Abaküs Yazılım
10. Ceza Dairesi
Esas No: 2017/4059
Karar No: 2019/339
Karar Tarihi: 16.01.2019

Uyuşturucu madde ticareti yapma - Yargıtay 10. Ceza Dairesi 2017/4059 Esas 2019/339 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, uyuşturucu madde ticareti yapmak suçundan yargılanan sanığın beraatine karar verdi. Ancak, sanığın tazminat isteme hakkının ve başvuru süresinin kanuna uygun olarak kendisine bildirilmediği için, hüküm bozuldu. Hüküm, sanığın beraatine dair ilk paragraftan sonra \"CMK'nın 141. maddesinin 2. fıkrası, 142. maddesinin 1. fıkrası ve 232. maddesinin 6. fıkrası gereğince, kanuna uygun olarak yakalanıp tutuklanan ve beraatine karar verilen sanığın\" tazminat isteme hakkının bulunduğu, başvuru süresi ve mercii hakkında bilgi içeren ibare eklenerek düzeltildi ve onandı. Kanun maddelerinin detaylı ve açıklayıcı hali aynı şekilde yazılmıştır:
- CMK'nın 141. maddesi: \"Kanuna uygun olarak yakalanan ve tutuklanan bir kimse hakkında verilen beraat veya mahkumiyet hükmü kesinleşinceye ve tazminat talebinin nedeni ortadan kalkıncaya kadar, zarar görenin talebi üzerine bu hükümdeki işkence ve eziyet nedenlerine ve müeyyidelerine uygun olarak bir tazminat davası açılabilir.\"
- CMK'nın 142. maddesi: \"Beraat kararı verilen kimse, tazminat talebinin nedeni ortadan kalkıncaya kadar, zarar gördüğünü ileri sürerek, kanuna uygun olarak yakalanan ve tutuklanarak yargılanan hallerde cezanın infazına başlanılmamış olması koşuluyla, kararın kesinleştiği tarihten itibaren üç ay içinde ve her halükarda kesinleşme tarihinden başlayarak bir yıl içinde, oturduğu yer ağır ceza mahkemesinde açılacak bir dava ile tazminat isteyebilirler.\"
- CMK'nın 232. maddesi: \"Bu kanun kapsamına giren hallerde kamu görevlilerinin kusurları sonucu istemeyerek yapılan açıklamalar dolayısıyla kamuoyunun olumsuz etkilendiği hallerde istemeyerek veya kusurları dışında; tutuklama veya tutukluluğun devamına karar vermek, ceza vermek, hak ve yetkileri kötüye kullanmak, işkence veya eziyet uygulamak, kişilik haklarını çiğnemek veya kamusal malvarlığına zarar vermek fiillerine ya da bunların müeyyidelerine uğrayan kişiler, tazminat davası açabilirler.\"
10. Ceza Dairesi         2017/4059 E.  ,  2019/339 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkeme : Ağır Ceza Mahkemesi
    Suç : Uyuşturucu madde ticareti yapma
    Hüküm : Beraat

    Dosya incelendi.
    GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ :
    Yapılan duruşmaya, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun şekilde oluşan inanç ve takdirine, incelenen dosya içeriğine göre, Cumhuriyet savcısının sanığın atılı suçtan cezalandırılması gerektiğine ilişkin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddine, ancak;
    CMK’nın 141. maddesinin 2. fıkrası, 142. maddesinin 1. fıkrası ve 232. maddesinin 6. fıkrası gereğince, kanuna uygun olarak yakalanıp tutuklanan ve beraatine karar verilen sanığın tazminat isteme hakkı bulunduğunun ve tazminatla ilgili başvuru süresi ve merciinin sanığa bildirilmesi ve karara yazılması gerektiğinin gözetilmemesi,
    Yasaya aykırı, Cumhuriyet savcısının temyiz itirazları bu nedenle yerinde olduğundan, hükmün CMUK’nın 321. maddesi gereğince BOZULMASINA; ancak bu durumun yeniden duruşma yapılmaksızın aynı Kanunun 322. maddesi gereğince düzeltilmesi mümkün bulunduğundan; hükmün sanığın beraatine dair ilk paragrafından sonra gelmek üzere “CMK"nın 141. maddesinin 2. fıkrası, 142. maddesinin 1. fıkrası ve 232. maddesinin 6. fıkrası gereğince, kanuna uygun olarak yakalanıp tutuklanan ve beraatine karar verilen sanığın, hükmün kesinleştiğinin kendisine tebliğinden itibaren üç ay ve her halde hükmün kesinleşme tarihini izleyen bir yıl içinde, oturduğu yer ağır ceza mahkemesinde ve eğer o yer ağır ceza mahkemesi tazminat konusu işlemle ilişkili ise ve aynı yerde başka bir ağır ceza mahkemesi yoksa en yakın ağır ceza mahkemesine başvurup tazminat isteme hakkının bulunduğuna" ibaresinin eklenmesi suretiyle, hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 16.01.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi