Esas No: 2020/2882
Karar No: 2022/1038
Karar Tarihi: 16.03.2022
Danıştay 7. Daire 2020/2882 Esas 2022/1038 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 7. Daire Başkanlığı 2020/2882 E. , 2022/1038 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/2882
Karar No : 2022/1038
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ... Anonim Şirketi
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVALI) : ... Vergi Dairesi Başkanlığı
(... Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU : ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı tarafından abonelerine sunulan IPTV(İnternet protokolü üzerinden televizyon yayını) hizmeti kapsamında verilen içerik hizmetlerinin, özel iletişim vergisinin konusuna girmediğinden bahisle, 2014 yılının Nisan dönemine ilişkin olarak, ihtirazi kayıtla beyan edilerek ödenen özel iletişim vergisinin ihtirazi kayda konu kısmının iptali ve fazladan ödenen tutarın, ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile birlikte iadesine hükmedilmesi istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Bozma kararına uymak suretiyle, davacı tarafından abonelerine sunulan IPTV hizmeti kapsamında, içerik sağlayıcılardan temin edilerek abonelere ek ücret ödenmesi karşılığında verilen, seç-izle, kirala-izle gibi içerik hizmetlerinin, özel iletişim vergisinin konusuna girmediği iddiasıyla işbu dava açılmış ise de; iletim ve içerik hizmetlerinin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekmekte olup, davacı tarafından verilen içerik hizmetleri özel iletişim vergisine tabi olduğundan, davacının ihtirazi kayıtla verdiği beyannameye istinaden tahakkuk eden özel iletişim vergisinin ihtirazi kayda konu kısmında hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Abonelere sunulan IPTV hizmetinin iletim ve içerik olmak üzere iki temel hizmet kaleminden oluştuğu, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu'nda sadece iletim hizmetlerinin vergilendirdiği, içerik hizmetlerinin vergilendirilmesinin ise vergilerin kanuniliği ilkesine aykırılık teşkil edeceği, aynı konu ile ilgili farklı dönemler için açılan davalarda verilen ısrar kararları hakkında, Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu tarafından verilecek kararların sonucunun beklenilmesi gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...'IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür. Anılan Kanun'un 50. maddesinin 4. fıkrasında, "Danıştayın bozma kararına uyulduğu takdirde, bu kararın temyiz incelemesi, bozma kararına uygunlukla sınırlı olarak yapılır." hükmü bulunmaktadır.
Bu durumda, mahkeme kararlarının Danıştay tarafından bozulması halinde, mahkemelerce bozmaya ilişkin kararlar üzerine yeniden verilen kararlara karşı yapılan temyiz başvuruları, bozma kararındaki esaslara uyulup uyulmadığı yönünden incelenebilecektir.
Temyiz istemine konu yapılan kararın Dairemizin 08/04/2019 tarih ve E:2015/397, K:2019/2460 sayılı kararındaki esaslar doğrultusunda verildiği anlaşıldığından, temyiz konusu karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının ONANMASINA,
3. Hüküm altına alınan tutar üzerinden binde 9,10 oranında ve ... TL'den az olmamak üzere hesaplanacak nispi karar harcından, Mahkemece karara bağlanan harcın mahsubundan sonra, kalan harç tutarının temyiz eden davacıdan alınmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 16/03/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.