Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/16850
Karar No: 2013/5905

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/16850 Esas 2013/5905 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı işyerinde \"water (ambalaj)\" işçisi olarak çalışmaktaydı. İş sözleşmesinin davalı tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden feshedilmesi üzerine davacı, kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının ödetilmesi için dava açmıştır. Mahkeme, davacı tanıklarının beyanları doğrultusunda davacının iş sözleşmesinin feshinde işçi azaltmanın etkili olduğu ve hatalı imalatlardan tek başına davacının sorumlu tutulamayacağı gerekçesiyle istekleri kısmen hüküm altına almıştır. Temyiz edilen kararda ise iş sözleşmesinin haklı nedene dayanıp dayanmadığı hususu uyuşmazlık konusudur. Dosya içeriği yetersiz kalmıştır ve mahkeme hatalı bir şekilde karar vermiştir. Somut olayı aydınlatmak için fatura ve dosya arasında bulunmayan toplu iş sözleşmesi getirtilmeli, işverenin zararının miktarı belirlenmelidir. Ardından işyerinin faaliyeti konusunda uzman bilirkişi marifetiyle keşif gerçekleştirilerek, davacının yaptığı işin niteliği ve işyerinde işin yürütülüş biçimi ortaya konulmalı, feshe neden gösterilen zararın meydana geliş şekli ve miktarı, davacının belirtilen zararın doğmasında kusuru bulunup bulunmadığı ve varsa kusur oranı kuşkuya yer vermeyecek biçimde tespit edilmeli
22. Hukuk Dairesi         2012/16850 E.  ,  2013/5905 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    ...

    DAVA : Davacı, kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili davacının, davalı işyerinde 01.02.2010 tarihinden 02.06.2005 tarihine kadar water (ambalaj) işçisi olarak çalıştığını, bu tarihte davalının iş sözleşmesini hiçbir gerekçe göstermeden tek taraflı feshettiğini belirterek müvekkilinin ihbar ve kıdem tazminatı alacaklarının tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, cevap dilekçesi vermemiş, duruşmada davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davalı tarafça işçinin hatalı imalatları nedeni ile tutulan tutanak ve disiplin kurulu kararı üzerine işten çıkarıldığı savunulmuşsa da, dinlenen davacı tanıklarının işçinin hatalı ambalajı konusunda herhangi bir duyumlarının olmadığını bu tür sıkıntıların fabrikanın her bölümünde gerçekleşebildiğini, davacının özellikle bir hatasının bulunmadığını işten çıkarılma nedeni tam olarak bilmediklerini beyan ettikleri, davalı taraf tanıkları ise davacının iş sözleşmesinin feshi ile ilgili net olarak beyanda bulunmadıkları, yine tanık anlatımlarından davacının iş sözleşmesinin feshinde işçi azaltmanın etkili olduğu, hatalı imalatlardan tek başına davacının sorumlu tutulamayacağı gerekçesiyle istekler hüküm altına alınmıştır.
    Temyiz:
    Kararı davalı temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    Taraflar arasında iş sözleşmesinin feshinin haklı nedene dayanıp dayanmadığı hususu uyuşmazlık konusudur. Davacının iş sözleşmesi, 01.06.2005 tarihli disiplin kurulu kararı ile 4857 sayılı Kanun"un 25/ll-h. ve Toplu İş Sözleşmesinin 56/c-4. maddesi gereği
    feshedilmiştir. İşçinin eğitilmiş olmasına rağmen dikkat göstermeyerek farklı tip ve renkte ürünü karıştırıp müşteriye gitmesine neden olduğuna, ürünü müşterinin iade ettiğine, fabrikanın 240.000 TL zarara uğradığına ilişkin 30.05.2005 tarihli tutanaklar ile aynı yönde iç yazışmalar davalı tarafından sunulmuştur. 31.05.2005 tarihli savunmasında davacı, sözkonusu karışıklığın olmaması için gereken alakayı gösterdiğini, artık daha çok özen göstereceğini bildirmiştir. Dosya içeriğine göre, davalı tarafından nitelendiği gibi 4857 sayılı Kanun"un 25/ll-h. maddesine dayalı bir durum sözkonusu olmayıp, feshe neden olan olay değerlendirildiğinde aynı kanunun 25/ll-ı. maddesinde düzenlenen, işçinin işverenin malı olan veya eli altında bulunan makine, tesisat, eşya ya da maddelere otuz günlük ücreti tutarını aşacak şekilde zarar vermesi halinde işverenin haklı fesih yetkisine dayalı fesih sözkonusudur.
    Somut olayda, uyuşmazlık konusunun aydınlatılabilmesi için öncelikle, dosya arasında bulunan ancak içerdiği tarih ve miktar net olarak okunamayan fatura ve dosya arasında bulunmayan toplu iş sözleşmesi getirtilmeli, işverenin zararının miktarı belirlenmelidir. Ardından işyerinin faaliyeti konusunda uzman bilirkişi marifetiyle keşif gerçekleştirilerek, davacının yaptığı işin niteliği ve işyerinde işin yürütülüş biçimi ortaya konulmalı, feshe neden gösterilen zararın meydana geliş şekli ve miktarı, davacının belirtilen zararın doğmasında kusuru bulunup bulunmadığı ve varsa kusur oranı kuşkuya yer vermeyecek biçimde tespit edilmeli, buna göre feshin haklı nedene dayanıp dayanmadığı değerlendirilmelidir. Mahkemece yazılı şekilde eksik inceleme ile karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 21.03.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi