Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/8868
Karar No: 2016/766
Karar Tarihi: 25.01.2016

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2015/8868 Esas 2016/766 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı banka, davalıya ait kredi ve kredi kartı borçlarının tahsilini sağlamak için açılan icra takibine davalının haksız olarak itiraz ettiği gerekçesiyle itirazın iptaline ve takibin devamına karar verilmesini talep etmiştir. Mahkeme, davalının kredi ve kredi kartı borçlu olduğunu, ancak çek yapraklarına ilişkin gayrinakdi alacak talebinin yasal dayanağı olmadığını belirterek, davanın kısmen kabul, kısmen reddi şeklinde karar vermiştir. İtirazın kısmi olarak iptal edilerek takibin devamına karar verilmiş, davalı %20 oranında icra inkar tazminatı ile sorumlu tutulmuştur. Dosyadaki delillere dayanarak yapılan hüküm, davacı vekilinin temyiz itirazlarının reddedilmesiyle onanmıştır.
Kanun Maddeleri:
- 3167 sayılı Kanun'un çekle ilgili hükümleri.
19. Hukuk Dairesi         2015/8868 E.  ,  2016/766 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, davalının , müvekkili banka ile imzaladığı genel kredi sözleşmesi , ... kart sözleşmesi ve hesap taahhütnamesi gereğince açılan krediler ve ... kredi kartından doğan borcun tahsili ile verilen çek yaprağı bedelinin depo edilmesi için başlatılan icra takibine, davalının haksız olarak itiraz ettiğini ileri sürerek , itirazın iptaline, takibin devamına, davalı aleyhine %20"den aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili , takip dosyasının işlemden kaldırıldığını, davanın itirazdan itibaren bir yıllık hak düşürücü süreden sonra açıldığından reddi gerektiğini , çek yaprakları için verildiği dönemde depo edilmesi gereken bedeli davalının depo etmiş olduğunu, ancak davalı adına yapılan masraflar için davacı tarafça kullanıldığını, davalıya ait 6 adet çekin kaldığını bu bedelin istenebileceğini , depo bedeline faiz istenemeyeceğini ,kart borcunun ödendiğini , derdest icra takibi olmadığı için icra inkar tazminatı istenemeyeceğini savunarak, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece yapılan yargılama sonunda , davalının ,davacıya takip tarihi itibari ile kredi ve kredi kartından ötürü 9.620,91 TL borçlu olduğu , çek yapraklarına ilişkin gayrinakdi alacak talebi için gerek 3167 sayılı Yasada ve gerekse de taraflar arasındaki sözleşmede, davalının sorumluluğunu gerektirir bir hüküm bulunmadığı gerekçesi ile davanın kısmen kabul kısmen reddi ile İstanbul 6.İcra Müdürlüğü"nün 2012/2881 E.sayılı takip dosyasında ve tahsilde tekerrür olmamak üzere davalının nakdi alacağa ilişkin itirazının 9.620,91 TL için iptaline, takibin bu miktar üzerinden ve fakat asıl alacak tutarı olan 5.988,87 TL "sine takip tarihinden itibaren yıllık %94,5 oranında temerrüt faizi yürütülmek sureti ile takibin takip talebindeki diğer koşullarla devamına , davalının %20 oranında icra inkar tazminatı ile sorumlu tutulmasına, gayri nakdi alacağa ilişkin istemin reddine karar verilmiş ,hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir
    Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 25.01.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi