Abaküs Yazılım
16. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/11982
Karar No: 2019/7433
Karar Tarihi: 18.11.2019

Yargıtay 16. Hukuk Dairesi 2016/11982 Esas 2019/7433 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, kullanım kadastrosu sırasında belirlenen taşınmazlarla ilgili olarak davanın reddine karar vermiştir. Ancak çekişmeli taşınmazın müşterek muristen davalıya satılıp satılmadığı konusunda eksik araştırma ve inceleme yapılmıştır. Bu nedenle, yerel bilirkişiler, senet mümzileri ve tanıkların katılımı ile yeniden keşif yapılması ve gerekli bilgilerin saptanması gerektiği belirtilmiştir. Kararda, 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 2/B maddesi de yer almaktadır.
6831 sayılı Orman Kanunu'nun 2/B maddesi, orman sınırları dışında kalan ve orman vasfını kaybetmiş taşınmazların, tarla vasfıyla tespit edilerek Hazine adına kaydedilmesi hakkında düzenlemeler içermektedir.
16. Hukuk Dairesi         2016/11982 E.  ,  2019/7433 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :KADASTRO MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
    Kullanım kadastrosu sırasında, ...Köyü çalışma alanında bulunan 125 ada 116 parsel sayılı 4.885,23 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz kadastro tutanağının beyanlar hanesine, kullanıcısının ... olduğu; 131 ada 10 parsel sayılı 1.249,07 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz ise kullanıcısının ... olduğu ve 6831 sayılı Kanun"un 2/B maddesi uyarınca orman sınırları dışına çıkarıldıkları şerhi yazılarak tarla vasfıyla Hazine adına tespit edilmişlerdir. Davacı ..., taşınmazın müşterek muristen intikal ettiği ve kendisinin de hak sahibi olduğu iddiasına dayanarak dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın reddine, çekişmeli taşınmazların tespit gibi tesciline karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    1- Dosya içeriğine, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacının yerinde olmayan temyiz itirazlarının reddi ile dava konusu 131 ada 10 parsel sayılı taşınmaz hakkındaki usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA,
    2- Dava konusu 125 ada 116 parsel sayılı taşınmaza ilişkin hükme yönelik temyiz itirazlarının incelenmesine gelince; Davacı ..., çekişmeli taşınmazın davalı taraf ile ortak miras bırakanları olan ..."ten kaldığını ve müşterek murisin terekesinin mirasçılar arasında taksim edilmediğini, akıl hastası olan kardeşi ...’e ölünceye kadar bakıp gözettiğini belirterek, ...’in miras payı ile kendi miras payının birleştirilerek bu oranda lehine kullanıcı şerhi verilmesi istemiyle dava açmıştır. Şerh sahibi davalı ... ise, çekişmeli taşınmazı müşterek muris... 02.11.1987 tarihli senet ile satın aldığını ve kendisinin zilyet olduğunu savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir. Şu halde; çekişmeli taşınmazın müşterek muristen kaldığı davalı tarafında kabulünde olup, taraflar arasındaki uyuşmazlık, çekişmeli taşınmazın müşterek muris tarafından davalıya satılıp satılmadığı noktasında toplanmaktadır. Mahkemece, temyize konu taşınmazın kök muristen geldiği ve kök muris tarafından davalı tarafa satılıp zilyetliğinin devredildiği kabul edilerek davanın reddine karar verilmiştir. Davalı, çekişmeli taşınmazı müşterek muristen satın aldığını ileri sürdüğüne göre satın alma olgusunu ispat külfeti de davalı taraftadır. Ne var ki, mahkemece bu hususta yapılan araştırma ve inceleme yeterli değildir. Davalının dayandığı senet, mahallinde yöntemince uygulanarak kapsamı belirlenmemiş, çekişmeli taşınmazın senet kapsamında olup olmadığı, senet kapsamında ise zilyetliğin muris tarafından davalıya devredilip devredilmediği ve davalının zilyetliği var ise bu zilyetliğin kendi adına mı yoksa tüm mirasçılar adına mı olduğu hususları kesin olarak saptanmamıştır. Bu şekilde eksik araştırma ve incelemeye dayanılarak hüküm verilemez.
    Hal böyle olunca; doğru sonuca varılabilmesi için, Mahkemece mahallinde, yerel bilirkişiler, taraf tanıkları, senet mümzileri ve fen bilirkişisinin katılımı ile yeniden keşif yapılmalı ve yapılacak bu keşifte, yerel bilirkişiler, senet mümzileri ve tanıklara, davalının dayandığı senetteki sınırlar okunup çekişmeli taşınmazı kapsayıp kapsamadığı belirlenmeye çalışılmalı, ayrıca mahalli bilirkişi ve tanıklardan, zilyetliğin davalıya devredilip edilmediği, zilyetliğin hangi tarihten beri hangi nedenle kimde olduğu ve ne şekilde sürdürüldüğü hususlarında maddi olaylara dayalı ayrıntılı bilgi alınmalı, beyanlar arasında çelişki doğması halinde bu çelişkiler gerektiğinde yüzleştirme yapılmak suretiyle giderilmeye çalışılmalı; fen bilirkişisinden, keşfi ve uygulamayı izlemeye elverişli rapor ve kroki alınmalı, bundan sonra toplanan tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre karar verilmelidir. Mahkemece bu hususlar gözetilmeksizin yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz olup, davacının temyiz itirazları açıklanan nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan temyiz karar harcının talep halinde temyiz edene iadesine, yasal koşullar gerçekleştiğinde kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 18.11.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi