Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/18527
Karar No: 2013/6081

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/18527 Esas 2013/6081 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, bina görevlisi olarak çalıştığı işyerinde kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti, ücret alacağı, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesi için davalıya dava açmıştır. Mahkeme davacının taleplerinin bir kısmını kabul etmiş, taraflar da hüküme itiraz etmiştir. Yargıtay'a göre, davalının itirazları haksızdır ancak hafta tatili ücreti konusunda davacının çalıştığını ispatlaması gerekmektedir. İşyeri kayıtları, işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları ve şahit beyanları delil olarak kabul edilebilir. İşçinin hafta tatili gününde çalışma karşılığı olmaksızın bir günlük ücreti bulunmaktadır. İş Kanunu'nun 46. maddesine göre, işçinin tatil gününden önce belirlenmiş olan iş günlerinde çalışmış olması şartıyla yedi günlük zaman dilimi içinde yirmidört saat dinlenme hakkı vardır. Kanunun 46. maddenin 2. fıkrasında ise işçinin hafta tatili gününde çalışma karşılığı olmaksızın bir günlük ücrete hak kazanacağı ifade edilmiştir. Kararda ayrıca, bilirkişi raporunda davacının yılın tamamında hafta tatillerinde çalıştığı kabul edilmiş ancak kış dönemi için hafta tatillerinde çalıştığı kabul
22. Hukuk Dairesi         2012/18527 E.  ,  2013/6081 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti, ücret alacağı, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili davacının 08.02.2003 tarihinden itibaren bina görevlisi olarak çalıştığını ücret, kıdem tazminatı, fazla mesai alacağı, yıllık izin, hafta tatili ve genel tatil alacağının davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili davacının aylıklarının, fazla mesailerinin, hafta tatili ve genel tatil alacaklarının bizzat davacıya ödendiğini haksız davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmü süresi içinde taraflar temyiz etmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının tüm, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacı işçinin hafta tatili ücretine hak kazanıp kazanmadığı hususu taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
    Hafta tatili gününde çalıştığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Hafta tatillerinde çalışıldığının ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, yazılı delil niteliğindedir. Ancak, sözü edilen çalışmanın bu tür yazılı belgelerle ispatlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları şahit beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada gözönüne alınabilir.
    Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp ispatlanmadıkça, imzalı bordroda yer alan hafta tatili ücreti ödemesinin yapıldığı varsayılır. Bordroda ilgili bölümünün boş olması ya da bordronun imza taşımaması halinde işçi, hafta tatilinde çalışma yaptığını her türlü delille ispat edebilir.

    4857 sayılı İş Kanunu’nun 46. maddesinde işçinin, tatil gününden önce aynı Kanun"un 63. maddesine göre belirlenmiş olan iş günlerinde çalışmış olması şartıyla yedi günlük zaman dilimi içinde yirmidört saat dinlenme hakkının bulunduğu açıklanmıştır. İşçinin hafta tatili gününde çalışma karşılığı olmaksızın bir günlük ücrete hak kazanacağı da 46. maddenin 2. fıkrasında ifade edilmiştir.
    Somut olayda davacı işçi dava konusu işyerinde apartman görevlisi olarak çalışmıştır. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının yılın tamamında hafta tatillerinde çalıştığı kabul edilerek hesaplama yapılmış ise de davacının kışın kalorifer yakması ve şahit anlatımları dikkate alındığında sadece kış dönemi için hafta tatillerinde çalıştığı kabul edilmelidir. Bu sebeple hafta tatili alacağı gerekirse yeniden hesaplanarak hüküm altına alınmalıdır. Davacının tüm hafta tatillerinde çalıştığı kabul edilerek hesaplama yapılmış olması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 22.03.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi