Esas No: 2018/1473
Karar No: 2022/1027
Karar Tarihi: 16.03.2022
Danıştay 13. Daire 2018/1473 Esas 2022/1027 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 13. Daire Başkanlığı 2018/1473 E. , 2022/1027 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2018/1473
Karar No:2022/1027
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş.
(Eski Unvanı: … Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş.)
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Kurulu
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi'nin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirkete ait "… … logosuyla yayın yapan televizyon kanalında 22/03/2016 tarihinde yayınlanan "… " adlı dizide 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 8. maddesinin 2. fıkrasının tekraren ihlâl edildiğinden bahisle davacı şirkete 317.355,00-TL idari para cezası verilmesine ilişkin … tarih ve … sayılı toplantıda alınan … nolu Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (Kurul) kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi'nce verilen … tarih ve E:… , K:… sayılı kararda; uyuşmazlık konusu yayın üzerinde yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenen bilirkişi raporunda özetle, "incelenen dizinin görüntülerinin çocuk ve gençlerin gelişimleri için değerlendirilmesi gerektiği düşünüldüğünde, görüntülerde yer alan vurgunun açık şiddet içerikli ve kan görünümlü olduğu ve gösterim saatinin gündüz saatini içermesine bağlı olarak çocukların özellikle sosyal-duygusal gelişimleri açısından olumsuz öğeler taşıdığı" yönünde değerlendirmelere yer verildiğinden, davacı şirkete ait "… " logosuyla yayın yapan televizyon kanalında 22/03/2016 tarihinde yayınlanan "… " adlı dizide yer verilen ifade ve görüntülerle, 6112 sayılı Kanunun 8. madddesinin 2. fıkrasının ihlâl edildiğinin sabit olduğu, daha önce aynı kuralın ihlâli nedeniyle … tarih ve … sayılı toplantıda alınan … nolu Kurul kararı ile uyarı yaptırımı uygulanan davacı şirket hakkında aynı hükümlerin tekraren ihlâli nedeniyle 317.355,00-TL idari para cezası uygulanmasına ilişkin davaya konu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, dava konusu idarî para cezasına neden olan hukuka aykırı fiilin ne olduğu hakkında davalı idarenin açıklama yapmadığı, dava konusu yayında yer alan görüntülerin tümü incelendiğinde aşırılığa kaçmayan bir görsel anlatımın uygulandığı, abartılı görsel efektlerin kullanılmadığı, dava konusu yayın ile mafya üyelerinin maceralarının anlatıldığı dünya çapındaki filmler karşılaştırıldığında, dava konusu yayının şiddete yönelik sözel anlatımının, dünya sinemasına nazaran çok daha hafif bir üslup içerdiği, dava konusu yayında yer alan görüntü ve diyalogların, ihlâlin varlığını gösterecek yoğunlukta bulunmadığı, yayında şiddet unsurunun ölçülü kullanıldığı, dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, şiddet içerikli dava konusu yayının gündüz kuşağında yayınlandığı, bu yayının bu saatte yayınlanmasının yayıncı kuruluşun kamusal sorumluluğu ile bağdaşmayacağı, dava konusu işlemin gerekçesinin işlem metninde açık bir şekilde belirtildiği, televizyon izleyen çocukların çok sayıda cinayete tanık olduğu ve bu korkunç insanlık suçundan hem izledikleri anda olumsuz etkilendikleri hem de sonrasında düşünce dünyalarında tekrar yaşadıkları, çocukların şiddeti taklit ederek şiddetle özdeşleşebildiği, şiddeti hayatına yansıtarak saldırganlaşabildiği ve sorunların çözümünde şiddeti kullanma eğilimini benimseyebileceği, bu nedenle söz konusu yayında ihlâl bulunduğu, Bölge İdare Mahkemesi kararının hukuka uygun olduğu belirtilerek istemin reddi gerektiği ileri sürülmektedir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ … 'NIN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge idare mahkemesi kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararına yönelik olarak yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, anılan Bölge İdare Mahkemesi kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın davacıya iadesine,
5. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … İdare Mahkemesine gönderilmesine, 16/03/2022 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.