Abaküs Yazılım
16. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/948
Karar No: 2021/3473
Karar Tarihi: 09.04.2021

Yargıtay 16. Hukuk Dairesi 2018/948 Esas 2021/3473 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, satış senetlerinin geçerliliği ve çekişmeli taşınmazların kapsamıyla ilgili olarak açılmıştır. Yargıtay bozma ilamında, eksik araştırma ve inceleme yapılması nedeniyle karar verilemeyeceği belirtilerek, satış senetlerinin tam olarak dosyaya getirilmesi ve uzman bilirkişisine tercüme ettirilmesi gerektiği, keşif yapılması ve yargılamanın tüm delillerin birlikte değerlendirilerek sonuca göre karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Mahkeme ise bu gereklilikleri yerine getirmediği için kararı bozulmuştur. Mahkeme, davacı tarafın vefat eden davalılar ve davacıların dahil edilmediği gibi, davacıların dayandığı senetlerin de dosyaya sunulmadığını belirterek davayı reddetmiştir. Ancak Yargıtay, taraf teşkilinin sağlanması dava şartı olduğunu ve yargılamanın her aşamasında göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek, öncelikle mirasçıların tam olarak belirlenmesi gerektiği, ardından mirasçıların davet edilerek davaya devam edilip edilmeyeceğinin belirlenmesi gerektiği konusunda karar verilmesini istemiştir. Bu husus gözetilmeksizin yazılı şekilde karar verilmesi, aktif ve pasif dava ehliyetindeki eksikliklerin giderilmemesi isabetsizdir. Karar, bu nedenle bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) Madde 23
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) Madde 101
- Medeni Kanun (MK) Madde 621
16. Hukuk Dairesi         2018/948 E.  ,  2021/3473 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca duruşmalı olarak incelenmesi istenilmekle; duruşma için belli edilen 09.04.2021 gün ve saatte temyiz eden Fatma İpekşan mirasçıları vekili Avukat ... ile aleyhine temyiz istenilen ... vs. vekili Avukat ... ve ... vekili Avukat ... geldiler. Gelenlerin yüzlerine karşı duruşmaya başlandı. Tarafların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmanın bittiği bildirildi. Süresi içinde inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu. GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
    Yargıtay bozma ilamında özetle; "Bozma ilamına uyulduğu halde bozma gereklerinin tam olarak yerine getirilmediği, eksik araştırma ve incelemeye dayanılarak karar verilemeyeceği belirtilerek, davacıların dayandıkları satış senetlerinin tümü eksiksiz olarak dosya arasına getirtilerek gerekirse uzman bilirkişisine tercüme ettirilmesi, geçerli olup olmadığının irdelenmesi, taraf tanıkları, yerel ve teknik bilirkişilerin katılımıyla taşınmazlar başında keşif yapılarak satış senetlerinin zemine uygulanması ve çekişmeli taşınmazları kapsayıp kapsamadığının belirlenmesi, yerel bilirkişi ve tanıklardan, taşınmazların öncesinin kime ait olduğu, kim tarafından ne şekilde kullanıldığı, kimler tarafından zilyet ve tasarruf edildiği, üstün kullanma hakkının kimde bulunduğu hususlarının etraflıca sorulup maddi olaylara dayalı olarak açıklattırılması; bildirilen yerlerin teknik bilirkişisine işarettirilmesi, bundan sonra iddia ve savunma çerçevesinde tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonuca göre bir karar verilmesi" gereğine değinilmiştir. Mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Mahkemece, davacı tarafça, yargılama sırasında vefat eden davalılardan ... ve ... mirasçılarınını verilen kesin süreye rağmen davaya dahil edilmediği, davacıların dayandıkları senet asıllarının da dosyaya sunulmadığı ve dayanılan senetlerin tanzim tarihleri dikkate alındığında yapılacak keşif ile de satışın gerçek olup olmadığının tespit edilmesinin mümkün olamayacağı gerekçesiyle yazılı olduğu şekilde karar verilmiş ise de, Mahkemece, yukarıda isimleri belirtilen ve yargılama sırasında vefat ettikleri anlaşılan davalılar açıkça ara kararda gösterilmeksizin usulüne uygun olmayan ara karar kurulması ve diğer yandan yine yargılama sırasında vefat ettikleri anlaşılan davacılardan ... ve ... yönünden de taraf ehliyeti son bulmuş olmasına rağmen aktif dava ehliyeti koşulu sağlanmadan karar verilmiş olması nedeniyle, varılan sonuç usul ve yasaya uygun bulunmamaktadır. Taraf teşkilinin sağlanması dava şartlarından olup, yargılamanın her aşamasında re’sen göz önünde bulundurulmalıdır. Bu koşul yerine getirilmeden davanın esasına girilmesi hukuken mümkün değildir.
    Hal böyle olunca; Mahkemece öncelikle, yargılama sırasında vefat ettikleri anlaşılan davacılardan ... ve ...’in verasete esas nüfus kayıt örnekleri dosya arasına getirtilerek mirasçıları tam olarak belirlenmeli ve ardından mirasçılar yöntemine uygun şekilde davet edilerek davaya devam edip etmeyecekleri hususunda beyanları alınmalı; bundan sonra davacı tarafa, davalarını yargılama sırasında vefat ettikleri anlaşılan davalılar ... ve ... ’nun mirasçılarına yöneltmeleri için süre ve imkan tanınmalı, bu şekilde taraf teşkilinin sağlanması halinde adı geçen mirasçılardan savunma ve delilleri sorulmalı, bildirdikleri takdirde delilleri toplanmalı ve bundan sonra tarafların iddia ve savunmaları doğrultusunda işin esası yönünden değerlendirme yapılarak sonucuna göre hüküm kurulmalıdır. Mahkemece bu husus gözetilmeksizin, aktif ve pasif dava ehliyetindeki eksiklikler yöntemince giderilmeden yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz olup, temyiz itirazları açıklanan nedenlerle yerinde bulunduğundan kabulüyle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre şimdilik sair yönlerin incelenmesine yer olmadığına, Yargıtay duruşması için belirlenen 3.050,00 TL vekalet ücretinin karşı taraftan alınarak, duruşmada kendisini vekil ile temsil ettiren temyiz eden tarafa verilmesine, peşin yatırılan temyiz karar harcının talep halinde temyiz edenlere iadesine, yasal koşullar gerçekleştiğinde kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 09.04.2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi