Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/3108
Karar No: 2015/2143
Karar Tarihi: 22.04.2015

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2014/3108 Esas 2015/2143 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Hukuk Hakimliği (Ticaret Mahkemesi Sıfatıyla) tarafından verilen ve temyiz edilen kararda, sözleşmeden kaynaklı menfi tespit, sözleşmenin feshiyle birlikte makinaların geri iadesi, kâr kaybı, manevi tazminat, ayıpların giderim bedeli ve uğranılan zararların tahsili istenmişti. Mahkeme, tüm talepleri kısmen kabul etmiş ancak verilen karar temyiz edilmişti. Temyiz itirazları incelenerek, davacının talepleri doğrultusunda karar verilmesi gerektiği belirlenmiştir. Ayrıca, kararda belirtilen talep sonuçlarına ve hakimin bu taleplere bağlılığına vurgu yapılmıştır. Kanun maddesi olarak da, HUMK'nın 74. maddesi ve HMK'nın 26. maddesi belirtilmiştir.
15. Hukuk Dairesi         2014/3108 E.  ,  2015/2143 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Hakimliği (Ticaret Mahkemesi Sıfatıyla)

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki taraf vekillerince istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı vekili Avukat ... ile davalı vekili Avukat ... geldi. Temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan taraflar avukatları dinlendikten sonra vaktin darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması başka güne bırakılmıştı. Bu kere dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Asıl ve birleşen dava eser sözleşmesinden kaynaklanmış olup, asıl dava menfi tespit, 4 adet sözleşme konusu makine ile ilgili sözleşmenin feshi bu makinaların davalı yükleniciye iadesi, kâr kaybı, manevi tazminat ile 4 adet makina dışındaki sözleşme konusu makinalardaki ayıpların giderim bedeli ve uğranılan zararların tahsili; birleşen dava ise aynı sözleşmeye dayanılarak yüklenici tarafından açılmış olup, bakiye iş bedelinin tahsili için yapılan ilamsız icra takibine yapılan itirazın iptâli ve takibin devamı istemlerine ilişkindir. Mahkemece asıl ve birleşen davanın kısmen kabulüne dair verilen karar, taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacı -birleşen dosya davalısı iş sahibi vekilinin tüm, davalı-birleşen dosya davacısı yüklenici vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2-Sözleşme ve dava tarihinde yürürlükte bulunan 1086 sayılı HUMK"nın 74. maddesi hükmünce Türk Medeni Kanunu ile belli hükümler saklı olmak üzere hakim her iki tarafın iddia ve savunmasıyla bağlı olup, talepten fazlasına ve başka bir şeye hükmedemez. Aynı ilke, 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı HMK"da da muhafaza edilmiş, 26. maddesinde hakimin tarafların talep sonuçlarıyla bağlı olduğu, ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremeyeceği, tarafların talebiyle bağlı olmadığına ilişkin kanun hükümlerinin saklı olduğu belirtilmiştir. "Taleple bağlılık ilkesi" emredici nitelikte olduğundan görevi gereği mahkemeler ve temyiz halinde Yargıtay"ca kendiliğinden gözönünde tutulur.
    Somut olayda asıl davada delil tespit masrafları, tamirat giderleri, telefon masrafları, malın sigortası için ödenen primler, nakliye masrafları, makinaların çalışmaya başlayacağı düşüncesiyle işçi istihdam edilmesine rağmen makinaların faal olmaması nedeniyle işçiler çalışmadığı halde ödenen işçi ücretleri ve sigorta primleri sebebiyle uğranılan zararlar karşılığı 40.000,00 TL istenmiş, bu alacak kalemleriyle ilgili talep ıslah suretiyle artırılmamıştır. Hükme esas alınan 2. bilirkişi kurulu raporunda reddolunan dışındaki makinaların onarım bedeli 29.482,30 TL, işçilerin çalışmama ve boş kalmasından dolayı yapılan ödeme ve maliyetin 16.175,25 TL olup, iş sahibinin bu kalemle ilgili alacak toplamlarının ve maddi zararının 45.657,55 TL olduğu hesaplanmıştır.
    Bu halde Mahkemece onarım masrafları ve işçilere fuzuli olarak ödenen bedel ve yapılan masraflar karşılığı maddi zarar istemiyle ilgili taleple bağlı kalınarak 40.000,00 TL"ye hükmedilmesi gerekirken bu kalem alacak yönünden talep aşılarak 45.657,55 TL maddi zarara hükmedilmesi doğru olmamış kararın bozulması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davacı-birleşen dosya davalısı iş sahibinin tüm, davalı-birleşen dosya davacısı yüklenicinin diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca kabulü ile hükmün davalı-birleşen dosya davacısı yüklenici yararına BOZULMASINA, 1.100,00 TL duruşma vekâlet ücretinin davacı-birleşen dosya davalısı iş sahibinden alınarak Yargıtay"daki duruşmada vekille temsil olunan davalı-birleşen dosya davacısı yükleniciye verilmesine, fazla alınan temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacı-birleşen dosya davalısına, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalı-birleşen dosya davacısına geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 22.04.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi