Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/16991
Karar No: 2013/6097

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/16991 Esas 2013/6097 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, Türk Telekom İl Müdürlüğünde çalışırken özelleştirme sonucu ilişiğinin kesildiği iddia ederek, maaş nakil ilmuhaberinin eksik tanzim edildiğini belirterek, kamu personeline yapılan artış oranı ve miktarları uygulanması ve 40+40 ek zammın esas alınması gerektiğini belirterek maddi zararların tazminini talep etti. Mahkeme, davacının talebinin reddine karar verdi. Davacı, kararı temyiz etti ancak İdari Dava Daireleri Kurulunun kararına göre, davalı şirketin tesis ettiği işlemler idari işlem niteliğinde olduğundan uyuşmazlığın çözüm yeri idari yargıdır. Ancak davacı daha önce İdare Mahkemesine dava açmış ve görev yönünden davanın reddine karar verilmiştir. Bu nedenle uyuşmazlığın çözümü idari yargıya ait olduğundan yargı yolu nedeniyle görevsizlik kararı verilmesi gerekirken işin esasına girilerek davanın kabulüne karar verilmesi hatalıdır. 4046 sayılı kanunun 22. ve 29. maddeleri uyarınca, özelleştirme sonucu ilişiği kesilen personelin hukuki durumları düzenlenmiştir. Nakle tabi personelin kamuya nakillerine kadar geçen süreye ilişkin olarak maaş nakil hakkı düzenlenmesi, ilişiğinin kesilmesi gibi bazı görevler kanunla yüklenmiştir. Bu işle
22. Hukuk Dairesi         2012/16991 E.  ,  2013/6097 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    İHBAR OLUNAN :

    DAVA : Davacı, maddi tazminat alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, Türk Telekom İl Müdürlüğünde güvenlik görevlisi olarak çalışmakta iken Türk Telekom A.Ş."nin özelleştirilmesi neticesinde 406 sayılı Kanunun Ek 29.maddesi ve 4046 sayılı kanunun 22.maddesi uyarınca 06.01.2006 tarihinde Devlet Personel Başkanlığı"na bildiriminin yapıldığını ve 16.05.2006 tarihinde ilişiğinin kesilerek Karaman Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü"nde göreve başladığını, maaş nakil ilmuhaberinin eksik tanzim edildiğini, bu ücrete kamu personeline yapılan artış oranı ve miktarları uygulanmak suretiyle belirlenecek tutarın ve 40+40 ek zammın esas alınması gerektiğini belirterek söz konusu ödemelerin maaş nakil ilmuhaberine eklenerek maddi zararların tazminine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının halen 657 Sayılı Kanun hükümlerine göre çalıştığını, davacının devlet çalışanı olduğundan davacının maaşının tespitinde ve zam oranlarının belirlenmesinde kendilerinin yetki ve sorumluluklarının bulunmadığını, davada taraf olmadıklarını, davacının talebinin zamanaşımına uğradığını, Maliye Bakanlığı"nın 20.10.2008 tarihli yazısı ve 08.05.2006 tarihli mütalaasına göre, nakle tabi personelin Devlet Personel Başkanlığına bildirim ücretinin ve bu bildirimi müteakip yeni kurumlarda göreve başladıkları tarihi takip eden aybaşına kadar geçecek sürede ödenecek aylık veya ücretlerin tespitinde dikkate alınmayacağından bahisle, 5473 Sayılı Kanun ile getirilen parasal hakların maaş nakil ilmuhaberine yansıtılmasının mümkün bulunmadığını, belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece davacının talep konusu ek zamların maaş nakil ilmühaberine ilave edilmesi talebiyle davalı kuruma yaptığı müracaatın reddine dair işlemde, hukuka ve mevzuata aykırı bir durum bulunmadığı, davalı kurum işleminin yerinde olduğu, davacının maddi zararlarının tahsiline karar verilmesi talebinin kabulünün hukuki imkan dahilinde olmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davacı temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    Davalı ... A. Ş. 14.11.2005 tarihinde % 50 kamu payı blok olarak bir özel şirkete devredilerek özelleşmiştir. Nakle tabi personelin hukuki durumları 4046 sayılı Kanun"un değişik Ek: 22 ve 29. maddelerinde düzenlenmiştir.
    Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 07.04.2011 tarih ve 2011/55-205 sayılı kararına göre; davalı Kurumun özelleşmesi sonucu asli ve sürekli işlerde veya 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince sözleşmeli veya kadrolu görevlerde çalışan personelin kamuya nakillerine kadar geçen süreye ilişkin olarak maaş nakil hakkı düzenlenmesi, ilişiğinin kesilmesi gibi bazı görevler kanunla yüklenmiştir. Bu işlemler idare hukuku açısından sonuçlar doğurmakta ve ilgili personelin nakledileceği kurumdaki statülerini, özlük ve parasal haklarını belirlemektedir. Böyle olunca bir imtiyaz sözleşmesi ile kamu hizmetini yürütmekle görevli ve yetkili kılınması nedeniyle, diğer özel hukuk kişilerinden farklı olarak kimi kamusal ayrıcalıklara ve yükümlülüklere tabi olan 406 sayılı Kanun hükümleri ile kamu kurumlarına nakil hakkı bulunan personelle ilgili olarak bazı kamusal görevler yüklenen davalı şirketin, belirtilen görevleri kapsamında tesis ettiği işlemler idari işlemi niteliğinde olduğundan bu işlemlerden kaynaklanan uyuşmazlıkların idari yargının görevinde bulunduğu kabul edilmiştir.
    Bu karara göre uyuşmazlığın çözüm yeri idari yargıdır. Ancak davacı daha önce İdare Mahkemesine dava açmış, Konya 2. İdare Mahkemesinin 24.02.2011 tarih ve 2011/241 esas, 2011/199 karar sayılı ilamı ile görev yönünden davanın reddine karar verilmiştir. Buna göre uyuşmazlığın çözümü idari yargıya ait olduğundan yargı yolu nedeniyle görevsizlik kararı verilmesi gerekirken işin esasına girilerek davanın kabulüne karar verilmesi hatalı olup bu husus bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 22.03.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi