Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/4969
Karar No: 2019/15911
Karar Tarihi: 11.09.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2019/4969 Esas 2019/15911 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalıya karşı açılan alacak davasında mahkeme, deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar verdi. Davacı işçi iş sözleşmesini haklı nedenlerle feshettiği için kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve diğer işçilik alacaklarının tahsiline karar verilmesi talep edildi. Ancak, dosyada yıllık izin defteri bulunmadığından yıllık izin ücretinin hesaplanması yeniden değerlendirilmelidir. Temyiz eden davalı vekili, kararı temyiz etti. Mahkeme kararının temyiz edilerek tekrar incelenmesi sonucunda, değiştirilen vekalet ücreti tavzih veya tahsis yoluyla değiştirilemez ve taraflara yüklenen haklar ve borçlar tavzih yoluyla genişletilemez, sınırlandırılamaz veya değiştirilemez. Kanun maddeleri açıklandığında, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun \"Hükmün tashihi\" başlıklı 304. maddesi ve \"Hükmün tavzihi\" başlıklı 305. maddesi uygulandığı görülmektedir.
22. Hukuk Dairesi         2019/4969 E.  ,  2019/15911 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin haklı olarak iş sözleşmesini feshettiğini belirterek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile diğer bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışındaki diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    2-Taraflar arasında tashih yolu ile hükmün değiştirilip değiştirilemeyeceği konusunda ihtilaf bulunmaktadır.
    Mahkeme, 23.12.2015 tarihli kararının (7) numaralı bendinde yer alan davacı lehine verdiği vekalet ücretinin miktarını davacı vekili tarafından verilen tavzih dilekçesi doğrultusunda "Mahkememizin 23/12/2015 tarihli 2013/235 esas, 2015/438 karar sayılı gerekçeli kararının 7. maddesinin " Davacı yargılama sırasında kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden kabul edilen kısım üzerinden karar tarihinde yürürlükte bulunan Asgari Avukatlık Ücret Tarifesine göre 2.111,00 TL nispi vekalet ücretinin, davalıdan alınarak davacıya verilmesine" olarak Tashihine," şeklindeki 30.04.2019 tarihli kararı ile tashih etmiştir.
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun "Hükmün tashihi" başlığını taşıyan 304. maddesi "(1) Hükümdeki yazı ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hatalar, mahkemece resen veya taraflardan birinin talebi üzerine düzeltilebilir. Hüküm tebliğ edilmişse hâkim, tarafları dinlemeden hatayı düzeltemez. Davet üzerine taraflar gelmezse, dosya üzerinde inceleme yapılarak karar verilebilir. (2) Tashih kararı verildiği takdirde, düzeltilen hususlarla ilgili karar, mahkemede bulunan nüshalar ile verilmiş olan suretlerin altına veya bunlara eklenecek ayrı bir kâğıda yazılır, imzalanır ve mühürlenir." düzenlemesine, aynı Kanunun "Hükmün tavzihi" başlığını taşıyan 305. maddesi de "Hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyor yahut birbirine aykırı fıkralar içeriyorsa, icrası tamamlanıncaya kadar taraflardan her biri hükmün açıklanmasını veya tereddüt ya da aykırılığın giderilmesini isteyebilir.
    (2) Hüküm fıkrasında taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar, tavzih yolu ile sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez. " düzenlemesine haiz olup, mahkemece değiştirilen hüküm yazı veya açık hesap hatası niteliğinde değildir. Taraflara yüklenen haklar ve borçlar tavzih yolu ile genişletilemez, sınırlandırılamaz ve değiştirilemez.
    Davacının maddi hata olarak ileri sürdüğü husus aslında temyiz konusu olup, hükmü temyiz etmeyen davacı lehine verilen vekalet ücreti tavzih yada tahsis yoluyla değiştirilemez. Mahkemece bu hususun dikkate alınmaması hatalıdır.
    3- Yıllık izin ücretinin hesaplanmasında dosyada yıllık izin defteri olmamakla birlikte bir kısım imzalı bordrolarda ücretli izin tahakkuku yapıldığı görüldüğünden, davacı asılın beyanı alınarak sonucuna göre izin ücreti yeniden değerlendirilmelidir.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 11.09.2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi