk Derece Mahkemesince, hükümde belirtilen gerekçelerle davanın kabulüne dair verilen karara karşı davalı Kurum vekili tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine, ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesince istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
    ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesince verilen kararın, davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    I-İSTEM
    Davacı, 06.01.1990 tarihinde 1 gün süre ile çalıştığının ve sigorta başlangıç tarihinin tespitini istemiştir.
    II-CEVAP
    Davalı ... vekili davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    III-MAHKEME KARARI
    A-İLK DERECE MAHKEME KARARI
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    İSTİNAF SEBEPLERİ:
    Davalı Kurum vekili, müvekkili kurumun kayıtlarının aksinin ancak aynı değerde yazılı delil ve belgeler ile ispat edilebileceğini, dinlenilen tanıkların Yargıtay"ın aradığı vasıfta tanıklar olmadıklarını, sadece işe giriş bildirgesinin bulunmasının davanın kabulüne yetmeyeceğini ve davanın açılmasına sebebiyet vermeyen müvekkili Kurum aleyhine vekalet ücreti takdir edilmemesi gerektiğini belirterek istinaf başvurusunda bulunmuştur.
    B-BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ KARARI
    Davalı Kurumun istinaf isteminin reddine karar verilmiştir.
    IV-TEMYİZ KANUN YOLUNA BAŞVURU VE NEDENLERİ:
    Davalı Kurum vekili, müvekkili kurumun kayıtlarının aksinin ancak aynı değerde yazılı delil ve belgeler ile ispat edilebileceğini, dinlenilen tanıkların Yargıtay"ın aradığı vasıfta tanıklar olmadıklarını, imza incelemesi yapılması gerektiğinden bahisle temyiz isteminde bulunmuştur.
    V-İLGİLİ HUKUK KURALLARI VE İNCELEME:
    506 sayılı Kanunun 108. maddesi gereğince sigortalılık başlangıç tarihinin belirlenmesine ilişkin açılan her dava, sigortalılığın saptanması istemini de içerdiğinden, aynı Kanunun 79/10 maddesi kapsamında bir günlük çalışmanın belirlenmesi davasıdır. Bu nedenle hizmet tespiti davalarındaki kanıtlama yöntem ve ilkeleri benimsenip uygulanmalı, başka bir anlatımla, sigortalılıktan söz edilebilmesi için, çalışmanın varlığı, hizmet tespiti davaları yönünden kabul edilen yöntem ve ilkelere uygun biçimde saptanmalıdır.
    Mahkemece, 1990 yılı dönem bordroları Kurumdan getirtilmeli, dönem bordrosu sunulması halinde bordroda kayıtlı sigortalı çalışanlar tespit olunarak tanık olarak dinlenmeli, kolluk vasıtasıyla tespit edilen ve yargılamada dinlenen tanıkların sigortalılık belgeleri ve vergi kayıt dönemleri getirtilerek beyanları denetlenmeli, resen araştırma ilkesi kapsamında dava konusu işyerine komşu olup davacının çalışmasını bilebilecek tanıklar belirlenerek kanaat getirmeye yeter sayıda dinlenmeli, elde edilecek tüm deliller birlikte değerlendirildikten sonra mevcut talep yönünden karar verilmelidir.
    Yukarıda açıklanan maddi ve hukuki olgular göz önünde bulundurulmaksızın, mahkemece eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı şekilde karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O hâlde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesinin istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin kararının kaldırılarak İlk Derece Mahkemesince verilen hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ : ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesi kararının HMK’nın 373/1 maddesi gereği kaldırılarak temyiz edilen ilk derece mahkemesi hükmünün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, dosyanın kararı veren İlk Derece Mahkemesine, kararın bir örneğinin Bölge Adliye Mahkemesi"ne gönderilmesine, 23.02.2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi