Esas No: 2021/7955
Karar No: 2022/1684
Karar Tarihi: 16.03.2022
Danıştay 8. Daire 2021/7955 Esas 2022/1684 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 8. Daire Başkanlığı 2021/7955 E. , 2022/1684 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/7955
Karar No : 2022/1684
Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) : ...Valiliği
Vekili : Av. ...
Karşı Taraf (Davacı) : ...Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Vekili : Av. ...
İstemin Özeti : .... İdare Mahkemesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararının hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : ...
Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dava; ...Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nin 15 gün süre ile kapatılmasına ilişkin İstanbul Valiliği'nin ...tarih ...sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesince; yeni oluşan hukuki durum dikkate alınarak, davacının eylemine uyan Kanunun ve ilgili Yönetmeliğin eski halinde düzenlenen ''mevzuata aykırı personel çalıştırılması' fiilinin, Kanun ve ilgili Yönetmeliğin yeni halinde de düzenlendiği, ancak 'mevzuata aykırı personel çalıştırılması' fiili için Kanun ve ilgili Yönetmeliğin eski halinde 'onbeş günden az olmamak üzere üç aya kadar geçici kapatma' yaptırımı öngörülmüşken Kanun ve ilgili Yönetmeliğin yeni halinde 'idari para cezası' yaptırımı öngörülmüş olduğu ve yeni mevzuat hükmünün davacı lehine olduğu görülmüş olduğundan, dava konusu işlemde hukuka uyarlılık bulunmadığından dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Lehe kanun hükümlerinin uygulanabilmesi için dava konusu işlemin uygulanmasının tamamlanıp tamamlanmadığı hususu önem arz etmektedir.
5580 sayılı Kanunda yer alan lehe kanun hükümlerinin uygulanabilmesi için değişiklikten önceki kanun hükmü uyarınca tesis edilen işlemin uygulanmasının tamamlanmamış olması gerekmektedir. Somut olayda olduğu gibi uygulanan geçici kapatma cezası gibi idari işlemler söz konusu olduğunda; eski ve yeni mevzuat hükümlerinden davacı lehine olanın uygulanması sureti ile tesis edilecek yeni işlem davacı hakkında uygulanması muhtemel tekerrür hükümleri yönünden önem arz etmekte olup; lehe kanun hükmünün uygulanması suretiyle tesis edilecek yeni idari işlemin davalı idarece mükerrer cezalandırmaya neden olabilecek şekilde ikinci kez idari yaptırım işlemi tesisi şeklinde anlaşılmaması gerekmektedir.
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe usul ve kanuna uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda yer verilen açıklama ile onanmasına ve temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 16/03/2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.