Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/23694
Karar No: 2019/15922
Karar Tarihi: 11.09.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/23694 Esas 2019/15922 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, işe iade davası sonrası işe başvurma talebinde bulunmasına rağmen samimi bir işe başlatma teklifi olmadığını beyanla kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin, bayram genel tatil, fazla mesai alacağı ve işe başlatmama tazminatının hüküm altına alınmasını istemiştir. Davalılar, davanın reddini istemişlerdir. Mahkeme, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının taleplerinin kabulüne karar vermiştir. Temyiz edilen kararın bozulma sebebi, davacının ücretine esas alınan emsal ücret araştırmasının yetersiz olması ve eksik inceleme ve araştırma ile sonuca gidilmesi olarak belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- İş Kanunu, madde 18: \"İş sözleşmesi, işverenin veya işçinin ölümü, işyerinin kapanması gibi sebeplerle kendiliğinden sona ermez.\"
- İş Kanunu, madde 20: \"İşveren, iş sözleşmesini, ancak işçinin tutum ve davranışlarından, işin gereğiyle ve ekonomik ve teknik sebeplerle veya işin sona ermesi hallerinde feshedebilir.\"
- İş Kanunu, madde 125: \"İşçinin işe başlatılmaması işveren tarafından gerçekleştirilen fesih niteliğinde olup, işçinin işe başlatılmaması halinde, işe başlatılmayacağının sözlü ya da eylemli olarak açıklandığı tarihte veya bir aylık başlatma süresinin sonunda iş sözleşmesi işverence feshedilmiş sayılır.\"
- İş Kanunu, madde 123: \"Yıllık ücretli iznin başlangıç zamanı, işveren ile işçinin karşılıklı anlaşması veya iş sözleşmesi, toplu sözleşme veya kanuna göre tespit edilir.\"
- İş Kanunu, madde 17: \"İşçi, çalışılan süreye orantılı olarak fazla çalışma ücreti alır.\"
22. Hukuk Dairesi         2017/23694 E.  ,  2019/15922 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılar vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, kesinleşen işe iade davası sonrası işe başvurma talebinde bulunmasına rağmen, samimi bir işe başlatma teklifi olmadığını beyanla kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin, bayram genel tatil, fazla mesai alacağı ve işe başlatmama tazminatının hüküm altına alınmasını istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalılar, davanın reddini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalılar vekilleri temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Davacı işçinin tazminat ve alacaklara yansıyacak emsal ücret konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarından davacının, davalılardan alt işveren Teknolojik Yapılar Şirketinde borucu olarak çalıştığı anlaşılmıştır. Davacının iş sözleşmesinin 30/06/2011 tarihinde feshedilmesi üzerine açtığı işe iade davasının kabulüne karar verildiği, Yargıtay incelemesinden geçerek 23/09/2014 tarihinde kesinleştiği görülmüştür. Ardından davacı kanuni süresi içinde iş müracaatında bulunmuş davalı Teknolojik Yapılar Şirketinin 15/11/2014 tarihli yazısı ile davacıya asgari ücret ile ...de çalışması yönünde davette bulunduğu, bu yazıya davacı vekilince işe başlatma davetinin samimi olmadığına ilişkin cevap verildiği, ancak adresin kapalı olması nedeniyle cevabı ihtarın iade edildiği anlaşılmıştır.
    İşçinin işe iade sonrasında başvurusuna rağmen işe başlatılmaması halinde, işe başlatılmayacağının sözlü ya da eylemli olarak açıklandığı tarihte veya bir aylık başlatma süresinin sonunda iş sözleşmesi işverence feshedilmiş sayılır.
    İşçinin işe başlatılmaması fesih niteliğinde olmakla, işverence gerçekleşen bu feshe bağlı olarak yıllık izin ücreti ve ihbar tazminatı ile süre yönünden şartları mevcutsa kıdem tazminatı ve işe başlatmama tazminatı işçinin işe başlatılmadığı tarihteki ücretine göre ödenmeli, boşta geçen süre ücreti ile fiili çalışmaya bağlı diğer alacakları ise çalışmanın geçtiği tarihteki ücretine göre ödenmelidir. İşçinin ücretinin tespiti için ise emsal ücret araştırması yapılabileceği gibi, davalı işyerinde davacı ile aynı işi yapan çalışanların işe başlatmama tarihindeki ücretlerini gösterir kayıt ve belgelere de başvurulabilir.
    Mahkemece yapılan emsal ücret araştırmasında borucu ve izole metal ustalarının asgari ücretin 2 katı tutarında, formen, ekip başı usta, teknisyen ve argon kaynakçılarının ise asgari ücretin 2,5 katı tutarında ücret alabilecekleri tespit edilmiştir. Bu araştırma neticesinde borucu olarak çalışan davacının asgari ücretin 2 katı olan 2.268,00 TL ücret aldığı kabul edilmiştir. Ücretin tespitine esas alınan söz konusu araştırma yetersiz olmakla birlikte emsal işçi ücreti de değerlendirmeye alınmamıştır.
    Kabule göre de, davacı aylık 950,00 TL net aylık ücret aldığını iddia ettiği halde Mahkemece emsal ücrete göre kabul edilen asgari ücretin 2 katı tutarındaki ücretin net miktarı talebi aşmıştır.
    Mahkemece; davacı ile görev ve ünvan bakımından aynı nitelikte olan işçilerin geçersiz sayılan fesih tarihindeki ücret bordroları ile işe başlatmama tarihindeki ücret bordroları celp edilerek, emsal işçilerin ücret bordroları incelenerek, talep aşılmadan davacının alabileceği emsal ücretler belirlenmeli, davacının ücreti belirlendikten sonra gerekirse bilirkişiden ek rapor aldırılarak talep konusu tüm alacaklar hesaplanıp hüküm altına alınmalıdır. Eksik inceleme ve araştırma ile sonuca gidilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine 11/09/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi