Abaküs Yazılım
8. Daire
Esas No: 2020/797
Karar No: 2022/1738
Karar Tarihi: 16.03.2022

Danıştay 8. Daire 2020/797 Esas 2022/1738 Karar Sayılı İlamı

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2020/797 E.  ,  2022/1738 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    SEKİZİNCİ DAİRE
    Esas No : 2020/797
    Karar No : 2022/1738

    TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ...Genel Müdürlüğü
    VEKİLİ : Hukuk Müşaviri ...

    KARŞI TARAF (DAVACI) : ...

    İSTEMİN KONUSU : ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesinin ...gün ve E:..., K:...sayılı kararının, temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Davacı tarafından, gerekli sağlık şartlarını taşımadığı gerekçesiyle Polis Amirleri Eğitim Merkezi öğrenci adaylığı ile ilişiğinin kesilmesine ilişkin ...tarih ve ...sayılı işlemin iptali istenilmektedir.

    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ...İdare Mahkemesince verilen ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararda; davacının polis meslek eğitim merkezi öğrencisi olmak için aranan sağlık şartlarını taşıdığı Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesinin yukarıda anılan raporuyla anlaşıldığından, davacının adaylıkla ilişiğinin kesilmesine ilişkin dava konusu işlemde mevzuata uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

    Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu .... İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davalı idare tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, sunulan ek beyan dilekçesinde, İdare Mahkemesi kararı üzerine davacıya yeniden okula kaydı yapılmak üzere yeniden sağlık kurulu raporu aldırıldığı ve işitme kaybı rahatsızlığının aynen devam ettiğinin tespit edildiği bu husus da göz önüne alınarak Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...DÜŞÜNCESİ : Her ne kadar idarece davacının yeniden okula kaydından önce sağlık kurulu raporu aldırılmış ve burada da işitme kaybı rahatsızlığı teşhis edilmiş ise de, idarece aldırılan sağlık raporunun dosyada bulunan hakem hastane raporunu kusurlandıracak nitelikte olmadığı görüldüğünden temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Ankara Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra ve dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü:

    İNCELEME VE GEREKÇE:

    MADDİ OLAY :
    Davacının Polis Amirleri Eğitim Merkezi Müdürlüğü'ne öğrenci adayı olarak kabul edildiği, adaylığı sırasında yapılan sağlık kontrollerinde davacıda öğrenci olmasına engel teşkil edecek seviyede "işitme kaybı" rahatsızlığnın bulunduğunun ...Devlet Hastanesi'nin ...tarih ve ...sayılı sağlık kurulu raporuyla tespit edildiği, bu rapor dayanak alınarak Polis Akademisi Başkanlığının ...tarih ve ...sayılı kararıyla gerekli sağlık şartlarını taşımadığından bahisle davacının öğrenci adaylığından ilişiğinin kesildiği ve bu işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

    İLGİLİ MEVZUAT:
    4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunu dayanak alınarak düzenlenen ve 16.07.2015 tarih ve 29418 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nin "Adaylarda aranılan şartlar" başlıklık 9. maddesinde: "(1) PAEM’e başvuru yapacak adaylardan;
    ...
    b) Emniyet mensubu olmayan adaylarda aşağıdaki şartlar aranır:
    ...
    6) Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,...
    (2) PAEM’e başvuran adayların birinci fıkrada belirtilen şartlardan herhangi birini taşımadıkları anlaşılması halinde, sınav sonuçlarına bakılmaksızın adaylıkları, öğrenime başlamışlarsa öğrencilikleri sona erdirilir." hükmüne yer verilmiştir.

    03/01/2018 tarih ve 30290 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nin 10. maddesinde; "Öğrenci adaylarına ait giriş raporları ve sağlıkla ilgili diğer belgeleri, sağlık komisyonu tarafından incelenir. Bu inceleme sonucunda; rapordaki laboratuvar ve diğer test yöntemlerinin sonuçları, muayene bulgu ve sonuçları ile teşhis, dilim ve karar arasında çelişki olmayan durumlarda, öğrenci adayı hakkında tek raporla, “Öğrenci Olur” veya “Öğrenci Olamaz” şeklinde kesin karar verilebilir." hükmüne, 12. maddesinde; "Çarşı ve mahalle bekçisi adaylarının Devlet memurluğuna ilk girişlerinde, Emniyet Hizmetleri Sınıfı dışında kalan diğer hizmet sınıflarına açıktan yapılan atamalarda ve naklen atamalarda, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (B) bendine göre sözleşmeli personel alımında, her ne sebeple olursa olsun öğrencilikten veya Devlet memurluğundan altı aydan uzun süreli ayrıldıktan sonra tekrar dönüşlerde, giriş raporu aldırılır ve Daire Başkanlığına gönderilir. Bu raporlar, tam teşekküllü hastaneler tarafından, 7 nci maddenin ikinci fıkrası hükümlerine göre düzenlenir." hükmüne yer verilmiştir.
    03/01/2018 tarih ve 30290 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nin EK-3-6-A maddesinde;
    Bu sisteme ait kronik hastalığı, sürekli diyet veya ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı, organ ve sistem fonksiyonlarını etkileyen bir hastalığı, sakatlığı olanlar ile doğuştan (konjenital) veya sonradan (cerrahi-travmatik) organ eksikliği veya organ yokluğu olanlar (aşağıdaki istisnai maddeler hariç) öğrenciliğe kabul edilmezler.
    Bu bölümde ifade edilmemiş tanılarda, kişinin muayenesini yapan ilgili uzman doktor ve sağlık kurulu doktorları, hastalığın seyri ve derinliğini dikkate alarak, bu Yönetmeliğin 21 nci maddesine göre uygun olan dilim için karar verir.
    B-C-D dilimlerinde tanımlanan hastalıklar öğrenciliğe engeldir.
    a) İşlevsel konuşma bozukluğu öğrenciliğe engeldir.
    b) Her iki kulakta ayrı ayrı olmak üvere, 20dB'e kadar olan (20dB dahil) işitme kayıpları sağlam kabul edilir.
    c)Her iki kulakta ayrı ayrı olmak üzere, 4000 veya 6000 khz frekansta 30dB’e kadar olan (30dB dahil) işitme kayıpları sağlam kabul edilir.
    2) a) Zar perforasyonu öğrenciliğe engeldir.
    b) Tek veya çift taraflı kulak kepçesi yokluğu öğrenciliğe engeldir.
    c) Kronik otit ve kulağın diğer kronik enfeksiyonları öğrenciliğe engeldir.
    ç) Mastoidit, kolesteatom öğrenciliğe engeldir.
    d) Timpanoskleroz, orta kulak kemikçiklerinde kireçlenme, otoskleroz öğrenciliğe engeldir.
    e) İç kulak iltihabı (labirentit) öğrenciliğe engeldir.
    f) Vertigo, menier, tinnitus ve kulağın diğer hastalıkları öğrenciliğe engeldir.
    3) a) Tonsillektomi sağlam kabul edilir.

