Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/2962
Karar No: 2018/2302

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2017/2962 Esas 2018/2302 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, apartmana ait ortak bahçenin kiralanan bir daire tarafından haksız olarak işgal edildiğini ve talep edilen uyarıya uyulmaması halinde aylık ecrimisil ödeneceğini belirtmiştir. Mahkeme, ana binanın mimari projesine uygun olarak binanın arka bahçesine ulaşımı sağlayan kapının eski haline getirilmesi ve ortak alanların projeye uygun hale getirilmesi kararını vermiştir. Ayrıca, davalıların bahçede yaptığı müdahalelerin men edilmesine karar verilmiştir. Ancak, ecrimisil talebi Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre çözümlenemeyeceği için asliye hukuk mahkemesine gönderilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun Ek-1. maddesi
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 2. maddesi
20. Hukuk Dairesi         2017/2962 E.  ,  2018/2302 K.

    "İçtihat Metni"

    ....

    Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davalılar tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Davacı dava dilekçesi ile ..... Apartmanına ait ortak alanların (kapıcı dairesi ... dairesi, .... dairesi) apartman yönetimi tarafından 01.11.2001 tarihli, 4 yıl süreli kira sözleşmesiyle davalılardan ...’e (... Film) kiralandığını, söz konusu apartmanın bahçe seviyesindeki bodrum kat bağımsız bölümün de maliki olan ...’in, süre gelen zaman içerisinde dairesi önünde bulunan ve apartmana ait ortak alan olan bahçeyi, kira sözleşmesine dahil olmamasına rağmen yaptığı dekorasyon ve düzenlemeyle kendi bahçesi gibi kullanmaya başladığını, bahçe girişinin demir bir kapı ile kapatıldığını ve ortak alan kullanımına engellendiğini, bunun yanında kapı üzerine "Özel Mülktür girilemez" ibareli bir tabelanın konulduğunu, bahçeye giriş kapısının olduğu alanın güvenlik odası şeklinde düzenlenmiş olduğunu, merdivenlerin alt kısmına da iki adet küçük ofis odası kurulduğunu, bahçenin diğer tarafına da daha büyük bir ofis kurulmuş olduğunu, bahçenin bu kısmının da haksız olarak işgal edildiğini, apartman boşluğunun en alt katı olan ve kiralanan kapıcı ve kazan dairesine açılan kapı yerine duvar örülerek kapatılmış olduğunu, bu alanların eski haline getirilmesine, davalılara gönderilen 19.02.2014 tarihli ihtardan itibaren işleyen şimdilik aylık 500,00.-TL ecrimisil ve söz konusu ortak alan tahliye edilene kadar doğacak ecrimisilin yasal faizi ile birlikte tahsiline, yargılama gideri ve ücreti vekaletin davalılar üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Mahkemece davanın kabulü ile ana binanın mimari projesine uygun olarak binanın içinden ve ikinci bodrum kattan binanın arka bahçesine ulaşımı sağlayan ve davalılar tarafından iptal edilen kapının projesindeki eski haline getirilmesine, ana binanın ikinci bodrum katında davalı taraflara kiraya verilen yerler dışındaki ortak alanların projesine uygun hale getirilmesine ve davalıların bu ortak alanlara yaptığı krokide (A) harfi ile ve kırmızı renkle gösterilen 41,00 m2 alanlı kısma yaptığı müdahalelerin men"ine, 22/09/2014 tarihli bilirkişi raporu ve krokisinin kararın eki sayılmasına, davalılara projedeki aykırılıkları gidermesi için 1 ay süre verilmesine, 3.600,00.-TL ecrimisil"in dava tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalılardan tahsili ile davacıya ödenmesine karar verilmiş, hüküm davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava ortak alana yapılan müdahalenin önlenmesi eski hale getirme ve ecrimisil istemine ilişkindir.

    .....

    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasal gerektirici nedenlere ve özellikle kanıtların takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    Ancak;
    634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun Ek-1. maddesinde, bu Kanunun uygulanmasından doğacak her türlü anlaşmazlığın sulh hukuk mahkemesinde çözümleneceği hükme bağlanmış olup ecrimisil davası Kat Mülkiyeti Kanununun uygulanmasından kaynaklanmadığından; anılan Kanun maddesinin bu istem yönünden uygulama imkanı bulunmamaktadır. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 2. maddesine göre, dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir. Ecrimisil istemi de malvarlığı haklarına ilişkin olduğundan, davanın bu niteliğine göre davaya bakma görevi asliye hukuk mahkemesine ait bulunduğundan, mahkemece, ecrimisil talebi yönünden dosyanın tefrik edilerek görevsizlik kararı ile asliye hukuk mahkemesine gönderilmesi yerine işin esasına girilerek bu konuda karar verilmesi, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalıların temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde iadesine 27/03/2018 günü oy birliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi