Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/9969
Karar No: 2016/6897
Karar Tarihi: 28.04.2016

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/9969 Esas 2016/6897 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, ortak tesisattan kaynaklı hasar nedeniyle davalıdan tazminat istemiştir. Mahkeme, davanın reddine karar vermiştir. Davacıların temyizi üzerine yapılan incelemede, kat maliklerinin doğruluk kaidelerine uyma ve ortak giderlerden karşılıklı olarak yükümlü olma yükümlülüğü olduğu belirtilmiştir. Mahkeme, davacıların yöneticiye karşı açtığı tazminat davasında, Kat Mülkiyeti Kanunu gereği zarardan sorumlu olan malikleri de davaya dahil etmesi gerektiğini belirtmiştir. Ancak mahkeme, yerinde olmayan gerekçe ile davanın reddine karar vermiştir. Karar, hakim tarafından kabul edilebilecek olan taraf değişikliği talebini de içermektedir.
Kat Mülkiyeti Kanunu 18. maddesi, kat maliklerinin doğruluk kaidelerine uyma ve ortak giderlerden karşılıklı olarak yükümlü olma yükümlülüğünü belirtmektedir. 20. madde, ortak giderlerden karşılıklı olarak yükümlü olma yükümlülüğünü açıklayıcıdır. 4. madde, her kat malikinin kendi bölümü dışındaki ortak yerlere ilişkin yükümlülüğü belirtmektedir. 38. madde, yöneticinin kat maliklerine karşı sorumluluğunu açıklamaktadır.
18. Hukuk Dairesi         2015/9969 E.  ,  2016/6897 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Dava dilekçesinde, ortak tesisattan kaynaklı, davacının dairesine verilen hasarın faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacılar tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı vekili dava dilekçesinde, ortak yerden kaynaklanan sızıntı nedeniyle bağımsız bölümünün zarar gördüğünü ileri sürerek bu zararın giderilmesini ve mahrum kalınan kira kaybının tahsili amacıyla blok yönetimi adına ..."ye karşı tazminat davası açılmış, mahkemece davanın bağımsız bölüm maliklerine yöneltilmesi gerektiği, davalı yöneticinin pasif husumet ehliyetinin bulunmadığı, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 124.maddesi gereğince de taraf değişikliğine davalının açıkça rızasının bulunmadığı gerekçesiyle husumetten davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Kat Mülkiyeti Kanunu 18.madde gereğince kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler. 20.madde gereğince de, ortak giderlerden karşılıklı olarak yükümlüdürler. Aynı yasanın 4.maddesine göre de, her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri de ortak yer konusuna girer. Yine aynı yasanın 38.maddesine göre, yönetici, kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur.
    Dosyadaki bilgi ve belgelere göre davalı yönetici ... aynı zamanda bağımsız bölüm malikidir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu 124.maddesinin 3.fıkrasına göre “Maddi bir hatadan kaynaklanan veya dürüstlük kuralına uygun olmayan taraf değişikliği talebi, karşı tarafın rızası aranmaksızın hakim tarafından kabul edilir.” denilmektedir.
    Somut olayda davacı anataşınmaza ait ortak yerlerden kaynaklanan zarar nedeniyle malik de olan yöneticiye karşı tazminat davası açmış yargılama devam ederken Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince bu zarardan sorumlu olan maliklere karşı 20.03.2013 tarihli, mahkemenin ara kararı gereğince malikler davaya dahil edilmiş, davacının da buna karşı herhangi bir itirazı olmamıştır. Mahkemece, oluşan zararların ortak alanlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığı tespit edilip sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken yerinde olmayan gerekçe ile davanın husumetten reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 28.04.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi