Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/16754
Karar No: 2013/5569

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/16754 Esas 2013/5569 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, iş sözleşmesinin davalı işverence haklı bir sebebe dayanmaksızın feshedildiğini iddia ederek kıdem, ihbar tazminatı, fazla çalışma, hafta tatili ile genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesini talep etmiştir. Mahkeme, deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda davalının iş sözleşmesini haksız feshettiğine karar vererek davacı lehine karar vermiştir. Ancak, söz konusu kararda yıllık izin ücreti için bankaların mevduata uyguladığı en yüksek faiz oranı belirtilmiş, bu nedenle kararın düzeltilerek kanuni faiz ile onanması gerektiği belirtilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 59. maddesi, iş sözleşmesinin feshi halinde kullanılmayan izin sürelerine ait ücretlerin, son ücret üzerinden ödenmesi gerektiğini düzenlemektedir. Ancak, kanunda izin ücreti için kesin bir ödeme günü belirlenmemiştir. İş sözleşmesinin feshinde ödenmesi gereken izin ücreti, geniş anlamda ücret içinde değerlendirilmediğinden 4857 sayılı Kanun'un 34. maddesinde belirtilen bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faize değil, kanuni faize göre hesaplanması gerekmektedir.
22. Hukuk Dairesi         2012/16754 E.  ,  2013/5569 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, fazla çalışma, hafta tatili ile genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalılar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, davacının iş sözleşmesinin haklı bir sebebe dayanmaksızın davalı işverence feshedildiğini ileri sürerek bir kısım işçilik alacaklarının davalılardan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı ...Kuruyemişçilik Gıda San. ve Tic. Ltd. Şirketi vekili, davacının işyerine devamsızlıkta bulunması sebebiyle iş sözleşmesinin feshedildiğini ve işçilik alacakları taleplerin yerinde olmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Davalı ...Ticaret Merkezi A. Ş. vekili, davacının şirketin işçisi olmadığını, davacının işvereni olan diğer davalı ...Kuruyemişçilik ile aralarında asıl işveren alt işveren ilişkisinin bulunmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, davalılar vekillerince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalıların sair temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    2-4857 sayılı İş Kanunu"nun 59. maddesinde, iş sözleşmesinin feshi halinde kullanılmayan izin sürelerine ait ücretlerin, son ücret üzerinden ödenmesi gerektiği kurala bağlanmıştır. Ancak, kanunda izin ücreti için kesin bir ödeme günü belirlenmiş değildir. İş sözleşmesinin feshinde ödenmesi gereken izin ücreti, geniş anlamda ücret içinde değerlendirilmediğinden 4857 sayılı Kanun"un 34. maddesinde sözü edilen bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faize karar verilemez. Yıllık izin ücreti için uygulanması gereken faiz, kanuni faiz olmalıdır. Mahkemece söz konusu alacağa en yüksek mevduat faizi yürütülmesi hatalı olmuştur. Bu husus bozma sebebi ise de, yeniden yargılamayı
    gerektirmediğinden, hükmün 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 438/7. maddesi uyarınca aşağıda belirtilen şekilde düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın hüküm fıkrasındaki, yıllık izin ücreti ile ilgili ve 1.858,50 TL brüt yıllık izin alacağına ilişkin cümlesinde yazılı olan “bankalarca mevzuata uygulanan en yüksek faiz oranı ile ” ifadesinin çıkarılmasına, çıkarılan bu ifade yerine "kanuni faizi ile" ifadesi yazılmasına, hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edene yükletilmesine, 18.03.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi