Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/8375
Karar No: 2016/792
Karar Tarihi: 25.01.2016

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2015/8375 Esas 2016/792 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, müvekkiline ait çeklerin çalındığını ve daha sonra sahte imza kullanılarak takasta kullanıldığını iddia ederek, çekin iptal edilmesini ve müvekkilinin borçlu olmadığının tespit edilmesini talep etti. Davalılar ise başka bir ciranta tarafından çekin geri iade edildiğini ve kötü niyetli iktisapları bulunmadığını savundular. Mahkeme, çekin boş olduğu ve asli unsurlarını içermediği gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Ancak davacı vekili, çekin sahte olduğunu iddia ettiğinden, davayı menfi tespit davası olarak nitelendirdi ve mahkemenin hataya düştüğünü belirtti. Kararda, Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Kurulunun 2018/13 sayılı kararı uyarınca, davacının iddiası dikkate alınarak davanın menfi tespit davası olarak kabul edilmesi gerektiği, eksik peşin harcın tamamlanması ve delillerin eksiksiz olarak toplanması gerektiği belirtildi. Kanunlar ise İİK'nun 72. maddesi, HMK'nun 33. maddesi ve Harçlar Kanunu'nun 32. maddesi olarak açıklandı.
19. Hukuk Dairesi         2015/8375 E.  ,  2016/792 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, müvekkiline ait 19 adet boş ve imzasız çek yaprağının çalındığını, ... seri numaralı çekin boş yerleri doldurulmak ve müvekkili yerine sahte imza atılmak suretiyle takastan ibraz edildiğini, çekin arkasına karşılıksız kaşesi vurulduğunu ileri sürerek müvekkilinin dava konusu çekten dolayı borçlu olmadığının tespitine ve çekin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ... vekili, müvekkilinin çekin karşılıksız olduğunu öğrendikten sonra kendinden önceki ciranta ..."a çeki iade ettiğini, müvekkilinin kötü niyetli iktisabının söz konusu olmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Davalı ... davaya cevap vermemiş ve duruşmalara katılmamıştır.
    Davacı vekili, diğer davalılar hakkında davayı takip etmediklerini beyan etmiştir.
    Mahkemece, yapılan yargılama ve toplanan delillere göre, çekin boş olduğu ve herhangi bir imzanın bulunmadığı, çekin asli unsurlarını içermediği, davacının kıymetli evrakın zayi ve iptali davası açması gerekirken yanlış dava açıldığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı vekili dava konusu çekin çalındığını ve sonradan boş kısımları doldurularak tedavüle konulduğunu oysa çekteki imzanın sahte olduğunu iddia etmektedir. Bu iddia gözetildiğinde davanın İİK"nun 72. maddesine dayalı menfi tespit davası olduğunun kabulü gerekir. 6100 sayılı HMK"nun 33. maddesi uyarınca hakim Türk kanunlarını re"sen uygular. Anılan hüküm gereğince olayların açıklanması taraflara, hukuki nitelendirmesi hakime ait bir görevdir. Mahkemece davanın nitelendirilmesinde hataya düşülmesi usul ve yasaya aykırı olduğu gibi dava değeri olan çek bedeli üzerinden peşin harç yatırılması gerekirken eksik yatırılan peşin harç tamamlatılmadan yargılamaya devam edilmesi de 492 sayılı Harçlar Kanununun 32. maddesi hükmüne aykırılık oluşturur.
    Mahkemece yapılacak iş öncelikle eksik peşin harç tamamlattırılarak davanın menfi tespit davası olarak nitelendirilmesi ve iddia ve savunma çerçevesinde araştırma ve inceleme yapılıp deliller eksiksiz olarak toplandıktan sonra hep birlikte değerlendirilip varılacak uygun sonuç dairesinde bir karar verilmesinden ibaret olmalıdır.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 25.01.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi