Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/6399
Karar No: 2020/1585
Karar Tarihi: 25.02.2020

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2018/6399 Esas 2020/1585 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, iş mahkemesinde görülmüş ve murisinin maluliyet aylığının kesildiği tarihten itibaren yeniden bağlanması gerektiği talebi kabul edilmiştir. Ancak, kararda maluliyet aylığı yerine aylık ifadesinin kullanılması ve murisin ölüm tarihine kadar alınabileceği hususunun dikkate alınmaması gibi usul ve yasaya aykırı detaylar bulunmaktadır. Hükmün ikinci fıkrasının silinerek yeniden yazılması gerektiği belirtilmiş ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun Geçici 3. maddesi ve 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438. maddesi uyarınca düzeltme yapılarak kararın onanması kararlaştırılmıştır.
Kanun maddeleri:
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 26. maddesi (tarafların talep sonuçları ile bağlılık)
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297. maddesi (hükmün sonuç kısmında açık ve net bir şekilde gösterilmesi gerekliliği)
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun Geçici 3. maddesi (kanunun yürürlüğü öncesinde verilen mahkeme kararlarının düzeltme süreci)
- 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438. maddesi (düzeltme kararları)
10. Hukuk Dairesi         2018/6399 E.  ,  2020/1585 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi

    Dava, aksine kurum işleminin iptali ile davacılar murisinin kesilen maluliyet aylığının kesildiği tarihten itibaren yeniden bağlanması gerektiğinin tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, bozmaya uyularak ilâmında belirtildiği şekilde davanın kısmen kabulüne dair karar verilmiştir.
    Hükmün, davalı Kurum avukatları tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Hukuk Muhakemeleri Kanununun 26. maddesi uyarınca; "Hâkim tarafların talep sonuçlarıyla bağlıdır; ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez. Duruma göre, talep sonucundan daha azına karar verebilir." Hükmü mevcut olup aynı Kanunun 297. maddesinin (2). Fıkrasında “hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, mümkünse sıra numarası altında açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir”, hükümleri öngörülmüş olup, hüküm sonucu kısmında gerekçeye ait her hangi bir söz tekrar edilmeksizin isteklerin her biri hakkında verilen hükümle taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların mümkünse sıra numarası altında birer birer açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerekir.
    Eldeki davada ise, Mahkemece bozma sonrası yapılan yargılamada, davacı asil ...’nın 07.10.2017 tarihinde vefat ettiği ve davaya mirasçılarının devam ettiklerinin belirgin olmasına rağmen, talebin kabule ilişkin kısmında, murisin ölüm tarihine kadar maluliyet aylıklarının alınabileceği hususunun dikkate alınmaması isabetsiz olduğu gibi, karar yerinde maluliyet aylığı yerine aylık ifadesinin kullanılması ile yazılı şekilde karar verilmesi de usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    Ne var ki; bu aykırılıkların giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, karar bozulmamalı, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun Geçici 3. maddesi delaletiyle 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün ikinci fıkrasının tamamının silinerek yerine; “Davacılar Murisi ...’nın kesilen maluliyet aylığının 01.03.2011 tarihinden itibaren yeniden bağlanması ile vefat tarihi olan 07.10.2011 tarihine kadar kurumca ödenmesi gerektiğinin tespitine” hükmünün yazılmasına ve kararın bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 25.02.2020 gününde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi