Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/3868
Karar No: 2016/7143
Karar Tarihi: 03.05.2016

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2016/3868 Esas 2016/7143 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalılar arasında yer alan Nüfus Müdürlüğü, çocuk ile baba arasındaki soybağına ilişkin davada pasif dava ehliyeti olmadığından davanın kabulüne karar verilmesinin yanlış olduğu belirtildi. Ayrıca, davada menfaat çatışması olduğundan çocuğa kayyım tayin edilip davanın kayyıma yöneltilmesi gerektiği ifade edildi. Toplantıda ayrıca, davalı olmayan kişilerin soybağına ilişkin davada davalı sıfatı bulunmadığı belirtildi. Babanın çocuğu tanıması veya hakim hükmüyle soybağının kurulacağı belirtildi. Baba ile çocuk arasındaki soybağına ilişkin yetkinin mahkemede olduğu belirtildi. Bu çerçevede, Türk Medeni Kanunu'nun 282, 285, 286 ve 291. maddeleri detaylı bir şekilde açıklandı.
18. Hukuk Dairesi         2016/3868 E.  ,  2016/7143 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
    DAVALILAR : 1-Nüfus Müdürlüğü
    2- ...
    3-...

    Dava dilekçesinde, küçük ...."ın babasının davacı ... olduğunun tespiti ile nüfus kaydının gerçeğe uygun şekilde düzeltilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm Nüfus Müdürlüğü tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Dava dilekçesinde, ..."ın ... ile evliyken davacıyla evlilik dışı ilişkisinden doğan ...."ın babasının davacı ... olduğu halde ... nüfusuna kaydedildiğini, daha sonra ...n davacıyla evlendiğini belirtilerek...."ın gerçek babası ....olduğundan ...zerindeki nüfus kaydının iptali ile davacının üzerine kaydı istenilmiş; mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    1-4721 sayılı Türk Medeni Kanunu"nun 282. maddesinde, baba ile çocuk arasındaki soybağının babanın ana ile evlenmesi, babanın çocuğu tanıması veya hakim hükmüyle kurulacağı düzenlendikten sonra, kan bağına dayanan soybağının yanında evlat edinme ile evlatlık ve evlat edinen veya evlat edinenler arasında soybağını kuran bir yol olarak kabul edilmiştir.
    Ana ile evliliğin, çocuk ile babası arasında soybağını kurabilmesi, hem evliliğin çocuğun doğumundan önce gerçekleşmiş olması, hem de ana babanın çocuğun doğumundan sonra evlenmeleri halinde mümkündür. Evliliğin doğumdan önce gerçekleşmiş olması halinde, Türk Medeni Kanunu’nun babalık karinesini düzenleyen 285.maddesi gereğince evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğan çocuğun babasının koca olduğu karine olarak kabul edilmiştir. Bu karine uyarınca, evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğan çocuk ile o evlilikte koca arasında soybağı kurulacaktır. Babalık karinesinin çürütülmesi, soybağının reddi davası ile sağlanabilir (TMK m.286). Bunun dışında çocuk ile baba arasında kurulan soybağının ortadan kaldırılması imkanı bulunmamaktadır.
    ...
    Dosyadaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden; ... ile ..."ın 15.11.1995 tarihinde evlenip 08.10.2009 tarihinde boşandıkları, fiilen beraberliklerinin bulunmadığı, ..."ın ... ile evliliği sırasında da davacı ... ile birlikte yaşadığı ve 21.09.2003 tarihinde doğurduğu ..."ın evliliği devam ettiği için ..."ın nüfusuna 12.10.2009 tarihinde tescil edildiği, daha sonra ..."ın 16.08.2010 tarihinde davacı ... ile evlendiği, bu davada ...."ın gerçek babasının davacı ... olduğu ileri sürülerek....üzerindeki nüfus kaydının iptal edilip davacının nüfusuna yazılmasının istenildiği, mahkemece çocuğa kayyım tayin ettirilmeden davanın kabulüne karar verildiği anlaşılmaktadır.
    Olayları açıklamak taraflara, hukuki nitelendirme hakime aittir. Çocuk ile baba arasındaki soybağının belirlenmesini ana ve çocuk isteyebilir. (TMK. m.301/1) Somut olayda, çocuğun bir başka erkekle soybağı ilişkisi mevcuttur. Davacı, küçüğün babası olduğunu ileri sürerek dava açtığına göre, dava kayden baba adına davacı tarafından açılan soybağının reddi ve çocuk ile davacı arasındaki soybağının sonradan evlenme yoluyla kurulduğunun tespiti isteğine ilişkindir. Kayden baba olmayıp biyolojik baba olduğu ileri sürülen kişinin soybağının reddi davası açabilmesi için, dava açma süresinin geçmesinden önce kocanın ölmüş veya gaipliğine karar verilmiş bulunması veya ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybetmiş olması gerekir. (TMK. m.291) .... ile soybağı ilişkisi olan davalı ..., sağ olup ayırt etme gücünü kaybettiği de iddia edilmemiştir. Öyleyse, Türk Medeni Kanununun 291. maddesindeki şartlar gerçekleşmedikçe davacı ..."in, çocuğun babası olduğunu ileri sürerek soybağının reddini isteme hakkı bulunmadığı gibi çocuk ile bir başka erkek arasındaki soybağı ilişkisi ortadan kaldırılmadıkça davacı ile çocuk arasında yeni bir soybağı ilişkisi kurulamayacağı gözetilmeden davanın kabulüne karar verilmesi,
    2-Bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa, yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel varsa vesayet makamı, istek üzerine veya re"sen temsil kayyımı atar. (TMK m.426) Davada küçük .... ile anne .... arasında menfeat çatışması söz konusu olduğundan küçüğe kayyım tayin ettirilip davanın kayyıma yöneltilmesi, gösterdiği takdirde delillerinin toplanması ile oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik hasımla yargılama yapılarak davanın kabulü,
    3-Soybağına ilişkin davalarda nüfus müdürlüğünün pasif dava ehliyeti (davalı sıfatı) bulunmadığından onun yönünden davanın reddine karar verilmesi gerekirken davanın kabulüne karar verilmesi,
    Doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 03.05.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi