Esas No: 2021/635
Karar No: 2022/972
Karar Tarihi: 14.03.2022
Danıştay 7. Daire 2021/635 Esas 2022/972 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 7. Daire Başkanlığı 2021/635 E. , 2022/972 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/635
Karar No : 2022/972
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ...Bakanlığı adına ...Gümrük Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVACI) : ...Deniz Ürünleri Gıda Turizm Sanayi Ticaret Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU : ...Bölge İdare Mahkemesi .... Vergi Dava Dairesinin ...tarih ve E:..., K:..., T:...sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına 2014, 2015 ve 2016 yıllarında tescilli muhtelif tarih ve sayılı serbest dolaşıma giriş beyannameleri muhteviyatı eşya nedeniyle 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun 235. maddesi uyarınca alınan kaim değerin (6.152.281,58 TL) mülkiyetinin kamuya geçirilmesi kararına vaki itirazın reddine dair işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ...Vergi Mahkemesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararıyla, dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: ...Bölge İdare Mahkemesi .... Vergi Dava Dairesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararıyla; istinaf başvurusunun reddine karar verilmiş, bu karara yönelik temyiz başvurusu üzerine, temyize konu karar ile 2577 sayılı Kanunun 46. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinde miktar içermeyen idari işlemlere karşı açılan davalar hakkında vergi mahkemelerince verilen kararlara karşı yapılan istinaf başvurusu üzerine bölge idare mahkemelerince verilen kararların kesin olduğu; dolayısıyla, bu kararların temyiz istemine konu edilemeyeceği sonucuna ulaşıldığı gerekçesiyle temyiz isteminin reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...DÜŞÜNCESİ :2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 46. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirlenen miktarı aşmayan davalar hakkında vergi mahkemelerince verilen kararlara karşı yapılan istinaf başvurusu üzerine bölge idare mahkemelerince verilen kararların kesin olduğu;söz konusu miktarı aşan davalar hakkında verilen kararların temyiz istemine konu edilebileceği, bu bakımdan; dava konusu tutarın, 6.152.281,58 TL olduğu dikkate alındığında, işbu davaya ilişkin olarak verilen iptal kararına yönelik istinaf başvurusunun reddine dair karara yönelik temyiz isteminin reddine ilişkin temyize konu kararın bozulması, öte yandan davalı idarenin ilk temyiz dilekçesi davacı tarafa tebliğ edilmediğinden dosyanın tekemmül ettirildikten sonra Dairemize gönderilmesi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY :
Davacı adına 2014, 2015 ve 2016 yıllarında tescilli muhtelif tarih ve sayılı serbest dolaşıma giriş beyannameleri muhteviyatı eşya nedeniyle 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun 235. maddesi uyarınca alınan kaim değerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesi kararının iptali istemiyle dava açılmıştır.
İLGİLİ MEVZUAT:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 46. maddesinin 1. fıkrasında, Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin maddede sayılan davalar hakkında verdikleri kararların, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi Danıştayda, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde temyiz edilebileceği belirtilmiş; aynı fıkranın (b) bendinde ise, konusu yüz bin Türk lirasını aşan vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemlere karşı açılan davalar hakkında Bölge İdare Mahkemesinin istinaf yoluyla yapılan başvurular üzerine verdikleri kararlar, temyiz edilebilecek olan kararlar arasında sayılmış; Ek 1. maddesinde, bu Kanun'da öngörülen parasal sınırların, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere, önceki yılda uygulanan parasal sınırların, o yıl için 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 298. maddesi hükümleri uyarınca Maliye Bakanlığınca her yıl tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılması suretiyle uygulanacağı belirtilmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Anılan mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesinden, 2577 sayılı Kanun'un 46. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirlenen miktarı aşmayan davalar hakkında vergi mahkemelerince verilen kararlara karşı yapılan istinaf başvurusu üzerine bölge idare mahkemelerince verilen kararların kesin olduğu; söz konusu miktarı aşan davalar hakkında verilen kararların temyiz istemine konu edilebileceği sonucuna ulaşılmaktadır.
Bu bakımdan; dava konusu tutarın, 6.152.281,58 TL olduğu dikkate alındığında, işbu davaya ilişkin olarak verilen iptal kararına yönelik istinaf başvurusunun reddine dair karara yönelik temyiz isteminin reddine ilişkin temyize konu kararın bozulması gerekmektedir.
Öte yandan davalı idarenin ilk temyiz dilekçesi davacı tarafa tebliğ edilmediğinden dosyanın tekemmül ettirildikten sonra Dairemize gönderilmesi icap etmektedir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1.Temyiz isteminin kabulüne,
2....Bölge İdare Mahkemesi .... Vergi Dava Dairesinin ...tarih ve E:..., K:..., T:...sayılı kararının BOZULMASINA,
3. Dosyanın tekemmül ettirildikten sonra Dairemize gönderilmek üzere anılan Daireye gönderilmesine, 14/03/2022 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.