Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/17101
Karar No: 2013/5973

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/17101 Esas 2013/5973 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, sigortalı olarak çalıştığı işyerinden ayrıldığında alacaklarının ödenmediğini, yıllık izin kullanmadığını ve dini/milli bayramlarda da çalıştığını iddia ederek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin, genel tatil, hafta tatili, fazla mesai, ve ücret alacağının ödenmesini talep etmiştir. Mahkeme, davacının bazı taleplerini reddetmiş, yalnızca yıllık izin alacağı yönünden kabul etmiştir. Karar temyiz edilmiştir. Temyiz incelemesi esnasında, davacının iş sözleşmesini sigorta primlerinin eksik yatırılması sebebiyle haklı olarak feshettiği belirlenmiştir. Ayrıca, kıdem tazminatı ve genel tatil ücreti yönünden geçerli olduğu kabul edilemeyecek bir ibraname imzalandığı ve milli bayramlarda çalışma yapıldığı belirtilmiştir. Mahkemece verilen karar eksik inceleme ile verildiği için bozulmuştur.
Kanun Maddeleri: İş Kanunu madde 17 ve madde 25. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu madde 80.
22. Hukuk Dairesi         2012/17101 E.  ,  2013/5973 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, yıllık izin, genel tatil, hafta tatili, fazla mesai, ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili müvekkilinin davalı işyerinde 2004 yılının Mayıs ayından itibaren çalışmaya başladığını ve 08.11.2010 tarihinde sigortalı gösterilmemesi nedeniyle işten çıktığını müvekkiline alacaklarının ödenmediğini, yıllık izin kullanmadığını, dini ve milli bayramlarda da çalışması bulunduğunu,işveren tarafından zorla yıllık izinlerin ödendiğine dair belgelerin imzalatıldığını fakat ödeme yapılmadığını, Aralık 2004 ten itibaren sigortalı gösterildiğini fakat sigortasının düzenli yatırılmadığını belirterek 200,00 TL kıdem tazminatı, 200,00 TL ihbar tazminatı, 200,00 TL yıllık izin alacağı, 100,00 TL genel tatil alacağı, 100,00 TL hafta tatili ücreti, 100,00 TL fazla mesai alacağı, 100,00 TL ücret alacağının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili dava dilekçesinde ileri sürülen hususların gerçeği yansıtmadığını davacının başka bir yerde iş bulması nedeni ile işten ayrıldığını 05.11.2010 tarihli ibraname ile hiç bir ihtirazı kayıt ileri sürmeksizin kendi hür iradesiyle alacaklarını alarak müvekkil şirketi ibra ettiğini, böylece iş sözleşmesinin davacı tarafından haksız olarak feshedildiğini, primlerinin hiçbir zaman eksik yatırılmadığını, 01.03.2009-31.08.2009 arası kısa çalışma yapıldığını bu dönemde çalışıldığı kadar prim ödendiğini, davacının tüm hak ve alacaklarını aldığını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacının dava dilekçesinde de iş sözleşmesini kendisinin feshettiğini belirttiği, bununla paralel ibraname imzaladığı, tanıkların da aynı hususu ortaya koydukları, fesih gerekçesinin haklı olmadığı bu nedenle kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamayacağı yoğun çalışma günlerinin hangi dönemlerde olduğunun tespit edilemediği, ücret alacağının hangi dönemlere ilişkin olduğunun belirtilmediği, yine davacının davalı işyerinde genel tatillerde çalışma yaptığına ilişkin dosyada herhangi bir veriye rastlanmaması nedeniyle davacının kıdem tazminatı fazla mesai, genel tatil ve ücret alacağı taleplerinin
    reddi ile dosyaya sunulan yıllık izin belgelerinden davacının yirmisekiz günlük izin hakkı alacağının olduğu gerekçesiyle davanın yıllık izin alacağı yönünden kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacının Sosyal Güvenlik Kurumunda bulunan kayıtlarının incelenmesinde davacının davalı işyerinde 01.12.2004-05.11.2010 tarihleri arasında çalıştığı, davacının çalışma süresinin Sosyal Güvenlik Kurumuna eksik bildirildiği, kısmi çalışma yapıldığına dair işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim yapılmadığı anlaşılmaktadır. Davalı tanıkları 2009-2010 döneminde kısmi çalışma yapıldığını beyan etmişlerse de davacının çalışma süresinin tümünde sigorta primlerinin eksik yatırıldığı anlaşılmaktadır. Bu durumda davacı sigorta primlerinin eksik yatırılması sebebiyle iş sözleşmesini feshetmekte haklıdır. Davacının ibraname imzaladığı iddia edilmişse davalı işverenin iş sözleşmesinin davacı tarafından haksız olarak feshedildiğinin ve genel tatillerde çalışılmadığının savunulması karşısında ibranamenin kıdem tazminatı ve genel tatil ücreti yönünden geçerli olduğu kabul edilemez. Davacı tarafından yapılan fesih haklı nedene dayandığından kıdem tazminatına hak kazanmıştır. Mahkemece bu husus gözetilmeden yazılı gerekçe ile kıdem tazminatı talebinin reddi doğru olmamıştır. Ayrıca tanık beyanlarından davalı işyerinde milli bayramlarda çalışma yapıldığı da anlaşılmaktadır. Ek bilirkişi raporu alınarak ulusal genel bayram tatili alacağının hesaplanması ve uygun bir hakkaniyet indirimi yapılmak suretiyle karar verilmesi gerekirken reddi doğru olmamıştır. Mahkemece eksik inceleme ile verilen karar hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 21.03.2013 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi