
Esas No: 2022/1426
Karar No: 2022/3846
Karar Tarihi: 17.03.2022
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/1426 Esas 2022/3846 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davacı, işverenin işyerinde yaptığı çalışmaların tespit edilmesini istemiş ancak mahkeme isteği reddetmiştir. Davacı ve davalılar tarafından temyiz edilen kararda, işveren aleyhine açılan iş mahkemesi davalarında hizmet akdine tabi çalışmaları nedeniyle zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti talebinde bulunulduğunda davaya davalı yanında feri müdahil olarak katılan kurumun, kanun yoluna başvurabileceği belirtilmiştir. Ancak bu durumun Bağ-Kur tespitine ilişkin olduğu ve davalı kurumun davada yasal hasım olduğu için feri müdahil olarak kabul edilemeyeceği vurgulanmıştır. Kararda, vekalet ücretine ilişkin bir yanlışlık olduğu belirtilmiş ve düzeltme yapılarak kararın onanması kararlaştırılmıştır. Kararda 6552 sayılı Kanunun 64. maddesiyle eklenen 4. fıkrasına ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438. maddesine atıfta bulunulmuştur.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
Davacı, davalı işverene ait işyerinde geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece, (kapatılan) 21.Hukuk Dairesi’nin bozma ilamına uyarak hükümde belirtildiği şekilde isteğin reddine karar vermiştir.
Hükmün, davacı ve davalılardan Kurum vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
6552 sayılı Kanunun 11.09.2014 günü yürürlüğe giren 64. maddesiyle 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 7. maddesine eklenen 4. fıkrada, hizmet akdine tabi çalışmaları nedeniyle zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti talebi ile işveren aleyhine açılan davalarda, davanın Kuruma resen ihbar edileceği, ihbar üzerine davaya davalı yanında feri müdahil olarak katılan Kurumun, yanında katıldığı taraf başvurmasa dahi kanun yoluna başvurabileceği belirtilmiş olup, davanın Bağ-Kur tespitine ilişkin olup davalı Kurumun davada işlemi tesis eden yasal hasım durumunda olması sebebiyle feri müdahil olarak kabul edilemeyeceği dikate alınarak karar verilmelidir.
Somut olayda, davanın 22.01.2013 tarihinde açılması karşısında; 6552 sayılı Yasanın 64. maddesine göre Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının fer'i müdahil olarak kabul edilerek davada davalı konumunda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumunun karar başlığında sıfatının fer'i müdahil olarak gösterilmesi ve davanın reddine karar verildiği halde davada vekille temsil edilen davalı Kurum lehine vekalet ücretine hükmedilmemesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
Ne var ki, bu konuların düzeltilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hüküm bozulmamalı, 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438. maddesi gereğince düzeltilerek onanmalıdır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle karar başlığında yer alan "fer'i müdahil" ifadesinin silinerek yerine "davalı" ifadesinin yazılmasına, hükmün vekalet ücretine ilişkin (5) numaralı bendinin tamamen silinmek suretiyle yerine gelmek üzere “5-Davalı ... ve davalı Kurum kendilerini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan A.A.Ü.T gereğince 4.080,00 vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalılara verilmesine,” cümlesinin yazılmasına kararın bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz harcının ilgilisinden alınmasına, 17/03/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.