    b) Rhinoplasti ve septum deviasyonu ameliyatı (nazal pasajın açık olması şartıyla) sağlam kabul edilir.
    c) Endoskopik sinüs cerrahisi sağlam kabul edilir.
    ç) Timpanoplasti ve miringoplasti ameliyatı (muayene ve odiometri sonucunda tam ve sağlam olmak şartıyla)..... sağlam kabul edilir. kuralına yer verilmiştir.
    29/09/2019 tarih ve 30903 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nin eklerinde yapılan değişiklikle, EK-3-6-A maddesi;
    Kulak burun boğaz ve ağız ve diş hastalıkları yönünden sağlam olacaktır.
    Bu sisteme ait kronik hastalığı, sürekli diyet uygulamasıyla veya ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı, tedavisiz şekilde remisyonda olsa dahi sürekli olarak kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı, organ ve sistem fonksiyonlarını etkileyen bir hastalığı, sakatlığı olanlar ile doğuştan (konjenital) veya sonradan (cerrahi-travmatik) organ eksikliği veya organ yokluğu olanlar (aşağıdaki istisnai maddeler hariç) öğrenciliğe kabul edilmezler.
    Bu bölümde ifade edilmemiş tanılarda, kişinin muayenesini yapan ilgili uzman doktor ve sağlık kurulu doktorları, hastalığın seyrini ve derinliğini dikkate alarak, bu Yönetmeliğin 21 nci maddesine göre uygun olan dilim için karar verir.
    B-C-D dilimlerinde tanımlanan hastalıklar öğrenciliğe engeldir.
    Bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi gereği aday mevcut sağlık durumu ile değerlendirilir.
    (1) Kulak burun boğaz hastalıkları yönünden;
    a) Patolojik durumun iki kulakta da aynı anda bulunması beklenmez. Ayrı ayrı değerlendirilmek koşuluyla her iki kulağında yapısal, fonksiyonel ve diğer yönlerden sağlam olması gerekir.
    b) Her iki kulakta ayrı ayrı değerlendirilmek üzere, 500-1000-2000 Hz frekanstaki saf ses ortalamasına göre 20dB’e kadar olan (20dB dahil) işitme kayıpları sağlam kabul edilir.
    c) Her iki kulakta ayrı ayrı değerlendirilmek üzere, 2000 Hz’den daha yüksek frekanslardaki 60dB’e kadar olan (60dB dahil) işitme kayıpları sağlam kabul edilir.
    ç) Timpanoplasti ve miringoplasti ameliyatı (muayene ve odiometri sonucunda tam ve sağlam olmak şartıyla) sağlam kabul edilir.
    d) Tonsillektomi sağlam kabul edilir... sağlam kabul edilir." şeklinde yeniden düzenlenmiştir.

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
    Olayda, davacı ilk olarak davalı idarece ...Devlet Hastanesi'ne sevk edilmiş bu hastanece hazırlanan ...tarih ve ...sayılı sağlık kurulu raporunun teşhis hanesinde; "Sensöriyel işitme kaybı" ibaresine, karar hanesinde; "İlgili okul öğrenci adayı olamaz" ibaresine yer verilmiştir. Bu rapor üzerine davacının Polis Amirleri Eğitim Merkezi'nden ilişiği kesilmiş, bu işlemin iptali istemiyle açılan davada ise, Ankara 11. İdare Mahkemesince davacının Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği uyarınca, Polis Amirleri Eğitim Merkezi öğrencisi olup olamayacağının, davacıda sensöriyel işitme kaybının bulunup bulunmadığının hakem hastane olarak belirlenen Gazi Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinden sorulduğu, hastanede yapılan tetkik ve muayene sonucu düzenlenen ...tarih ve ...sayılı sağlık kurulu raporunun karar hanesinde; "düzeltme faktörü dikkate alındığında bilateral işitmenin normal olduğu, hastada sensörinöral işitme kaybı gözlemlenmediği ve davacının Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin Ek-3-6-A dilimine uyduğu" kanaatine varılmış olup, İdare Mahkemesince hakem hastane raporu esas alınarak dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
    Davalı idarece İdare Mahkemesi kararı üzerine davacının tekrar okula kaydının yapılması amacıyla yeniden sağlık kurulu raporu alması için sevk edildiği Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ...tarih ve ...sayılı sağlık kurulu raporunda davacıda öğrenci olmasına engel teşkil edecek seviyede sensöriyel işitme kaybının bulunduğu teşhisine yer verildiği görülmüş olup, bu durumun yukarıda değinilen hakem hastane raporuyla çeliştiği anlaşılmıştır.
    Bu durumda, yukarıda belirtilen raporlar arasında çelişki bulunduğundan davacının yukarıda belirtilen ve dosyada bulunan tüm sağlık kurulu raporlarıyla birlikte hakem hastaneye sevk edilerek durumunun 03/01/2018 tarihli Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği ile bu Yönetmeliğin eklerinde yapılan 29/09/2019 tarihli değişiklikler dikkate alınarak yeniden değerlendirilerek Polis Amirleri Eğitim Merkezi öğrencisi olup olamayacağı ile ilgili bir karar verilmesi gerektiğinden Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesinin temyize konu kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

    KARAR SONUCU:
    Açıklanan nedenlerle;
    1. 2577 sayılı Kanun'un 49. maddesine uygun bulunan temyiz isteminin kabulüne,
    2. ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesinin ...gün ve E:..., K:...sayılı kararının BOZULMASINA,
    3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesine gönderilmesine, 16/03/2022 tarihinde kesin olarak oybirliği ile karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi