Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/17023
Karar No: 2013/6041

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/17023 Esas 2013/6041 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, fazla çalışma ücreti, bayram harçlığı ve yemek parası talep etmiştir. Mahkeme, davacının fazla mesai talebini kısmen kabul etmiştir. Davalı ise davacının proje yöneticisi olduğunu ve kendi mesaisini kendisinin ayarladığını savunmuştur. Mahkeme, işçinin ücret bordrosunda imzası bulunan fazla çalışma ücretini ödendiği yönündeki ibranameye rağmen, savunmanın uyumlu olmadığı gerekçesiyle davacıya kısmen hak vermiştir.
Kararın temyiz edilmesi sonrasında Yargıtay, davalının üst düzey bir yönetici olduğunu ve çalışma saatlerini kendisinin belirlediğini belirtmiştir. Bu nedenle, işveren tarafından fazla çalışma yapması yönünde açık bir talimat verilmemişse, fazla çalışma ücreti talep edemeyeceği kabul edilmiştir. Mahkeme, bu yönü gözetilmeden karar verdiği için bozulmuştur.
Kanun Maddeleri: İş Kanunu Madde 41, Türk Borçlar Kanunu Madde 11, Madde 24.
22. Hukuk Dairesi         2012/17023 E.  ,  2013/6041 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    DAVA : Davacı, bayram harçlığı, fazla mesai ve yemek parası alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, normal mesai dışında günde üç saat fazla çalıştığını, her gün sorumlu olduğu müfettişlerden aldığı verileri rapor haline getirerek şirket yönetici grubuna mail olarak gönderdiğini, bu iş için her gün saat 21.00"e kadar bilgisayar başında çalışmak zorunda kaldığını, raporların 100 sayfa civarında olduğu için CD olarak sunulduğunu belirterek fazla çalışma alacağını istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının proje yöneticisi olarak kendi mesaisini kendisinin ayarladığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacıya imzalatılan ibranamede fazla çalışmaların ödendiği belirtilmiş ise de savunmalarında davacının işveren vekili olması sebebi ile fazla mesaiye hak kazanamayacağının belirtildiği, ibraneme içeriği ile savunmanın uyum göstermediği, fazla mesaiye hak kazandığı gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalı temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.
    Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir.
    İşyerinde üst düzey yönetici konumda çalışan işçi, görev ve sorumluluklarının gerektirdiği ücretinin ödenmesi durumunda, ayrıca fazla çalışma ücretine hak kazanamaz. Bununla birlikte üst düzey yönetici konumunda olan işçiye aynı yerde görev ve talimat veren bir başka yönetici ya da şirket ortağı bulunması halinde, işçinin çalışma gün ve saatlerini kendisinin belirlediğinden söz edilemeyeceğinden, yasal sınırlamaları aşan çalışmalar için fazla çalışma ücreti talep hakkı doğar. O halde üst düzey yönetici bakımından şirketin yöneticisi veya yönetim kurulu üyesi tarafından fazla çalışma yapması yönünde bir talimatın verilip verilmediğinin de araştırılması gerekir. İşyerinde yüksek ücret alarak görev yapan üst düzey yöneticiye işveren tarafından fazla çalışma yapması yönünde açık bir talimat verilmemişse, görevinin gereği gibi yerine getirilmesi noktasında kendisinin belirlediği çalışma saatleri sebebiyle fazla çalışma ücreti talep edemeyeceği kabul edilmelidir.
    Somut olayda, davalı işyerinde davacı İstanbul bölge müdürü olarak 21.01.2008-17.05.2010 tarihleri arasında çalışmıştır. Tanıklar davacının bölge yöneticisi olarak çalıştığını belirtmekle birlikte çalışma saatleri konusundaki beyanları çelişkilidir. Davacının bölge müdürü olarak görev yaptığı pozisyon itibari ile görevini yaparken kendisinin üstünde kendini denetleyen bir amirin bulunmadığı anlaşıldığından üst düzey yönetici durumundadır. Çalışma saatlerini ayarlayabilecek konumda ve çalışma zamanlarının belirlenmesi bakımından insiyatif sahibidir. Davacı her gün kendine bağlı müffettişlerinden gelen verileri rapor haline getirerek yönetici grubuna mail göndermek için akşam 21.00"e kadar bilgisayar başında çalıştığını iddia etmiş ise de işyerinde yüksek ücret alarak görev yapan üst düzey yöneticiye işveren tarafından fazla çalışma yapması yönünde açık bir talimat verilmemişse, görevinin gereği gibi yerine getirilmesi noktasında kendisinin belirlediği çalışma saatleri sebebiyle fazla çalışma ücreti talep edemeyeceğinin kabul edilmesi gerekir. Mahkemece bu yön gözetilmeden davanın kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 22.03.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi